Uskoro otkrivanje spomenika poginulim Hrvatima u Jablanici

0

U općini Jablanici, naselju Doljani, 19. srpnja 2017. godine bit će otkriven spomenik u čast svim Hrvatima općine Jablanica koji su poginuli za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, te za vrijeme Domovinskog rata, navode iz Udruga HVO-a Hrvatske Republike Herceg Bosne Domovinskog rata.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena poginulih u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Obzirom da na području Jablanice ne postoji nijedan spomenik Hrvatima Jablanice koji je obilježio njihova stradanja kroz povijest, smatramo da njegovo postavljanje od iznimne važnosti za ovu općinu, priopćeno je iz udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Ističemo da spomenik ima građevnu dozvolu, te da je izgrađen po zahtijevanim propisima. Njegov idejni tvorac je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega, navode u priopćenju.

Spomenik  je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT „Gabro“, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana.

Misno slavlje povodom otkrivanja spomenika predvoditi će mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

facebook komentari