Pratite nas

Vijesti

Uskoro će se zabraniti berba divljeg smilja u Hercegovini

Objavljeno

na

Zbog velike potražnje farmaceutske i kozmetičke, pa i prehrambene industrije u Europi i svijetu, posljednjih je godina branje smilja u Hercegovini doživjelo pravu ekspanziju. Razlog više je odlična otkupna cijena – od gotovo 3 marke po kilogramu. Sve je to dovelo do pretjerane i nestručne berbe tog ljekovitog bilja, po kojem je Hercegovina poznata i kojoj je to područje prirodno stanište. Da bi zaustavili negativan trend, u Ministarstvu gospodarstva HNŽ-a planiraju uvođenju reda u tu oblast.

Sve ono što je u Hercegovini smatrano hendikepom, a to je suho, kamenito i siromašno zemljište, u slučaju smilja predstavlja veliku prednost. No, pretjerana, ali prije svega nestručna berba, dovela je do devastacije prirodnoga staništa tog ljekobilja. Zbog toga u Ministarstvu gospodarstva HNŽ-a razmišljaju o mjerama zaštite.

Kako je kazao ministar Donko Jović, ili će se zabraniti berba divljeg smilja na određeno razdoblje ili će se definirati određeni lokaliteti na kojima će se zabraniti berba.

Zbog izuzetne potražnje farmaceutske i kozmetičke industrije u svijetu za hercegovačkim visokokvalitetnim smiljem sve se više poljoprivrednika okreće plantažnom uzgoju. Na brdu u Gnjilištima pokraj Čapljine niknut će jedna takva plantaža. Obitelj Matić već se tri godine bavi plantažnim uzgojem. Sjeme je autohtono, organsko, a prošle godine proizveli su 200 tisuća sadnica. Sve su prodali.

Plantažni uzgoj smilja u Hercegovini preporučaju i stručnjaci i u tome vide odličnu priliku za ovdašnje poljoprivrednike. Brojke govore same za sebe. Po jednom hektaru može se dobiti i do 20 tona biljne mase, a otkupna cijena po kilogramu iznosila je i do 3 marke.

“Cijena jednog litra, odnosno kilograma eteričnog ulja koja se dobije destiliranjem iznosi oko 1.500 eura”, kaže za Federalnu televiziju Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić.

Uzgoj smilja ne zahtijeva pretjerana ulaganja, ali prilagođavanja zemljišta toj kulturi, kao što je mljevenje kamena, prilično je skupo. Zbog toga su nužne, apeliraju stručnjaci, poticajne mjere kako bi se formiralo što više plantažnih zasada, ali s autohtonom hercegovačkom sortom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati