Uoči početka suđenja: Što stoji u optužnici protiv Perkovića i Mustača?

11

U petak pred višim zemaljskim sudom u Muenchenu započinje suđenje hrvatskim državljanima, bivšim visokim dužnosnicima jugoslavenske tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu kraj Muenchena.

[dropcap color=”#dd3333″ font=”0″]U[/dropcap] optužnici koju je glavno državno odvjetništvo iz Karlsruhea krajem svibnja podiglo protiv Josipa Perkovića, bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti te kasnije u neovisnoj Hrvatskoj i ministarstva unutarnjih poslova, predbacuje da je planirao i organizirao ubojstvo Stjepana Đurekovića.

“U tu svrhu optuženi je stupio u kontakt sa svojim doušnikom Krunoslavom P. (Pratesom) koji je bio blizak Stjepanu Đurekoviću i čije je povjerenje uživao. Nakon što je optuženi svog doušnika uputio u planove o ubojstvu Đurekovića, odlučili su za mjesto ubojstva odabrati garažu u Wolfratshausenu pokraj Muenchena u vlasništvu Krunoslava P. Nakon toga je Krunoslav P. optuženom predao kopiju ključa garaže koju je ovaj, direktno ili preko posrednika, dostavio počiniteljima ubojstva. S ovom kopijom ključa počinitelji su neopaženo ušli u garažu gdje su 28.srpnja 1983. dočekali Đurekovića te ga usmrtili s nekoliko hitaca iz vatrenog oružja te udarcima tupim predmetom po glavi”, stoji u optužnici.

U optužnici drugooptuženom Zdravku Mustaču od kraja srpnja stoji da je optuženi od 1982. do 1985. obnašao dužnost voditelja bivše jugoslavenske tajne službe SDS i da je kao takav bio pretpostavljeni djelatniku SDS-a Josipu Perkoviću.

“Najvjerojatnije na proljeće 1982. optuženi je, također optuženom, Josipu P. (Perkoviću) izdao nalog za planiranje i pripremu ubojstva jugoslavenskog oporbenog političara Stjepana Đurekovića”, stoji u optužnici u kojoj se zatim, kao i u optužnici protiv Perkovića, opisuje slijed događaja koji je kulminirao Đurekovićevim ubojstvom.

U slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića njemačko pravosuđe već je 2008. na doživotnu kaznu zatvora osudilo hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa. Već tijekom tadašnjeg suđenja, koje se zbog, kako je to tada priopćio viši zemaljski sud u Muenchenu, otezalo dvije godine zbog nesuradnje pravosudnih organa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, spominjalo se ime Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Za ovo suđenje vlada veliko medijsko zanimanje. Za njega se akreditiralo 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske. Hrvatske udruge iz Njemačke pozvale su u petak uoči početka suđenja na prosvjedno okupljanje pred sudom u Muenchenu

U presudi Pratesu koji je, na kraju osuđen zbog suučesništva u ubojstvu a ne pomaganja u ubojstvu kako je prvobitno stajalo u optužnici, spominju se i mogući razlozi ubojstva Stjepana Đurekovića.

“Je li optuženi bio upoznat s činjenicom da je pravi motiv ubojstva Đurekovića osobne prirode, tj. da je Đureković bio važan svjedok u procesu zbog malverzacija, između ostalog, i protiv sina budućeg predsjednika predsjedništva SFRJ Mike S. (Špiljka), nije poznato”, stoji u presudi Pratesu od 16. srpnja 2008.

Tijekom suđenja Pratesu postavljena je teza kako je Đureković ubijen zbog spoznaja o navodnoj umiješanosti Vanje Špiljka, sina kasnijeg predsjednika predsjedništva Jugoslavije Mike Špiljka, u malverzacije oko financijskog poslovanja naftne tvrtke INA u kojoj je Stjepan Đureković do odlaska u Njemačku radio kao direktor marketinga.

Presuda Pratesu se najvećim dijelom zasnivala na svjedočanjima glavnih svjedoka optužbe Vinka Sindičića i Bože Vukušića, kao i na opširnim analizama jugoslavenskog političkog sustava i funkcioniranja obavještajne službe. Ova dva svjedoka se spominju i kao mogući svjedoci u predstojećem procesu protiv Perkovića i Mustača.

Tadašnji predsjednik sudskog vijeća Bernd von Heintschel-Heinegg je u izjavi koju je nedavno dao za Hinu objasnio kako i dalje stoji iza toga da je Sindičić vjerodostojan svjedok unatoč činjenici da je službeno povukao svoje svjedočenje u procesu protiv Pratesa i tomu što ga obrana Josipa Perkovića, zbog agentske prošlosti i odležane kazne zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula, smatra nepodobnim svjedokom.

