Pratite nas

BiH

Upravni odbor PIC-a pozvao na promijenu granica izbornih jedinica i donio još niz preporuka

Objavljeno

na

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) sastao se na razini političkih direktora u Sarajevu 9. i 10. prosinca 2014. godine kako bi ponovo potvrdio svoju viziju i čvrstu opredijeljenost za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH) s funkcionalnijim institucijama, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

PIC bih Ambasadori

Upravni odbor PIC-a podvukao je svoju nedvosmislenu opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu s međunarodnim pravom.

U vezi s općim izborima održanim u listopadu 2014. godine, Upravni odbor PIC-a je pozdravio preliminarnu procjenu OSCE ODIHR-a i Vijeća Europe/PACE da su izbori općenito održani u skladu s međunarodnim standardima za demokratske izbore, konstatirajući, međutim, da značajan broj građana još uvijek nema pasivno biračko pravo.

Na sastanku s Predsjedništvom BiH, Upravni odbor PIC-a pozvao je nove vlasti da se hitno počnu baviti ekonomskim i socijalnim izazovima s kojima je BiH suočena i da stvaraju nove ekonomske prilike, posebno za mlade u BiH, kao što to građani zahtijevaju.

Upravni odbor PIC-a pozvao je na prioritetno formiranje vlasti na svim razinama kako bi se konačno mogli riješiti važni izazovi koji stoje pred BiH i problemi njenih građana.

Upravni odbor PIC-a podvukao je svoju podršku daljem napretku BiH na euroatlantskom putu i posebno je pozvao institucije BiH i izabrane lidere da izađu iz zastoja koji blokira integracijski put ove zemlje i da implementiraju najhitnije ekonomske reforme definirane u Sporazumu za rast i zapošljavanje.

U ovom kontekstu, Upravni odbor PIC-a čvrsto podržava osnaženi pristup i stalne napore u pogledu aktualne inicijative EU, koja ima za cilj revitalizaciju reformskog procesa u BiH i pomaka ove zemlje prema EU, istovremeno zadržavajući zahtjeve i uvjete za pristup Europskoj uniji.
Pored toga, Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti u BiH da:

a) Značajno ubrzaju odgovor na poplave i upute pomoć onima koji su i dalje posebno ugroženi. Osim toga, da poduzmu preventivne mjere i pojačaju otpornost od poplava, uključujući regionalni pristup, sve u skladu sa zaključcima međunarodne donatorske konferencije održane u Briuxellesu u srpnju 2014. godine i u koordinaciji s međunarodnom zajednicom;

b) Unaprijede izborni proces, posebno u pogledu revizije granica izbornih jedinica i dodjele mandata, kako bi bolje odražavali broj registriranih birača, te rada biračkih odbora i reguliranja finansiranja kampanje;

c) Poštuju i provode odluke Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obvezujuće, a posebno odluku o Mostaru, osiguravši da Mostar ostane jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim stupnjom lokalnih ovlasti/administracije ispod razine grada;

d) Krivično gone slučajeve korupcije na visokoj razini; efikasno procesuiraju ratne zločine u skladu s domaćim strategijama, pri čemu prioriteti trebaju biti najsloženiji i najozbiljniji slučajevi, a težište na kvaliteti umjesto na broju optužnica; poštuju pravila za sprečavanje sukoba interesa u sudskim imenovanjima u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

e) Odlučno unapređuju obrazovnu reformu s ciljem poboljšanja obrazovnih standarda, zasnovanih na principima nediskriminacije, nesegregacije i inkluzivnosti.
f) Suzdrže se od negativne retorike, koja odvraća energiju sa hitnih reformi potrebnih za generiranje ekonomskih prilika za sve.

Članice NATO-a unutar Upravnog odbora PIC-a i Japan također su pozvali organe vlasti u BiH da uknjiže perspektivnu vojnu imovinu BiH prema zahtjevu javnog pravobranitelja BiH kao vlasništvo države BiH, u skladu sa Zakonom o obrani BiH i poštivajući u potpunosti odluku Ustavnog suda BiH, kao preduvjet za aktiviranje Akcionog plana članstva u NATO-u.

Upravni odbor PIC-a još jednom je izrazio punu podršku visokom predstavniku, koji će nastaviti osiguravati puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i vrši svoj mandat u skladu s Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obvezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Istaknuo je da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente za očuvanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a podsjetio je vlasti BiH da visokom predstavniku i njegovom uredu moraju osigurati blagovremeni pristup dužnosnicima, institucijama i dokumentima.

U skladu s Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, svi organi vlasti u BiH obvezni su da u potpunosti surađuju s visokim predstavnikom kao i s međunarodnim organizacijama i agencijama iz člana IX Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Upravni odbor PIC-a istaknuo je potrebu da se u potpunosti provede program „5+2“, koji je i dalje preduvjet za zatvaranje OHR-a.
Upravni odbor PIC-a održat će sljedeći sastanak u Sarajevu 26. i 27. svibnja 2015. godine, priopćeno je iz OHR-a./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati