Pratite nas

Religija i Vjera

Unajmite svećenika – Božji blagoslov za 50 eura

Objavljeno

na

[pullquote_left]Trendovi u EU[/pullquote_left] [dropcap]S[/dropcap]ve više ljudi napušta kršćanske crkve. No, u nekim prilikama poput vjenčanja ipak žele crkveni blagoslov. Rješenje za ovaj problem nudi “Rent a pastor” gdje se može unajmiti duhovnu potporu za razne prilike.

Andrea zapravo ne ide u crkvu. No svoje vjenčanje ne želi ograničiti samo na zakletvu kod matičara. S obzirom na to da sa službenom crkvom više nema previše veze, ova djevojka iz okolice Frankfurta se obratila Mickeyu Wieseu. Ovaj diplomirani teolog sam sebe naziva „event-svećenikom“ i onima koji nisu članovi crkve, nudi kršćanska vjenčanja.

Nekonvencionalni svećenici

Wiese je slobodan govornik i svojoj klijentima nudi vjenčanja i na neobičnim mjestima. Već je vjenčao parove i u vinogradu i u vrtlariji, na jesen će zbog vjenčanja u dvorcu uskočiti i u odoru redovnika. 53-godišnji Wiese za svoje usluge vrbuje isključivo putem interneta. Pod naslovom „Rent a pastor“ – ili u prijevodu iznajmite svećenika – u cijeloj se Njemačkoj preko interneta mogu naručiti teolozi. Ponuda je raznolika. Pored Wiesea može se unajmiti i „nekonvencionalni govornik“ koji je, kako to stoji na stranici, “poznat iz različitih televizijskih emisija“. Moguće je i iznajmiti i jednog brazilskog svećenika koji je specijaliziran za multikulturalna vjenčanja. Oko 20 govornika registrirano je na ovoj stranici. Unajmljivanje govornika košta oko 50 eura po satu. U ponudi su također i sprovodi.

Ovu internetsku stranicu je pokrenuo Samuel Diekmann,svećenik iz jedne slobodne protestantske zajednice u Hessenu. Već prije četiri godine je razradio ovu poslovnu ideju i nudio ju preko interneta. Pred kraj prošle godine obratili su mu se kolege, koji su također htjeli sudjelovati u poslu pa je tako nastala i zajednička stranica.

Opasnost ili blagodati za crkvu

“‘Rent a pastor’ se obraća onima koji više ne idu u crkvu, ali još uvijek vjeruju u Boga ili barem žele čuti profesionalnu propovijed”, kaže Diekmann. „Slobodnih govornika ima kao pijeska na plaži. Ali za parove koji se žele vjenčati teško je dokučiti kakva se osoba krije iza ponude.“ Diekmann je i sam već vjenčavao parove na tematskim svatovima i prilikom jednog hippi-vjenčanja stavio ogrlicu od cvijeća. „Najvažnije je da se mladenci osjećaju dobro.“

No mnogi ne gledaju s pretjeranim simpatijama na pojavu “slobodnjaka” na crkvenom tržištu. “To je sve utjecaj Hollywooda“, žali se Volker Lehnert, teolog Protestantske crkve Porajnja i istodobno izražava bojazan za svog “poslodavca”. „Dobra stvar u tome je što na ovim manifestacijama još uvijek vjera u Boga dolazi do izražaja. To je naravno u interesu crkve. No problem je taj što usluge, tj. vjenčanja i slično, koriste oni koji nisu članovi crkve. Kada bi to svi radili, crkva bi u potpunosti nestala“, kritizira Lehnert.

Činjenica je da posljednjih godina vjernici masovno napuštaju redove katoličke i protestantske crkve. Posebno su brojni slučajevi zlostavljanja u katoličkim ustanovama doveli do istupanja vjernika iz crkve. Samo 2010. je 180.000 katolika napustilo crkvu. Iste godine protestantsku crkvu je napustilo oko 145.000 nezadovoljnih građana. Trenutačno tek nešto oko 60 posto građana Njemačke pripada jednoj od dviju najvećih kršćanskih crkvi.

Vjerojatno će ih biti i još manje. Prema istraživanju Sinus instituta u Heidelbergu još oko milijun građana u Njemačkoj želi napustiti crkvu. Velik je i broj onih koji “intenzivno razmišljaju” o istupanju iz institucije crkve. Kako za časopis „Krist i svijet“ govori direktor Instituta Sinus Bodo Flaig potencijalni broj onih koji bi crkvi mogli okrenuti leđa procjenjuje se na preko pet i pol milijuna. Mnogi crkvu napuštaju i zbog poreza.

Reklama za vjeru

No začetnik ideje „iznajmi svećenika“ Diekmannn smatra kako njegov posao nije usmjeren protiv crkve. Nasuprot, on vjeruje da bi kroz njegovu ponudu pojedinci mogli ponovo pronaći vjeru. On to opisuje ovako: „Kada imate kvar na automobilu, a niste član automobilskog kluba, svejedno možete nazvati i pružit će Vam se pomoć. Ali često je i tako da, nakon što ste imali kvar, razmišljate o pristupanju automobilskom klubu“. Sličnom učinku se on nada i kod duhovnih ponuda. „Tu i tamo stvarno uspijemo nekog pridobiti – dobrim izvedbama, ljubaznošću i humorom“. I na vjenčanju Andreje iz Frankfurta svećenik Wiese je malo reklamirao vjeru. No više od toga je reklamirao vlastite usluge. “Mnogi prijatelji su bili oduševljeni i razmišljaju o tomu da i sami vjenčanje obave na ovaj način”, kaže Andrea.

DW

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Objavljeno

na

Objavio

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati