Uloga Pavla Gažija i Stane Dolanca u ubojstvu Stjepana Đurekovića!?

0

Ako u Hrvatskoj ne bude procesuiran nekadašnji moćni hrvatski komunistički dužnosnik, to će se napraviti u Njemačkoj, tim prije, jer sada postoje dokazi, dokumenti i svjedoci koji to mogu potvrditi. Možda bi sve bilo razriješeno već na Pratesovom suđenju 2005. godine da je Mladen Bajić Nijemcima dao prave dokumente. Dnevno doznaje kako je za rješavanje ovog slučaju ozbiljno zainteresiran i dio državnog vrha. Naime, jedan visoki državni dužnosnik tražio je da DORH završi istragu što prije, kako se ne bi opet blamirali pred svijetom, odnosno kako umjesto Hrvatske to ne bi napravili Nijemci.

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu dobilo kaznenu prijavu i naložilo istragu protiv bivšeg komunističkog dužnosnika Pavla Gažija zbog sumnje da je upravo on naručitelj ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, priča stara 30 godina poprima posve novu sliku.

Naime, ŽDO u Koprivnici je prije tri godine odbacilo prvu kaznenu prijavu protiv Gažija koju je podnio poduzetnik i nekadašnji čelnik u Podravci Anđelko Jagečić. On smatra kako je već tada bila prilično jasna uloga nekadašnjeg izvršnog sekretara CK SKJ- a, onda i republičkog Sekretara za unutarnje poslove Pavla Gažija i Beograda, odnosno Stane Dolanca koji je nakon Titove smrti potpuno preuzeo vlast u tadašnjoj partiji, ali i u tajnim službama.

pavle gaziGaži je imao paralelnu liniju s Dolancom mimo tadašnjih državnih struktura. Naime, o svemu je uvijek odlučivala prvo partija a tu je Gaži imao vrlo veliki utjecaj, tvrdi Jagečić.

Inače, Gaži je u bivšoj Jugoslaviji godinama bio prvi čovjek Podravke, pa je čak dobio i titulu najboljeg jugoslavenskog poduzetnika. Za nagradu 1978. odlazi za Beograd, na visoku funkciju u Centralnom komitetu Savezu komunista, a 1982. – godinu dana prije brutalnog Đurekovićevog ubojstva – postavljen je i za sekretara unutarnjih poslova SR Hrvatske. Takva mjesta mogli su dobiti samo “odabrani”, kadrovi od najvećeg povjerenja državnog rukovodstva u Beogradu.

Po svojoj funkciji bio je ujedno i član Predsjedništva SR Hrvatske, a uz pomoć dvaju šogora Pere Maravića, koji je bio visoki dužnosnik Udbe i 10 godina šef Službe društvenog knjigovodstva te Živka Maravića, koji je bio pukovnik KOS-a, Pavle Gaži je zapravo kontrolirao partiju, politiku, policiju te vojne i civilne tajne službe. Na taj način su velikosrpska politika i Stane Dolanc postavili svog “trojanskog konja u Hrvatskoj”.

Neposredno prije nego je Đureković pobjegao u Njemačku, Gaži u Hrvatskoj pokreće pravu hajku na direktore najvećih hrvatskih poduzeća – Podravke, Ine, Đure Đakovića i drugih, optužujući ih sve redom za kriminal, a sve s ciljem njihovog uništavanja kako bi njihove poslove preuzela poduzeća iz Srbije.

Gaži je 1982.godine u interviewu tjedniku “Danas” napao čelne ljude osam najvećih hrvatskih poduzeća optuživši iz za kriminal. Javno je poručio da bi “mogao pohapsiti barem 90 posto direktora hrvatskih banaka koji su u sprezi sa čelnicima njavećih hrvatskih poduzeća”.

Plan Gažijevih nalogodavaca iz Beograda bio je, osim gospodarske i financijske destabilizacije Hrvatske, kroz INU stigmatizirati politički vrh Hrvatske tako što će optužiti Mišu Broza, Titova sina, Vanju Špiljaka, sina Mike Špiljaka te Milana Ujevića (sina narodnog heroja Mate Ujevića) da se bave velikim kriminalom, čemu je kao dokaz imalo poslužiti desetak uhapšenih nižerangiranih rukovoditelja u INA Komercu, podsjeća Jagečić i dodaje da se diskreditacijom tadašnjeg hrvatskog rukovodstva željelo stvoriti političku platformu budućeg vladanja Hrvatima.
U atmosferi straha od uhićenja, Đureković je pobjegao iz Jugoslavije. Jagečić podsjeća da je Đureković bio tek trećerazredni rukovoditelj u INA-Komercu (šef službe marketinga, a ne direktor), odnosno osoba bez ikakvih stvarnih ovlasti i utjecaja na bilo koji strateški posao. Sam Gaži u jednom svom intervjuu Feralu 2005. otvoreno priznaje da zapravo i nije bilo nikakvog ozbiljnog razloga za Đurekovićevu likvidaciju. Međutim, istog časa kada je pobjegao postao je izvrsna meta za komunistički sustav, koji je da bi opstao, sam proizvodio neprijatelje bratstva i jedinstva i SKJ, uvjeren je Jagečić.

Pavlu Gažiju i Stani Dolancu bila je to odlična prilika da za Đurekovićevu smrt okrive hrvatsko rukovodstvo, a dobro je poznato da je svu vlast u to vrijeme u Hrvatskoj imao upravo Gaži. Osim toga on je po funkciji bio nadređeni i Zdravku Mustaču koji je bio šef hrvatske Službe za zaštitu ustavnog poretka, ali i Perkoviću kojeg Nijemci smatraju organizatorom ubojstva.
– Da bi u očima Nijemaca bili potpuno nevini, Dolanc i Gaži u goste pozivaju tadašnjeg ministra unutarnjih poslova SR Njemačke Friedricha Zimmermanna, na krstarenje Jadranom. Istoga dana kada je on došao, ubijen je Đureković. Radi se o tipičnim udbaškim metodama, tvrdi Jagečić koji je za vrijeme suđenja Krunoslavu Pratesu razgovarao s njemačkim tužiteljima ali njih tada nije zanimao Gaži nego Perković i Špiljak.

Sada je, smatra on, situacija ponešto drugačija, jer će se na suđenju Perkoviću definitivno morati postaviti pitanje nalogodavaca. Dakle, ako u Hrvatskoj ne bude procesuiran Gaži, to će napraviti Nijemci, uvjeren je Jagečić, tim prije, jer sada postoje dokazi, dokumenti i svjedoci koji to mogu potvrditi. On također smatra da bi sve bilo razrješeno već na Pratesovom suđenju 2005. da je Mladen Bajić Nijemcima dao prave dokumente o cijelom slučaju.

I sada je, zapravo, jasno koga se u konačnici željelo zaštititi odbijanjem izručenja Perkovića Njemačkoj. Jer ako je Perković bio organizator onda nije teško zaključiti tko je uopće mogao biti nalogodavac. I tu je čini se Nobilo bio u pravu, kada je rekao da je nalog stigao iz Beograda, samo je prešutio tko je to bio Dolancova produžena ruka u Hrvatskoj.

Iako DORH još uvijek ne želi službeno potvrditi provodi li istragu ili predistražne radnje, prema najnovijoj kaznenoj prijavi protiv Gažija, Dnevno doznaje kako je za rješavanje ovog slučaju ozbiljno zainteresiran i dio državnog vrha. Naime, iz izvora bliskih Markovom trgu doznaje se kako je jedan visoki državni dužnosnik tražio da DORH završi istragu što prije, kako se ne bi opet blamirali pred svijetom, odnosno kako umjesto Hrvatske to ne bi napravili Nijemci, jer pandorina kutija je definitivno otvorena, a u njoj je posebno zanimljiva uloga 86-godišnjeg Gažija.

Dražen Boroš/dnevno

facebook komentari