UNICEF: Jedno dijete svakih pet minuta umre zbog nasilja

1

U svijetu svakih pet minuta jedno dijete umre zbog nasilja počinjenog nad njim, no samo manji dio od 345-ero djece koliko ih dnevno strada od nasilja u svijetu, umre u ratnim područjima, dok ih 75 posto nastrada u zemljama bez sukoba, navodi se u izvješću UNICEF-a.

”Djeca su danas u svakodnevnom životu posvuda izložena ekstremnom nasilju, pa je sprečavanju smrtnosti djece uslijed nasilnog postupanja prema njima potrebno posvetiti više pozornosti”, ocjenjuju u UNICEF-u. U izješću se navodi kako je u Brazilu od 2000. godine značajno smanjen broj djece do pet godina starosti koja umiru od bolesti ali je zato gotovo 15.000 dječjih života izgubljeno zbog nasilja koje se događa u adolescentskim godinama, piše Reuters.

“Posljednjih nekoliko desetljeća bili smo fokusirani na smanjenje smrtnosti djece od bolesti, no ovo izvješće pokazuje da se moramo više pozabaviti i drugim uzrocima koji dovode stradanja djece”, izjavila je voditeljica UNICEF-ova odjela za zaštitu djece Susan Bissell.

U svijetu su, navodi se, milijuni djece izloženi psihičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju u svojim domovima, školama i zajednici, pa je zbog svakodnevnog mentalnog i fizičkog nasilja, ugrožen njihov daljnji razvoj .

Obitelji često ne traže pomoć jer znaju da je od vlasti neće dobiti. Primjerice, seksualnom nasilju u Keniji izloženi su jedna od tri djevojčice te jedan od šest dječaka, ali policija procesuira svega jedan posto tih slučajeva.

facebook komentari

  • peppermintt

    Bože mili koliko je nepravde i patnje na svitu…neravnotrža je sve veća s jedne strane ova sirotinja koja nema nikakve uvjete a s druge strane oni koji imaju i priviše pa ne znaju što će od sebe…kako ih uputiti jedne na druge kako im dati do znanja kako su potrebiti jedni drugima?!???
    Potriba nam je Rajana ( Rajanov zdenac ) i velikih srca koji suosjećaju s onima u nevolji …..
    svake večeri 800 milijuna ljudi ode leć bez da ima što pojesti-gladni….:(