UN-ova rezolucija o Ukrajini: Peking suzdržan, Moskva glasala protiv

0

To izglasavanje su tražile Sjedinjene Države koji su sastavile vrlo umjeren tekst, kako bi dobile pristanak Pekinga.

Rusija je uložila veto na zapadnjački nacrt rezolucije kojim ukazuje na referendum o statusu Krima, dok je Kina bila suzdržana izoliravši dodatno Moskvu u tom pitanju tijekom glasanja u Vijeću sigurnosti.

To izglasavanje su tražile Sjedinjene Države koji su sastavile vrlo umjeren tekst, kako bi dobile pristanak Pekinga.

Kina se u Vijeću sigurnosti često priklanja Rusiji, posebice tijekom glasanja o Siriji, ali ovog puta se distancirala.

Nacrt rezolucije koji je dobio 13 glasova za je odbačen. Kao stalna članica Vijeća, Rusija može blokirati svako zauzimanje stajališta te instance.

Nacrtom rezolucije se referendum predviđen za nedjelju o priključenju tog poluotoka pod kontrolom ruskih postrojbi Rusiji, smatra “bez ikakve valjanosti”.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je opravdao takvo izjašnjavanje ponovivši da su nove vlasti Kijeva nastale državnim udarom koji je stvorio pravnu prazninu i iziskuje referendum. “Rusija će poštivati volju narod Krima”, rekao je.

Kineski veleposlanik Liu Jieyi je objasnio njihovu suzdržanost ponovivši da je njegova zemlja uvijek poštivala suverenitet i teritorijalnu cjelovitost država. On je pozvao sve strane na suzdržanost i predložio je osnivanje međunarodnog mehanizma koordinacije kako bi se pronašlo političko rješenje.

Dva načela kineske diplomacije su neuplitanje i poštivanje teritorijalne cjelovitosti, koje bi bile dovedene u pitanje referendumom u nedjelju.

“Rusija može uložiti veto na tu rezoluciju, ali ne može uložiti veto na istinu”, rekla je američka veleposlanica Samantha Power, aludirajući na Povelju Ujedinjenih naroda. P+

facebook komentari