Pratite nas

BiH

Uprava TUŠ-a zatvara sve objekte u BiH – Bez posla ostalo 600 uposlenika, milijunski dugovi državi i dobavljačima

Objavljeno

na

Slovenački trgovački lanac „TUŠ“ potvrdio je da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini, obrazlažući to “prirodnim katastrofama“, a odgovornost za ovaj potez prebacuje na tvrtke u BiH.

Ovo se navodi u elektronskoj pošti koju je “TUŠ” poslao svim dobavljačima u BiH, a koja je u posjedu banjalučkog poslovnog portala “capital.ba”.

Na obavještenje su domaći dobavljači reagirali burno, bez ustručavanja optužujući “TUŠ” da ih pokušavaju prevariti, koristeći “prirodne katastofe kao izgovor što je samo još jedna u nizu drskosti i bahatosti“.

-Zbog teške situacije i nestabilnog okruženja “TUŠ Trade” je od danas pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u Bosni i Hercegovini – stoji u obavještenju uprave „TUŠ-a“ koje je stiglo na elektronsku poštu 92 dobavljača u BiH.

-Poduzeće je ove godine planiralo poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni činovi određenih dobavljača koji nisu imali razumijevanje za situaciju, te su svojim blokadama poslovanja onemogućili njezino rješavanje također i prema ostalim našim partnerima. Zbog navedenog se poduzeće suočavalo sa velikim izazovima u poslovanju i na kraju odlučilo da zatvori prodavnice – navodi uprava „TUŠ-a“.

“Capital” dodaje da su ogorčeni dobavljači bezuspješno pokušavali na adrese navedene u obavještenju dobiti više detalja.

Direktor tvrtke za uvoz i distribuciju mesnih i mliječnih prerađevina „Intercamp“ Nedim Kalamujić je poslao mail “Tušu” u kojem ih otvoreno optužuje za prevaru.

Portal “Capital” je 16. listopada objavio tekst u kojem je otkrio da se “TUŠ” povlači iz BiH, te da namjeravaju ostati dužni više od 20 milijuna KM dobavljačima iz BiH.

Dan poslije UNO BiH je pokrenula opsežnu kontrolu, neizravno potvrđujući da “TUŠ” gasi svoje tvrtke, da su neopravdano tražili povrat PDV-a, da vrše sumnjive transakcije s povezanim pravnim osobama, kao i da su obje tvrtke u milijunskim gubicima. (Fena)

Iz ove kompanije optužili su i domaće dobavljače, za koje kažu da su “svojim blokadama poslovanja” doprinijeli odluci o zatvaranju ovog lanca marketa.

No, kako saznaje “Dnevni avaz”, iza šturog priopćenja TUŠ-a kriju se mnogo dublji problemi, a naročito posljedice koje bi mogli pretrpjeti proračun BiH i bh. tvrtke koje su poslovale s TUŠ-em, ali i stotine radnika koje su ostale bez posla, kao i njihove obitelji.

Iz ove slovenske kompanije, naime, prešutjeli su da Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH za PDV duguju 678.916 KM, što je sarajevskom listu potvrđeno u UNO BiH, te da poslovanje TUŠ-a provjeravaju inspektori UNO. Također, list saznaje da TUŠ namjerava prodati svoje objekte, a velikom prevarom izbjeći plaćanje nagomilanih obveza u našoj zemlji te nesmetano iznijeti kapital iz zemlje.

Kako je za “Avaz” pojasnio Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH, predmetom povezanih kontrola ustvari su tvrtke TUŠ d. o. o. i TUŠ Trade, obje registrirane u Bihaću, u ulici Plješevička bb i Plješevička 157.

Zanimljivo je da je dužnik za PDV tvrtka TUŠ Trade, koja je osnovana 2009. godine i čiji osnivački ulog iznosi samo 2.000 KM. Upravo na ovu tvrtku TUŠ d. o. o., koji je ranije imao osnivački kapital u iznosu od 20 milijuna KM, prebacio je sve poslovanje.

U međuvremenu, novoosnovana kompanija poslovala je s bh. dobavljačima kojima nije plaćala njihove usluge, a dug se, kako doznajem Avaz, popeo na čak 20 milijuna KM.

Danas se dobavljačima nitko od nadležnih iz TUŠ-a ne javlja. Ovo je Avazu potvrdio i Nedim Kalamujić, direktor sarajevske tvrtke „InterCamp“, koji je bio jedan od dobavljača za TUŠ i kojem su ostali dužni. Kalamujić je u e-mailu koji je uputio i ostalim dobavljačima ukazao na opasnost pokušaja prevare bh. tvrtki i građana.

– Pripremamo prijavu Tužiteljstvu BiH za uvođenje mjera prema TUŠ-u kojima će biti onemogućeno da iznesu kapital iz zemlje prije nego što izmire svoja dugovanja. Mora se spriječiti da bh. građani budu opljačkani na ovaj način – kaže za „Avaz“ Kalamujić.

Otpušteni radnici

U UNO BiH Avazu je rečeno da je utvrđeno da je TUŠ Trade fakturirao TUŠ-u opremu vrijednu više od pet milijuna KM. Upravo na osnovu tog iznosa, TUŠ, koji je, istovremeno, putem drugoosnovane tvrtke dužan državi BiH PDV koji premašuje iznos od 600.000 KM, pokušao je izvršiti povrat od Uprave u iznosu od 721.000 KM.

– Taj zahtjev za povrat PDV-a obustavljen je do daljnjeg – istakao je Kovačević.

Neslužbeno, lanac TUŠ trgovina u BiH je zapošljavao oko 600 radnika. Sindikatu radnika trgovine BiH, kako je potvrdila predsjednica Mersiha Beširević, obratila se jedna od uposlenica, koja je pitala kako otpušteni radnici TUŠ-a mogu ostvariti svoja prava.

– Iako ti radnici nisu članovi našeg sindikata, mi ćemo im pomoći – kazala je Beširević.

Hipoteka teška 50 milijuna KM

Prema saznanjima do kojih je došao “Avaz” iz dobro upućenih izvora, obveze TUŠ-a za više od 20 milijuna premašuju potraživanja, a sama imovina TUŠ-a u BiH opterećena je hipotekama slovenskih banki u vrijednosti od 50 milijuna KM. Sve su ovo podaci koji će itekako utjecati na sposobnost ove tvrtke da izmiri dugovanja u BiH.

Tajanstveni vlasnik

Mirko Tuš vlasnik je kompanija TUŠ u BiH i slovi za jednog od najbogatijih Slovenaca, s bogatstvom procijenjenim na 250 milijuna eura.

Mediji su pisali da se obogatio tijekom privatizacije u Sloveniji početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Sredinom prošle godine našao se u centru pažnje slovenske javnosti nakon što je objavljeno da se protiv njega vodi istraga zbog davanja mita u slučaju dodjeljivanja radijskih frekvencija za mobilnu telefoniju. Inače, Tuš se veoma rijetko pojavljuje u javnosti i slovenski mediji ga prozivaju jednim od najkontroverznijih i najtajanstvenijih tamošnjih biznismena.

Ugašene internet-stranice

Sarajevski list pokušao je kontaktirati nadležne u TUŠ-u, ali na pozive prema telefonskim brojevima dostupnim na internetu nitko nije odgovarao. Službene internet-stranice ove kompanije su ugašene.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati