Pratite nas

Kronika

Umro je Damir Kos

Objavljeno

na

Mladen Pavković pita: Tko je sljedeći?

Scan0010Otišao je još jedan od nas – Damir Kos (48), hrvatski ratni vojni invalid – I. skupine. Sahranjen je, uz vojne počasti, 3. veljače 2015. na koprivničkom Gradskom groblju, na dan kad je Haaški sud odbacio hrvatsku tužbu za genocid.

Prvo je bio pripadnik 117. Koprivničko-križevačke brigade (1991.). Potom je dragovoljno otišao na slavonsko ratište, gdje se borio i bio lakše ranjen pod zapovjedništvom generala Branimira Glavaša. Još mu rane nisu ni zacijelile, a već ga je put odveo na dubrovačko ratište. Tamo je teško ranjen od pripadnika zloglasne Jugoslavenske narodne armije (JNA). Zarobili su ga i prebacili u zloglasni koncentracijski logor Morinje (Crna Gora), gdje su ga teško ranjenog strpali u kontejner za smeće. U kontejneru je u ranama i boli proveo tri ili četiri dana, a možda i više. Nakon toga su ga srpski “vojni” liječnici (“mesari”) operirali – na živo. Ako je u vrijeme operacije “pisnuo” dobio je pendrekom po glavi. To je bila “anestezija”. Svakodnevno su ga tukli i maltretirali kao i ostale zarobljene hrvatske branitelje, od kojih su neki ostali teški invalidi, a neki i umrli od mučenja. Teško ranjen, krećući se štakama, razmijenjen je u prosincu 1991., pa se ponovno našao u rodnoj Koprivnici, gdje je i umro, nakon duge i teške bolesti.

Eto, ministar branitelja, bez branitelja, Predrag Matić, zvani Fred, može odahnuti – jedan manje u njegovu Registru hrvatskih branitelja.

A svi mi koji smo poznavali Damira ostajemo u tuzi i boli.

Tko je slijedeći kome će, kao “privilegiju”, ispaliti tri plotuna na pogrebu?

Mladen Pavković

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kronika

DUBROVNIK: NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: ODRED NAORUŽANIH BRODOVA

Objavljeno

na

Objavio

Slavni Odred naoružanih brodova bio je dragovoljačka postrojba čiji se početak djelovanja veže za 23.rujna 1991.i prvu plovidbu glisera Sveti Vlaho.

Odred su osnovali Aljoša Nikolić, Miljenko Bratoš i Rudi Butković. Zadatak odreda bio je probijanje pomorske blokade Grada i uspostava morskog koridora za dopremanje lijekova, hrane, naoružanja i streljiva za uspješnu obranu Dubrovnika.

Pripadnici ONB-a gliserima su prevozili i ranjenike, kao i branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći dubrovačkim braniteljima. U sastavu ONB-a bilo je 22 brodice raznih veličina koje su prevezli preko 5000 ljudi i više od 4000 tona različitog tereta. Ova ekipa, njih 117, pod vodstvom Aljoše Nikolića, držala je Grad na životu. Odred je bio jedan od najvažnijih faktora za održavanje obrane i preživljavanje stanovnika. Vozili su po najtežim vremenskim uvjetima, a zanimljivo je kako nisu izgubili niti jedan brod. Posljednji i očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova, sveti Vlaho, restauriran je i izložen na Batali kao muzejski primjerak, piše Nportal

Nagrađeni su Plavom vrpcom Novog vjesnika, nagradom za hrabra i humana djela na moru 1992.godine. Odred je odlikovan 2006.Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. Unatoč hrabrosti i požrtvovnosti, sudjelovanja u oslobađanju Slanog, i konačnog oslabađanja Konavala,zauzimanja HE Plat, nijedan pripadnik ONB-a nije dobio časnički čin ni ratno odlikovanje. Aljoša Nikolić je malo prije svoje smrti, 2010.

Plavu vrpcu i skulpturu Galeb donirao Muzeju Domovinskog rata, koja je izložena u tvrđavi Imperijal na Srđu.
Dubrovnik će se uvijek sjećati hrabrih pripadnika Odreda naoružanih brodova i nikada neće zaboraviti ni one koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata: Miljenka Bratoša, Gorana Gojkovića, Đura Raguža Kanadera, Matka Soče i Zdenka Zorića.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

U Rijeci policija silom odvela prosvjednike protiv ‘korumpiranog pravosuđa’ – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U petak 22. rujna u Rijeci se održao prosvjed protiv “korumpiranog pravosuđa”, kao što su najavili organizatori iz zagrebačke udruge za zaštitu ljudskih prava, promicanje vladavine prava i zaštitu žrtava pravosuđa “Veronika Vere” uz pomoć članova “Pokreta otpora – Riječani protiv korupcije,” piše portal fiuman.hr.

U 13 sati ispred Županijskog suda okupilo se stotinjak građana na mirnom prosvjedu, koji je uredno i prijavljen policiji, te su iskazivali svoje nezadovoljstvo radom pravosudnog sustava uz brojne istaknute transparente.

Prosvjed je proticao mirno, sve dok interventni policajci nisu ipak odlučili reagirati zbog postavljenih transparenata preko puta zgrade samoga suda na kojem je Slavko Linić stavljen na čelo “riječke umrežene zločinačke organizacije”. Tom prilikom nekoliko prosvjednica policajci su uklanjali silom, što je bio prilično neugodan prizor, naročito na dan kad se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema neslužbenim izvorima portala fiuman.hr morala je zbog toga reagirati i hitna pomoć.

Prosvjednici su istaknuli sljedeće poruke:

– Pošto presuda? A pošto zastara?
– DORH – generalni sponzor kriminalaca
– Građani vas plaćaju, a radite za kriminalce
– Dosta nam je slijepog pravosuđa
– Hrvatski suci – faraoni kriminala

facebook komentari

Nastavi čitati