M.M./hrsvijet

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Ovi proces Josipoviću i Mustaču će biti malo duži za zločine koje su počinili nad Hrvatima hrvatske političke emigracije, nego je bio New-York-ški proces članovima Hrvatskog Narodnog Otpora, HNO, koji su zagovarali odcijepljenje Hrvatske od Jugoslavija, a Amerika je bila protiv toga…

 • Mirko Pizent

  Kada će biti suđeno udbaškom egzekutoru Iliji Staniću zbog ubojstva
  zapovjednika Hrvatskog Narodnog Odpora Vjekoslava Maksa Luburića?
  I je li to uopće moguće u Bosni i Hercegovini?
  Možda u Španjolskoj gdje je zločin i počinio.

  • Gabro Vuskic

   Na svu žalost, Mirko, moram ti reći da do toga neće doći sa strane Španjolske, jer, kako sam čuo, kod Španjolaca postoji zakon “ZASTARIJELOSTI”, što bi značilo: ujde li vuk magare.
   Što se tiče BiHovačke državi, ni govora. On je zaštićen “ocem domovine države bosne i hercegovine”, a taj njihov otac njihove domovine je nitko drugi nego krvnik i deseti po redu najveći međunarodni zločinac WW” Tito. I mrtav Tito ga štiti. Mi se trebamo uzdati use i u svoje kljuse kako bi tog jugo udbaša Iliju Stanića priveli pravid Boga Velikoga, pa neka mu sud sudi. Ja mu želim dug živo, toliko dug život da bi mogao živ doći pred PRAVDU SUDA. Osobno bih se potrudio pomići državnoj odvjetniku sastaviti optužnicu.

  • Ivona Banožić

   Ilija Stanić se na svu žalost šeće po Sarajevu!

   • Gabro Vuskic

    Ivona, vjeruj ti meni kao Bogu, da mu nebih pod kožu. Ja mirno spavam kao klada, a ON!?, Ilija Stanić, jadna li mu majka, koja nije ni najmanje kriva.

    Njemu, Iliji Staniću ostaje sam jedna pozetvina stvar, a ta je: DA LIJEPO SVE KAŽE OD “A” DO “Z”, ILI OSTEVI ZAPISANO TAKO DA NAŠA BUDUĆA POKOLJENJA ZNAJU TKO JE BIO TKO A TKO JE BIO NITKO!

    • Ivona Banožić

     Takvih smradova nije puno briga. Sigurna sam samo u to, da kada padne na ‘krač’, da će tražiti svećenika

 • Mirko Pizent

  Ivona u pravu si, na žalost. To pokazuje kako (ne)funkcioniraju pravosudne institucije u
  BiH. I ne samo u BiH već i ovdje u Hrvatskoj. Jer da funkconiraju udbaši Perković i Mustač
  već bi odavno bili osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora, i odavno bi bili u
  Kaznenom zavodu Lepoglava. Pozitivno je jedino to što će ih njemački sud osuditi, nadajmo se,
  na doživotnu robiju za sve zločine koje su počinili.

  • Ivona Banožić

   Sutra napokon počinje proces, ovaj dvojac se ne će izvući. Ono što je također bitno je saznati od njih što više nepoznatih detalja. ne sumnjam da će ptičice propjevati 🙂

   • Mirko Pizent

    Ivona, slažem se. Jako je važno da se ovim procesom, udbaška zločinačka mreža,
    čiji su zaštitnici i sponzori Ivo Josipović i Zoran Milanović,
    uništi u Republici Hrvatskoj za sva vremena!

 • Gabro Vuskic

  Partija štiti svoje interese: Njema su odbrojeni dani. Kliknite na priložena tri linka. Pročitajte svatri kako bi bolje mogli razumijeti situaciju i sa drugih uglova.

  http://narod.hr/hrvatska/drzavni-arh…oju-se-odnose/

  sudstvo zavlači http://www.vecernji.hr/hrvatska/milj…ec-dana-966164

  Turudićev intervju o suđenju: http://www.vecernji.hr/hrvatska/nije…rkovicu-965982

 • Moje osobno mišljenje da je Ilija Stanić poslije ubijstva generala Drinjanina iz Španjolske išao za Pariz. Tu u YU ambasadi se sastao sa onima sa kojima je sve pripremio u rujnu i listopada 1968. godine. To je zato što je Ilija napustio Španjolsku prije polnoći u nedjelju 20 travnja 1969., otišao za Pariz kod svojih u YU ambasadu, tu se zadržao par dana, pripremio pisma i razglednice za dra. Peranića, Iliju Vučića, Stipu Mikulića u Švedsku i druge, a svu poštu za Iliju i u njegove ime YU ambasada i u svibnju počela slati poštu ovima tako da tim Ilija sam o sebi proširio vijest da se nalazi u još uvijek u Parizu, dok postoje dokazi da je Ilija stigao u Sarajeve 29 travnja 1969. i dao onaj opširni intervju sarajevskoj Udbi kako je sam samcet ubojstvo i zločin učinio, samo iz jednog razlog: DA SAM NAGRADU DOBIJE I DA JU S NIKIM NE DIJELI. Sve ostale i kasnije priče su laži kako bi zaštito svoje naredbodavce a sa sebe skinio odgovornost i što više zbunio narod.