Pratite nas

Naši u svijetu

Ukrajinski zrakoplovi bombardirali proruske separatiste

Objavljeno

na

Ukrajinski borbeni zrakoplovi bombardirali su u subotu proruske separatiste i nanijeli im ogromne gubitke, priopćio je u subotu Kijev, nakon što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zaprijetio da će pobunjenici platiti za smrtonosni raketni napad na vladine snage.

 

ukrajina bombardiranje
Vojni glasnogovornik je rekao da su zrakoplovi pogodili “epicentar” sukoba nedaleko od granice s Rusijom. Zrakoplovi su gađali položaje s kojih su separatisti ispaljivali rakete Grad i ubili 23 vojnika u petak.
Također su gađali ciljeve u blizini grada Donjecka na istoku Ukrajine gdje su se pobunjenici ukopali i pritom su uništili njihovu važnu bazu nedaleko od Deržinska, kazao je Andrij Lisenko, glasnogovornik protuterorističke operacije.
“Prema preliminarnoj procjeni, ukrajinski piloti… ubili su petstotinjak (separatističkih) boraca i oštetili su dva oklopna transportera”, rekao je Lisenko novinarima.
U ranijem zračnom napadu na bazu kod Perevalska, sjeverno od Donjecka, uništena su dva tenka, 10 oklopnih vozila i oko 500 pobunjenika, kazao je.
Međutim, predstavnici proruskih separatista, čije su izjave prenijele ruske novinske agencije, opovrgnuli su navode da su pretrpjeli velike gubitke i rekli su da su Ukrajinci koristili stare obavještajne podatke o položajima separatističkih snaga.
“Tamo gdje je ukrajinsko zrakoplovstvo bilo jučer aktivno nije bilo dragovoljaca (pobunjenika)”, rekla je glasnogovornica separatista sa sjedištem u Luhansku misleći na napad kod Peravalska.
U vojnoj akciji koja je počela u petak navečer i nastavila se u subotu ubijeno je pet ukrajinskih vojnika, rekao je Lisenko.
Porast nasilja na ukrajinskoj granici s Rusijom izazvao je nove optužbe Kijeva o umiješanosti Rusije u sukobe.
Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Rusije da prestane podržavati naoružane skupine na istoku Ukrajine te da zaustavi provokacije na granaici.
Porošenko je najavio u petak osvetu za topnički napad separatista na pješaštvo u selu Zelenopilji blizu granice s regijom Luhanska u kojemu je poginulo dvadesetak vojnika.
“Za život svakog našeg vojnika pobunjenici će platiti desecima i stotinama svojih”, rekao je on na hitnome sastanku s čelnicima snaga sigurnosti.
Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati