Umro je Martin Špegelj

0

Bio je drugi po redu hrvatski ministar obrane, a kasnije i zapovjednik Zbora narodne garde. Kao ministar je radio nešto manje od godinu dana.

U 87. godini života umro je umirovljeni general Martin Špegelj, jedan od zapovjednika ZNG-a, nekadašnji ministar obrane, a kasnije i glavni inspektor Hrvatske vojske.

Špegelj je rođen 11. studenog 1927. godine u Starom Gradcu pored Virovitice. U Durgom svjetskom ratu, od 1942. se borio na strani partizana, a nakon rata karijeru je nastavio u vojsci. Školovao se na Visokoj vojnoj akademiji te u Ratnoj školi JNA.

Špegelj je bio na čelu hrvatske Teritorijalne obrane tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, a 1985. je preuzeo zapovjedništvo nad Petom vojnom oblasti JNA, čije je sjedište bilo u Zagrebu.

Bio je drugi po redu hrvatski ministar obrane, a kasnije i zapovjednik Zbora narodne garde. Kao ministar je radio nešto manje od godinu dana. Ostavku je dao u srpnju 1991. godine, a nekoliko mjeseci poslije imenovan je za glavnog inspektora HV-a. S prvim danom 1993. otišao je u mirovinu s činom stožernog generala, a predsjednik Ivo Josipović odlikovao ga je Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom. hina

facebook komentari