Ured Vijeća Europe bez Hrvata organizira diskusiju o žrtvama rata

0

Uskratiti jednom konstitutivnom narodu mogućnost da sam govori o svojim žrtvama gaženje je ljudskih i nacionalnih prava

branitelj

Ured Vijeća Europe u BiH povodom Međunarodnog dana ljudskih prava danas u Sarajevu organizira diskusiju o temi “Civilne žrtve rata u BiH – hoće li trauma biti naslijeđe nove generacije”.

Poslan dopis

O ovoj temi govorit će Edward Ferguson, veleposlanik Velike Britanije u BiH, Saliha Đudevija, predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Bakira Hasečić, predsjednica Udruge “Žene žrtve rata”, Jasmin Mešić iz Saveza logoraša BiH, kao i Dušan Babić, predstavnik Saveza logoraša RS-a. – Među uvodničarima iz vladinog, kao i nevladinog sektora nema nijednog predstavnika hrvatskog naroda u BiH. Izostanak predstavnika hrvatskog naroda u BiH razlog je zbog čega su na panel-diskusiju odbili doći i predstavnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, ističe za Večernji list Anđelko Kvesić, predsjednik ove udruge. “Zašto bi drugi govorili o stradanju hrvatskoga naroda, kad to možemo i sami? Mislim da je krajnje vrijeme da to shvate predstavnici međunarodne zajednice kao i bh. vlasti, ali i nevladinih organizacija. Hrvatski narod itekako je stradao u proteklome ratu, a minimum je dopustiti predstavnicima ovog naroda da o tome javno govore”, kaže Kvesić koji je organizatorima poslao dopis u kojem naglašava da predstavnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH neće biti puki promatrači ovog skupa, odnosno na njega neće doći ako među onima koji će govoriti o žrtvama rata i traumama kao naslijeđu novih generacija ne budu i predstavnici hrvatskog naroda.

Gaženje prava

Uskratiti jednom konstitutivnom narodu mogućnost da sam govori o svojim žrtvama gaženje je ljudskih i nacionalnih prava, i to upravo na događaju organiziranom u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava. Takav apsurd moguć je, čini se, samo u BiH.

facebook komentari