Uskoci inspiracija za novi svjetski bestseler

5

Jedan od najpoznatijih pisaca fantastike na svijetu, Guy Gavriel Kay, svoju novu knjigu napisao je inspiriran uskocima. Kako navodi u članku za Hodderscape, ideju za to dao mu je izdavač Neven Antičević tijekom Kayeve turneje po Hrvatskoj.

‘Išli smo na dalmatinsku obalu gdje sam predstavljao najnoviju knjigu na okupljanju knjižničara. (…) Uživao sam u okolišu, zavojima na cesti i razgovoru, pokušavajući ignorirati brzinomjer. Odjednom, odnikuda, Neven je ustvrdio: ‘Znam! Moraš iduću knjigu napisati o uskocima!’

[ad id=”93788″]

Antičević je Kayu objasnio kako je riječ o grupi ponosnih ratnika koji su napadali strane brodove i konvoje. Kada je Kay godinama kasnije ponovo boravio u Dalmaciji, ponovo su ga nagovarali da napiše knjigu o uskocima. Napisao je dvije knjige inspirirane Kinom. Kada je završio drugu knjigu, prisjetio se uskoka. Pročitao je knjigu i nekoliko članaka o njima. Nešto se počelo ‘kuhati’. Nakon toga, naručio je i nekoliko knjiga o Dubrovačkoj Republici. Tijekom posjete Veneciji je odlučio.

‘Želio sam napisati knjigu o graničnim područjima u vrijeme velikih ratova između carstava i religija, ali s protagonistima koji nisu potentne, dominantne figure u konfliktu, vojno ili politički. Umjesto toga, bit će to muškarci i žene koji žele oblikovati (ili kontrolirati) svoje živote kroz i kraj rubova takvog rata’, piše Kay.

Autor bestselera i nositelj najvišeg kanadskog civilnog odlikovanja

Kanađanin Guy Gavriel Kay (62) je napisao 12 bestselera. Nositelj je najvišeg kanadskog civilnog odlikovanja. Njegova djela prevođena su na više od 25 jezika. Jedan je od urednika Tolkienovog ‘Silmarilliona’, izdanog nakon smrti poznatog autora.

0-1461575661[ad id=”93788″]

Uskoci su bili starosjedioci raseljeni pred osmanskom opasnošću te prognanici i prebjezi iz krajeva pod osmanskom vlašću, koji su ‘uskočili’ k posadama hrvatskih graničnih utvrda te s njima nastavili borbu protiv Osmanlija. Prognanici plemenita podrijetla oblikovali su u Klisu i Senju novi način ratovanja i nove društvene vrijednosti. Tako se oblikovao poseban, uskočki kodeks časti, u kojem je važno mjesto zauzimao imperativ obrane ‘predziđa kršćanstva’, pitanja osvete, dvoboja, brige o poginulim i ranjenim sudrugovima, njihovim obiteljima.

Pogibijom P. Kružića i padom Klisa (1537.) njegova se iznimno djelotvorna graničarska vojnička zajednica preselila u Senj. Ta zajednica – sastavljena od starosjedilaca, izbjeglica pred Osmanlijama te od svih onih koji su kao dragovoljci iz susjednih kršćanskih zemalja bili pripravni na ratovanje protiv Osmanlija – osim vlastitoga kodeksa ponašanja oblikovala je i poseban gospodarski ustroj, u kojem su važno mjesto imali česti pljačkaški pohodi. Na čelu uskočke zajednice, utemeljene na solidarnosti, nalazio se senjski kapetan, sami uskoci dijelili su se na plaćenike (stipendijati) i one koji to nisu bili (venturini), a njihovi zapovjednici na harambaše i vojvode.

Uskoci su nestali nakon rata Mletačke Republike i Habsburgovaca koji je završen Madridskim mirom. 1618. je njihovo brodovlje spaljeno, a veći dio premješten u zaleđe grada.

facebook komentari

 • Zvonimir Kralj

  Očite su tendencije tog pisca, a također
  i onog Nevena koji mu je sugerirao da piše o uskocima, a to je da se
  nigdje ne spomene H od Hrvatske, kao što je to napravljeno i u seriji
  Dubrovačka Republika koja se trenutno emitira na TV, dakle radit će se o
  najobičnijem povijesnom šundu

 • Pero Ercegovac

  Nadam se da će i spomenuti da uskoci su bili Hrvati i sve napisati kroz hrvatski kontekst.

  • Zvonimir Kralj

   Uzalud se nadaš, jesi li pogledao seriju o Dubrovačkoj Republici koja se trenutno emitira na Tv, igdje ni H od Hrvatske, a pogotovo taj pisac Tolkien je tendenciozan i poznat je po tome da piše gluposti o nekim goblinima, čudnim bajkovitim bićima, i to naravno budu šund bajke bez ikakve poruke

   • Pero Ercegovac

    Namjeravao sam ali nisam mogao jer sin mi ima trening za to vrijeme. Ali čuo sam od prijatelja da su svi razočarali da ni H od Hvrayske što je nevjerojatno kada znamo da kroz povijest Dubrovnika hrvatski jezik i puk su spomenuti od početka. Ako je zaista tako onda mi je iskreno žao da smo propustili još jednu priliku da pošaljemo našu priču svijeta.

 • prepri43

  Uskoci su bili i biti će isključivo Hrvati, pa i oni pravoslavne vjere, koji su slučajno bili, su bili Hrvati.Međunarodna bulumenta i njihovi jugoslavensko orientirani šaptaći iz Hrvatske ustrajno zamračuju pojam hrvatsko i Hrvatska.Dok primjerice ni jedna prirodna ljepota iz SAD ne ostane bez onog pridjeva američka (USA),- hrvatske prirodne ljepote se prodaju kao nešto univerzalno.Tako se ovaj plastificirani drveni brodić smješta tamo na Pacifik, iako ni po čemu tamo ne spada.Naše rijeke i vodopadi na njima se izmještaju širom planeta samo da se ne spomene Hrvatska. Do kada to trpjeti gospodo iz turističke zajednice na koje se troše značajna sredstva za promociju hrvatskih nacionalnih interesa.Za očekivati je da će i tradicionalno hrvatsko plovilo poznato pod imenom Falkuša danas, ili sutra doživjeti istu sudbinu!
  (na slike kliknuti!)