Pratite nas

BiH

UPOZORENJE WASHINGTONA: BiH ima najviše boraca ISIL-a po glavi stanovnika

Objavljeno

na

BiH ima najviše stranih boraca – građana koji su se pridružili ekstremistima u Siriji i Iraku – po stanovniku, upozorio je u Zagrebu pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee.

Prijetnja za regiju

Fenomen radikalizma jača. Ponekad jest povezan s religijom, a ponekad ne.

Kakvi god da su izvori radikalizma, prijetnja su za stabilnost zemalja u regiji, posebice zemalja sa slabim institucijama.

Na Hrvatsku izravno utječu događaji u BiH zbog 1000 kilometara duge granice koju dijele dvije zemlje – dodao je Yee, koji se u Zagrebu zaustavio kako bi razgovarao s ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom te čuo hrvatske stavove o BiH uoči sastanka Vijeća za provedbu mira u toj državi, prenosi Večernji list

Opasnost od terorizma i stranih boraca te destabilizacija stanja i “povećana aktivnost Rusije”, kako je rekao, stavlja BiH u fokus aktivnosti zapadne diplomacije i obavještajnih zajednica te NATO-a koji je u novom izvješću o zapadnom Balkanu, koje nije za javnost, nabrojio niz ugroza, od hibridnog ratovanja do radikalizma.

Dosadašnji odgovori vlasti u BiH nisu dovoljni, upozorava se i u izvješćima NATO-a, ali i SAD-a koji ih godinama pokušavaju “prisiliti” da se ozbiljnije uhvate ukoštac s tim problemom.

Problem su BiH, Kosovo i Albanija. Stoga su moji napori usmjereni prema tim državama – kazao nam je tako još prije tri godine savjetnik State Departmenta za koordinaciju protiv stranih boraca Robert Bradtke, netom nakon što se u Zagrebu sastao s američkim veleposlanicima iz zemalja na zapadnom Balkanu.

SAD je u tu regiju poslao i istražitelje koji su trebali ojačati okvir za borbu protiv stranih boraca. Također, posjet šefa CIA-e Johna Brennana ove godine Sarajevu otkrio je kako je briga i kontingent oružja koji curi u druge države te koji se koristio i u terorističkim napadima.

Iako ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić govori da je na stranim ratištima oko 140 osoba iz BiH te da ih je oko 50 poginulo, a član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je neophodno uspostaviti programe deradikalizacije, kaže kako se problem preuveličava te da u Hrvatskoj buja ustaštvo a Hrvati odlaze ratovati na strana ratišta, poput ukrajinskog, ovogodišnje izvješće Vlade Azinovića i Muhameda Jusića za Atlantic Initiative spominje veće brojke, ali i zabrinjavajući demografski profil.

Na milijun stanovnika dolazi 65 boraca, kažu. No po belgijskim podacima, taj je omjer čak 88 na milijun stanovnika, čime se BiH u Europi smješta odmah iza Kosova.

Azinović i Jurić uspjeli su identificirati 188 muškaraca, 61 ženu i 81 dijete koji su otputovali u Siriju i Irak iz BiH između 2010. i 2015.

Treba napomenuti da je riječ o identificiranim borcima te da je stvaran broj veći.

Odlaze cijele obitelji

Indikativan je podatak da je, u usporedbi s kontingentima iseljenika iz drugih zapadnih država, bosanski kontingent stariji – prosječna dob je 31 godina – te uključuje više žena. Udio žena iznosi 36 posto, što je dvostruko više od europskog prosjeka.

Razlog tomu su odlasci cijele obitelji, tzv. hijra. Ponekad odlaze tri generacije – kažu. Također, samo 45% su muškarci u dobi za rat.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati