UMRO JE DON ANTO BAKOVIĆ

6

Don Anto Baković, poznati hrvatski katolički svećenik i utemeljitelj nekoliko pronatalitetnih udruga preminuo je u četvrtak u 86. godini.

Kako je izvijestila Informativna katolička agencija, od 6. siječnja nalazio se u Svećeničkom domu sv. Josipa, a u četvrtak je u ranim jutarnjim satima hospitaliziran u KBC Zagreb na Rebru, gdje je i umro.

Don Anto Baković rođen je 1931. u Goraždu. Za svećenika je zaređen 1959. Kao bogoslov, a kasnije i svećenik, proveo je deset godina robije u sedam zatvora. Umirovljen je 1983. i od tada proučava pitanja demografske obnove Hrvatske, a od 1990. bavi se istraživačkim radom o hrvatskim mučenicima XX. stoljeća. Kao svećenik djelovao je u župama u Bosni i Hercegovini, a krajem šezdesetih otišao je na službu u Janjevo.

Godine 1975. postao je župnik u Maglaju, BiH, gdje je gradio svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zbog bolesti je umirovljen 1983. godine. Od tada je proučavao pitanja demografske obnove Hrvatske, a od 1990. godine bavio se istraživačkim radom o hrvatskim mučenicima XX. stoljeća.

Uređivao je i izdavao Narod, mjesečnik za demografsku obnovu i duhovni preporod. Napisao je knjige: “Za jednu bolju Hrvatsku”, “Hrvatska demografska čitanka”, “Jedno dijete više”, “Programska načela Hrvatskog populacijskog pokreta”, “Drinske mučenice”, “Ostaje li Hrvatska bez majki”, “Dječak s Drine” (autobiografija), “Svećenici – žrtve rata i poraća”, Hrvatski martirologij XX. stoljeća i “Batinama do oltara”.

Osnovao je udruge Hrvatski populacijski pokret, Pronatalitetni pokret Jedno dijete više, Martyrium Croatiae i Apostolat ljubavi ‘Jedna obitelj više’.

facebook komentari

 • Agromentum

  Pokoj duši neumornom svećeniku i domoljubu.

 • Malleus_Haereticorum

  Propatio si puno zato što si bio Hrvat i katolički svećenik. Počivao u miru Božjem.

 • Sivooki

  Uzor svećenika i domoljuba, neumornog u radu za život i istinu! Bog ti bio nagrada, dobri don Anto!

 • srka

  Počivao u miru Bozijem…ostati ćeš u povijesti na svijetloj…pozitivnoj strani.
  by Srka®

  • Alan B’Stard

   Tako je! Pozdrav Srka

   • srka

    Pozz Alane!
    …dobar je bija Don Anto…
    by Srka®