Pratite nas

Hrvatska

Uprava Hine zbog otkrivanja cenzure spremila izvanredni otkaz

Objavljeno

na

Zbog krađe radne verzije teksta o bivšoj tvrtki Dijane Šucbah Mrsić (supruga Miranda Mrsića, bivšeg ministra u Vladi Zorana Milanovića) koja je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ostala dužna više od 10,5 milijuna kuna, koji je 9. rujna ukraden s deska Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), da bi nakon toga bio objavljen na dva privatna portala, državna agencija pokrenula je internu istragu nakon koje je utvrđeno da je to napravio jedan njihov djelatnik, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak izvanrednog otkaza, piše tportal.

‘Točno je da je radna verzija teksta, koji je bio Hinina ekskluziva, ukraden i da je internom istragom utvrđeno da je to učinio jedan naš djelatnik i da je taj djelatnik preko svog službenog maila taj tekst proslijedio jednoj političkoj stranci, nakon čega je objavljen na dva portala. Također je točno da je protiv tog djelatnika, sukladno odredbama Zakona o radu, pokrenut postupak izvanrednog otkaza’, kazala je za tportal Branka Valentić, predsjednica Uprave Hine.

O kome je riječ, Valentić nije željela govoriti jer je postupak u tijeku. Tportal pak neslužbeno doznaje da u Hini krivca za to vide u Smiljanki Škugor Hrnčević, novinarki i bivšoj ravnateljici Hine.

Osim što je pokrenut postupak za izvanrednim otkazom, nije isključeno da bude i kazneno prijavljena zbog povrede autorskog prava i krađe teksta što u povijesti te agencije nije zabilježeno.

Priča je u javnost procurila, podsjetimo, nakon što su Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) pozvali Ministarstvo kulture i Vladu da slijedom svojih nadležnosti i temeljem Zakona o Hini ‘žurno provjere postupanje Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine, vezano uz informacije dobivene od članova HNiP-a da se u Hini provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost’.

Naime, oni su ustvrdili da postoje indicije za to da se u Hini provodi cenzura te da je netko zaustavio objavljivanje spomenutog teksta koji je, po njihovim informacijama, napisan i predložen za objavu 7. rujna 2016., ali je objavljen tek 18. rujna.

Njihovu objavu komentirao je, a da ga HNiP nije kontaktirao, Serđo Obratov, glavni urednik Hine, koji je u priopćenju za medije odbacio sve navode HNiP-a o cenzuri. Istaknuo je kako je tekst u radnoj verziji bio u sustavu 7. rujna i kao takav vidljiv svima te da je ukraden 9. rujna kada je objavljen na direktno.hr i maxportalu, uz popratni tekst o navodnoj cenzuri.

‘Tekst je bio u radnoj verziji i trebao je biti dorađen, što je na koncu i učinjeno te je objavljen 18. rujna kada ga je preuzelo više od dvadeset medija, a na osnovi njega HRT je radio svoj TV prilog’, kazao je za tportal Obratov.

Škugor Hrnčević, koja je Hinu vodila u dva mandata – za vrijeme Ive Sanadera i Jadranke Kosor, nije bila raspoložena za razgovor. Prvi put nam je poručila da je u bolnici na pretragama te da je nazovemo kasnije. U drugom pokušaju samo je dodala da ne može ništa komentirati jer je završila na intenzivnoj.

U međuvremenu je Ministarstvo kulture zatražilo od Hine da se očituje o HNiP-ovim navodima o cenzuri.

HNiP traži od države kažnjavanje antifa cenzora u HINI

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati