UPOZORENJE WASHINGTONA: BiH ima najviše boraca ISIL-a po glavi stanovnika

16

BiH ima najviše stranih boraca – građana koji su se pridružili ekstremistima u Siriji i Iraku – po stanovniku, upozorio je u Zagrebu pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee.

Prijetnja za regiju

Fenomen radikalizma jača. Ponekad jest povezan s religijom, a ponekad ne.

Kakvi god da su izvori radikalizma, prijetnja su za stabilnost zemalja u regiji, posebice zemalja sa slabim institucijama.

Na Hrvatsku izravno utječu događaji u BiH zbog 1000 kilometara duge granice koju dijele dvije zemlje – dodao je Yee, koji se u Zagrebu zaustavio kako bi razgovarao s ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom te čuo hrvatske stavove o BiH uoči sastanka Vijeća za provedbu mira u toj državi, prenosi Večernji list

Opasnost od terorizma i stranih boraca te destabilizacija stanja i “povećana aktivnost Rusije”, kako je rekao, stavlja BiH u fokus aktivnosti zapadne diplomacije i obavještajnih zajednica te NATO-a koji je u novom izvješću o zapadnom Balkanu, koje nije za javnost, nabrojio niz ugroza, od hibridnog ratovanja do radikalizma.

Dosadašnji odgovori vlasti u BiH nisu dovoljni, upozorava se i u izvješćima NATO-a, ali i SAD-a koji ih godinama pokušavaju “prisiliti” da se ozbiljnije uhvate ukoštac s tim problemom.

Problem su BiH, Kosovo i Albanija. Stoga su moji napori usmjereni prema tim državama – kazao nam je tako još prije tri godine savjetnik State Departmenta za koordinaciju protiv stranih boraca Robert Bradtke, netom nakon što se u Zagrebu sastao s američkim veleposlanicima iz zemalja na zapadnom Balkanu.

SAD je u tu regiju poslao i istražitelje koji su trebali ojačati okvir za borbu protiv stranih boraca. Također, posjet šefa CIA-e Johna Brennana ove godine Sarajevu otkrio je kako je briga i kontingent oružja koji curi u druge države te koji se koristio i u terorističkim napadima.

Iako ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić govori da je na stranim ratištima oko 140 osoba iz BiH te da ih je oko 50 poginulo, a član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je neophodno uspostaviti programe deradikalizacije, kaže kako se problem preuveličava te da u Hrvatskoj buja ustaštvo a Hrvati odlaze ratovati na strana ratišta, poput ukrajinskog, ovogodišnje izvješće Vlade Azinovića i Muhameda Jusića za Atlantic Initiative spominje veće brojke, ali i zabrinjavajući demografski profil.

Na milijun stanovnika dolazi 65 boraca, kažu. No po belgijskim podacima, taj je omjer čak 88 na milijun stanovnika, čime se BiH u Europi smješta odmah iza Kosova.

Azinović i Jurić uspjeli su identificirati 188 muškaraca, 61 ženu i 81 dijete koji su otputovali u Siriju i Irak iz BiH između 2010. i 2015.

Treba napomenuti da je riječ o identificiranim borcima te da je stvaran broj veći.

Odlaze cijele obitelji

Indikativan je podatak da je, u usporedbi s kontingentima iseljenika iz drugih zapadnih država, bosanski kontingent stariji – prosječna dob je 31 godina – te uključuje više žena. Udio žena iznosi 36 posto, što je dvostruko više od europskog prosjeka.

Razlog tomu su odlasci cijele obitelji, tzv. hijra. Ponekad odlaze tri generacije – kažu. Također, samo 45% su muškarci u dobi za rat.

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Hoyt Brian Yee ! I taj mora sigurno da je Ustaški plačenik .

  • Paulaner Paulaner

   Cuj bolan tebe. Hoce potegnuti i obarac a ne samo temu. Cekaj bolan dok se svi vrate, onako duhovno i vojno spremni,krenut ce na Ameriku:-)

  • Agromentum

   Nitko ne može protiv sebe, pa zašto bi to i Bakir činio? Cijela radikalizacija se vodi na više područja ili razina. SDA je islamistička stranka kojoj najmanje smetaju neki propovjednici mržnje kao što su Cerić i ostali. Sve se vješto umotaje u neko bošnjaštvo s teritorijalnim pretenzijama na štetu Hrvata. Običan muslimanski svijet u BiH vidi u njima i njihovoj politici čak i spasitelja od, naravno, izmišljenih neprijatelja.

   • Saga
    • Agromentum

     Poznat mi je odnekle od prije. Znaš kad je bistro more pa se misli da je samo metar duboko, a kad se “zagazi” bude tri i više. Tako je i kod njega. 🙂

    • srka

     Pa vidi…po mojoj stručnoj procjeni…čovjek pravo govori…do duše nemam isto stajalište s’njegovim…jedno 50%.
     I to je to zlo…ne akceptirati drugoga drugačijeg…
     Ako nismo 1/1 onda je “pametnjaković”…ili što li!?
     Ne ide to tako.
     by Srka®

     • Saga

      Poštujem Vaše mišljenje, ali se s njim ne slažem. Isto kao što se nikad ne ću složiti ni s njim, a ni s onima kojima je glavni i jedini “argument” da su svi Hrvati ustaše. Promišljanje kako svi moramo biti, kako rekoste, 1/1 kod mene ne stoji i to znaju svi moji na Portalu, a vjerujem i ovdje. Žao mi je što ste stekli takav dojam.
      A glede argumenata, protiv njegovog komentara iznijeli smo ih zmijicamala, aglaia, antifa, ja i drugi sasvim dovoljno…. preporučujem.

     • srka

      Mozemo na “ti”…persiranje ne preferiram…jedino ak netko to striktno zeli.
      Vaši argumenti te tvrdnja
      Tristana da se Islam nije ili pak je širio nasiljem…nisu točni!
      Dugo je to razdoblje da bi se u dvije tri riječi došlo do validnog zaključka.
      by Srka®

     • Agromentum

      Širio se i na druge načine (trgovinom, ženidbama…) ali je upotreba sile takoreći dogmatski određena u Islamu – po principu ili milom ili silom. Za nas je danas važno, kad govorimo o BiH, postoji li ta kriminalna energija još skrivena ili ne. Nažalost, previše indicija ima koje ne govore ništa dobro. https://uploads.disquscdn.com/images/e101d604d3e198c7f103d2e84896318a830a67a87440ae08f3b7c80b91ecf71d.png

     • srka

      I njemci su izdali…nekoč vjeru pradjedovsku
      🙂
      PS ( 5:0 za tvoje zelene…ništica) https://uploads.disquscdn.com/images/75d4f8b28dd829d6e47fc832d67236d59dbd45ae9053252a59ae85fb3dbd13f2.png
      by Srka®

     • Agromentum

      Da, i Eskimi! Zeljeni bi mogli s Kebab SV u drugu ljigu. 🙂

     • Saga

      Ili ne čitamo iste komentare ili ih ne razumijemo na isti način.
      Moje argumentirano pitanje pametnjakoviću je bilo da mi kaže koja je to ustaška zastava i zašto su Hrvati ustaše.
      Ni meni ni zmijicimaloj na to pitanje nije odgovorio… isto kao ni o Daytonskom sporazumu i nizu ostalih trenutno važnih političkih stajališta.
      O pitanjima islama ne znam dovoljno da bih o njima raspravljala niti sam išta napisala na tu temu.
      Molim, čitajte pažljivije i ne imputirajte mi stajališta koja nisam nijednom rječju komentirala.
      I tu bih stala. 🙂

     • srka

      Isprika…izgleda da sam čitajući upise drugih…obratio se vama…najvjeroatnije zbog pozornosti (upisa) ovdje na Kamenom portalu.
      A to vrijedjanje je za svatku osudu!
      Nismo svi isti…a i ljudski je zgriješiti…čovjek vrlo često…ponešen upisom pojedinca…ode predaleko!
      by Srka®

     • Saga

      Sve je u redu, nema potrebe za isprikom. 🙂

     • srka

      Ok…lijep vikend.
      🙂
      by Srka®

 • kvaternik

  i ovaj put KGK je u pravu!!!