Pratite nas

Iz Svijeta

Upoznajte baku Helennu, Širokobriježanku rođenu prije sto godina u New Yorku

Objavljeno

na

Svaka osoba na ovom svijetu ima svoj životni put obilježen raznim sudbinama i događajima kroz ljudski život. U ovoj priči upoznat ćemo vas sa jednom 99-godišnjom bakom koja se rodila na jednom a život provela na drugom kraju svijeta.

helena_475_316_85_s_c1Helenna Ljubić se rodila 1915. godine u Adam Marku u blizini New Yorka ali je većinu svojeg života provela u Hercegovini, točnije u Kočerinu pokraj Širokog Brijega. Ova simpatična, vitalna i razgovorljiva starica ispričala nam je ponešto o svojem životu koji doista obiluje nesvakidašnjim zanimljivostima… Helenna je pri povratku u Hercegovinu u ovdašnje župne i općinske knjige uvedena kao Jela što bi bio svojevrsni prevod imena na hrvatski jezik, a krštena je kao Helenna u baptističkoj crkvi u Adam Marku. U to vrijeme u Americi razne konfesije su koristile crkvu koja je postojala u mjestu, naravno svaka po svojem obredu. Kuma na krštenju joj je bila jedna Talijanka.

Jelin otac je kao mladić otišao na rad u Boku Kotorsku gdje je upoznao Jelinu majku Filomenu koja je bila iz Tisnog pokraj Šibenika. Ubrzo su sklopili brak i dobili dvoje djece. Mladi par se odlučio potražiti bolji život u Americi pa su otputovali brodom u nadi da će im se ostvariti snovi o boljem životu. Po dolasku u Ameriku rodila sei Jela koja nam je s puno pažnje i razboritosti ispričala svoju priču. Otac Jozo koji je rodom iz Gornjih Ljubotića je posao pronašao na krečani a majka Filomena se po Jelinu pričanju uz domaćinstvo bavila pečenjem rakije i prodaji iste. U Americi je sve krenulo dobro a onda se majka počela razboljevati i tjelesno slabiti, pa su tamošnji liječnici preporučili obitelji da se vrate na Mediteran. Jozo kao pravi muž donosi odluku o povratku u rodni kraj želeći svojoj obitelji sve najbolje. Obitelj se ukrcava na parobrod 1921. godine i za mjesec dana dolaze u Boku Kotorsku a onda i u svoju Hercegovinu. Prvi plan obitelji je bio da se nasele u Mostar ali se otac ipak predomislio i vratio u širokobriješki kraj gdje su kupili dosta imanja jer su imali dosta zarađenog novca.

Jela se udala u 24. godini na Budim za Juru Mabića ali sa svojim mužem se naseljava u Potkraj župa Kočerin i tu je ostala do danas. Rodili su šestoro djece od kojih je danas živo troje. Sin i kćer žive sa svojim obiteljima u Zagrebu i často posjećuju majku a jedna kćer se udala na Vranić kod Posušja. Ona posjećuje majku vrlo često.

Upitali smo Jelu sjeća li se ičega iz svojeg ranog djetinjstva provedenog u Americi?

Sjećam se pomalo tog vremena zahvaljujući majci koja nam je dugo kroz priče vraćala te slike u glavu. Najviše sam se sjećala crnih širokih asfaltnih ulica. Ostalo mi je isto u sjećanju kako su moje sestre išle u školu i učile nekakve pjesmice, a nikad nisam zaboravila putovanje parabrodom nazad jer smo plakali za mamom koja je bila smještena u sanitetskom odjelu i nismo je vidjeli dok se nismo iskrcali sa parabroda. Bojali smo se…s tugom u svojim starim očima ispričala nam je Jela, pokazujući uspomene, fotografije, krsni list koje su donijeli iz daleke Amerike.

Majka Filomena se po povratku uspješno oporavila i doživjela duboku starost, rodila je sedmero djece a umrla je u 94. godini života. Jela je i sad odličnog zdravlja, vesele naravi i razgovorljiva. I danas obrađuje svoj vrt i kaže da ima vremena za sve.

Jeli možemo samo poželjeti još puno zdravlja i života, s obzirom da je jedna od najstarijih osoba u Širokom Brijegu…

Ivan Ramić / abcportal.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar će Plenkovića ovog tjedna pozvati na dijalog o granici

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Miro Cerar ovog će tjedna pozvati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na nastavak njihova dijaloga o granici, piše u utorak ljubljansko “Delo” pozivajući se na izvore u vladi.

Cerarov poziv temeljit će se na prošlotjednom zaključku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, koji je podržao vladine aktivnosti na implementaciji arbitražne presude o granici i Ceraru dao ovlaštenje da u vezi s tim nastavi dijalog s Hrvatskom, piše vodeći slovenski list.

“Delo” navodi da su se odnosi Ljubljane i Zagreba nakon Plankovićeva govora u Ujedinjenim narodima, u kojemu je ponovio hrvatska stajališta o neprihvaćanju arbitraže, “zaledili”  te da su se oni, nakon što je Cerar otkazao ranije dogovoreni posjet Zagrebu, samo neformalno sastali tijekom nedavnog europskog summita u Tallinu, kada su razgovarali oko pola sata.

Tada je hrvatski premijer Ceraru kazao da je cilj Hrvatske da kroz dijalog dođe do boljeg razumijevanja pozicije jedne i druge strane, no sljedeći njihov sastanak  moguć je samo o provedbi odluke arbitara, navodi list.

Jučerašnja odluka slovenske vlade da objavi “vizualizaciju” tijeka međudržavne granice, odnosno grafički prikaz granice što ga je, prema presudi arbitražnog suda, pripremila slovenska geodetska uprava, znak je da se Slovenija “ubrzano priprema na implementaciju arbitražne presude”, navodi “Delo”.

Kako u vezi s objavom tog materijala na internetskim stranicama vlade navodi Slovenska televizija, arbitražni sud je u svojoj presudi odredio jasne koordinate granice na moru, gdje do sada granica nije bila određena, pa je po stajalištu Slovenije riječ o definitivnom rješenju, po kojemu Sloveniji pripada 81 posto površine Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

S druge strane, arbitražni sud nije odredio koordinate granice na kopnu, gdje se uglavnom držao načela razgraničenja po katastarskim podacima, zbog čega niti zacrtana granica iz objavljenih karata slovenskog Geološkog zavoda nije konačna nego privremena jer je treba uskladiti s Hrvatskom, navodi RTV Slovenija.

To se, kako navodi, prema međunarodnom pravu i po presudi arbitražnog suda može izvesti samo u bilateralnom dogovoru dviju strana.

Tehnički pregovori o usklađivanju mogli bi potrajati više godina, a ako dogovor s Hrvatskom o implementaciji presude ne bude moguć, Slovenija će koristiti privremeni zemljovid Geološkog zavoda, navodi Slovenska televizija.

Miro Cerar dobio jedinstvenu potporu na aktivnostima oko arbitraže

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Carles Puigdemont: Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora sljedeća dva mjeseca

Objavljeno

na

Objavio

Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora “sljedeća dva mjeseca”, rekao je katalonski čelnik Carles Puigdemont u pismu španjolskome premijeru Marianu Rajoyu u ponedjeljak.

-Sljedeća dva mjeseca, naš je glavni cilj pozvati Vas na dijalog i omogućiti međunarodnim, španjolskim i katalonskim pregovaračima da otvore put pregovorima.

U svojemu pismu, koje je na uvid dobila agencija dpa, Puigdemont se nije jasno očitovao je li njegova regija formalno proglasila neovisnost od Španjolske, no naveo je da katalonski parlament ima “demokratski mandat” da to učini nakon spornog referenduma održanoga 1. listopada.

Rajoy je Puigdemontu dao rok do ponedjeljka u 10 sati da razjasni ovo pitanje, a u protivnom će se suočiti sa sankcijama vlasti iz Madrida, nakon što je katalonski čelnik 10. listopada rekao kako Katalonija ima pravo na odcjepljenje, no da će zamrznuti te planove i pregovarati.

Višnja Starešina: Zašto Herceg-Bosna ne može biti Katalonija

facebook komentari

Nastavi čitati