Kako je uopće nastao Pupovčev SDSS, stranka koju je utemeljio Hadžić

3

Na sjednici glavne skupštine Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koja se u nedjelju održala u Vukovaru, u ambijentu kino dvorane u Borovo naselju u kojem je održana i osnivačka Skupština stranke 5. ožujka 1997. godine, članovi Skupštine izabrali su Milorada Pupovaca za novoga predsjednik SDSS-a. Dosadašnji predsjednik stranke dr. Vojislav Stanimirović, od danas predsjedava Glavnom skupštinom SDSS-a.

Kako je osnovana SDSS? – 1997.

Hrvatskoj javnosti je malo poznato kako je osnovana Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). U članku koji je 1997. objavljen u tada još okupacijskim Vukovarskim novinama broj 90 (15. marta) str. 1, 3, pod naslovima: Odluka skupštine, Osnovana Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) navode se detalji o utemeljenju stranke:

„Na zasjedanju tzv. Oblasne Skupštine 5. marta 1997. godine na kojoj su prisustvovali svi relevantni predstavnici političkog života Oblasti, odnosno odbornici općinskih skupština, predstavnici mjesnih zajednica, izbjeglica i općinskih boračkih organizacija, kao i predstavnici bivših političkih stranaka iz razdoblja tzv. RSK-a.

Na prijedlog Gorana Hadžića i Vojislava Stanimirovića osnovana je nova jedinstvena srpska stranka pod nazivom Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). Tom prilikom jednoglasno je usvojen Statut stranke i formiran je Glavni odbor koji broji 33 člana, dok Nadzorni odbor ima 3 a Statutarni 5 članova SDSS-a, dok predsjednika stranke treba izabrati na prvoj sjednici tog tijela“, objavile su okupacijske „Vukovarske novine“ u broju 90 od 15. 03. 1997.

Obraćajući se tada 5. marta 1997. godine na osnivačkoj skupštini nazočnima ratni zločinac Goran Hadžić naglasio je da se programom SDSS-a treba izboriti da za stranku glasaju i drugi narodi jer činjenica da živimo u Hrvatskoj, ali želimo da tzv. Oblast bude prihvaćena u Europi. Zločinac Goran Hadžić je još tada izjavio da je “demokrata po ubeđenju” ali je zaželio da se oko SDSS-a okupe svi Srbi jer je trenutačno najvažnije srpsko jedinstvo.

Antun Ivanković

 

 

facebook komentari

 • Sivooki

  Treba nam antidot protiv usađene “krivnje za Jasenovac”.
  Pa da vidiš, brajo moj, kako bi “demokratski” izvodili performanse i obraćali se u znamenitim cezurama…

 • Dusko Besenic

  O svrsi osnivanja i njezinoj velikosrbskoj politici nije potrebno trošiti riječi, no, mene zanima nešta drugo….jeli ta nacifašistička stranka registrirana, na način propisan zakonom države Hrvatske, u državi Hrvatskoj ili je to prihvaćeno kao ,,naslijeđe” iz te paratvorevine??? Ako je ovo drugo u pitanju to bi značilo da djeluje nelegalno??!

  • Istina

   Oni mogu djelovati kako hoće. Ionako imaju više moći u Hrvatskoj od onih koji su branili i obranili Hrvatsku. To što su četnici, to za vlastodršce u Hrvatskoj nije bitno. I sam Pupovac je u Hrvatskom saboru izjavio da kokarda nije zabranjena. Bitno je danisu ustaše, jer sve ustaško je zabranjeno, pa i obilježja. Demokratska država. Nema što.