US AMBASADE NA BALKANU POD ISTRAGOM WASHINGTONA

3

Grupa od šest američkih senatora pred novoimenovanog državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona stavila je zahtjev koji nalaže ‘neodložnu istragu’ uloženog novca u države Balkana, osobito Albanije i Makedonije.

Tvrde kako se novac američkih agencija za međunarodni razvoj (USAID) trošio kako bi se podupirale lijevo orijentirane političke stranke, piše Blic.

Pismo Tillersonu tvrdi kako su američke ambasade godinama intervenirale u politički život država, smatrajući kako će financiranje stranaka lijevog opredjeljenja donijeti stabilizaciju i prosperitet.

Unatoč njihovim naporima, tvrde kako je intervencija prouzrokovala kontraefekt, s obzirom na to da je primjerice u Albaniji zabilježen rast korupcije, rast crnog tržišta droge i organiziranog kriminala.

Najštetnija posljedica američkog miješanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, dovodi do ogorčenja kod mnogih građana tih država koji tradicionalno podržavaju snažne veze s SAD-om.

Takve podjele otvaraju prostor agresivnim oportunistima, poput Rusije, da se umiješaju i stvaraju dodatnu štetu – navodi se u priopćenju senatora.

S druge strane, prema pisanju The Hilla, upravo područje Balkana spominje se kao prva strana intervencija predsjednika Donalda Trumpa, ne zbog potrošenog novca, već zbog ukorijenjenog radikalnog Islama, bujajućih nemira i provokacija na srpsko-kosovskoj granici.

Ako je podne u Pentagonu, na Kosovu je 1389. – istaknuo je američki general.

facebook komentari

 • Agromentum

  Njihovo eksperimentiranje smo mi Hrvati u BiH dobrim osjetili. Svaka promjena bi nam mogla samo na bolje doći.

 • EMINƎM

  znali su oni vrlo dobro što rade, amerikanci su i proizveli sav ovaj nered

 • Vladač

  Komunistička partija SAD-a već odavna ne postoji. Politički se preodjenuše se u sotonističke liberale koji zaposjedoše europska veleposlanstva, navlastito ona u jugo-iztočnoj Europi; koju oni prekrstiše u “zapadni balkan” kako bi ih Srbija zdušno prihvatila kao Ruse broj 2. Tu treba gledati postizborni pokušaj protutrumpovske Ameriike za rušeje legitimno i legalno izabrana predsjednika koji pokušaj nešto smanjenim intenzitetom još uviek traje. I nada se uspjehu, ali uzalud. Donald, naime, nije svileni. On je trump, što na englezkom znači adut – dakle najjača karta.

  ZA HRVATSKU BEZ JUGOSLAVENA!