Umro bivši njemački kancelar Helmut Kohl, voditelj ujedinjenja Njemačke

4

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl umro je u dobi od 87 godina, objavila je u petak njegova stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU) na svom Twitter računu.

Kohl, dugogodišnji njemački kancelar, vodio je zemlju i u vrijeme ujedinjenja 1990., a na kancelarskoj dužnosti bio je u razdoblju od 1982. do 1998., prvo kao kancelar Zapadne Njemačke, a nakon ujedinjenja i cijele zemlje.

Kohl, koji je godinama bolovao, umro je u svom domu u Ludwigshafenu.

Bivši američki predsjednici George HW Bush i Bill Clinton smatrali su Kohla najvećim europskim čelnikom druge polovice 20. stoljeća.

Kohl i njegov tadašnji ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher snažno su se zauzimali za priznanje neovisnosti Hrvatske.

Kohl se zajedno s Francoisom Mitterrandom smatra jednim od glavnih pokretača stvaranja francusko-njemačkog prijateljstva.

Helmut Kohl je također bio i politički mentor sadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel.

Njemački kancelar Helmut Kohl ili, kako su ga zvali “stari gospodin”, iznio je priznanje Hrvatske na svojim leđima, uz pomoć ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera – kazao je Večernjem listu u lipnju 2015. godine bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić govoreći o sastanku u Luksemburgu koji se dogodio u noći sa 16. na 17. prosinca 1991.

Tada se među ministrima vanjskih poslova vodila teška rasprava treba li priznati Hrvatsku, a stav da Jugoslaviju treba očuvati imali su Britanci i Francuzi, dok je Kohl bio na drugoj strani, prema Granićevim riječima.  Na sastanku je bio Hans Dietrich Genscher, ali je akcijom “upravljao” Kohl.

Genscher na terenu, Kohl telefonom “navalili” su na francuskog ministra vanjskih poslova Rolanda Dumasa i britanskog premijera Johna Majora. – Kohl te noći nije spavao – kaže nam Mate Granić. – Prvo je slomio Francuze, a onda Britance. Svesrdno su pomagali Belgijanci i Danci, posebno Uffe Ellemann-Jensen.

Detalje o toj noći ispričao mi je Hans Dietrich Genscher sedam godina kasnije, u pivnici Medvedgrad u Zagrebu – govori Granić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u siječnju ove godine Kohlu je, među ostalim državnicima, dodijelila povelju zahvalnosti zbog zasluga u stvaranju i međunarodnom priznanju Hrvatske.

Njemačku je vodio punih 16 godina, što ga kancelarom s najdužim stažem na tom mjestu, poslije Bismarcka.

facebook komentari

 • cleuna892

  R.I.P.
  Hvala “Stari Gospodine”!

 • srka

  Počivao u miru Bozijem!
  Veliki čovjek i političar…ostati će u povijesti zapaćen kao velikan!
  by Srka®

 • Vladimir Dananić

  Znam da se to ne će dogoditi, ali kad bi Zagrebčanci našli nekakav „truli kompromis“ oko imena trga što je još uvijek obilježen velezločincem Tittom, i preimenovali ga u Trg Helmuta Kohla, ja se ne bih bunio.

 • Helmut Kohl je za Njemce isto kao što je i Vjekoslav Maks Luburić, general Drinajin za Hrvate. To u to ne vjeruje neka pregleda i potraži sve javno napisano u pogledu ujedinjenja ovih dvaju naroda.