Pratite nas

Uskrsni ispit savjesti

Objavljeno

na

Za više od 92 posto hrvatskih građana, koji su se deklarirali kao kršćani, ovogodišnja proslava Uskrsa (koju ove godine istoga dana slave i pravoslavni vjernici) mogla bi biti veliki ispit savjesti. Mnogo je razloga da se na svim razinama kršćanstva u Hrvatskoj napravi iskreni, smireni i ponizni ispit savjesti, a glavni je razlog to što hrvatski građani kršćani, osobito katolici, ne smiju bježati od svoje osobne odgovornosti za cjelokupno stanje u suvremenom hrvatskom društvu.

Naime, građani vjernici odgovorni su za hrvatsko društvo i državu i kao građani i, specifično, kao vjernici, osobito kršćani odnosno katolici. Specifičnost odgovornosti kršćana odnosno katolika jest u tome što su kršćani, uz redovitu građansku odgovornost po kojoj su izjednačeni sa svim hrvatskim građanima u obvezama i pravima, dužni očitovati i dodatnu odgovornost u zauzetom služenju općemu dobru cijeloga hrvatskoga društva.

Dodatna odgovornost kršćana je samo izvršavanje temeljne Božje zapovijedi ljubavi prema bližnjemu i gledanje na svu stvarnost, osobnu i društvenu, u svjetlu uskrsnuća Isusa Krista. Misterij Isusova uskrsnuća je događaj, povijesni i natpovijesni, koji uspostavlja potpuno novi poredak u čovječanstvu, povijesti i kozmosu te je prekretnica neizrecivih razmjera u cjelokupnoj stvarnosti.

Suvremeni ljudi već su prihvatili kao normalno i neizbježno trajno sukobljavanje interesa na različitim razinama, od osobne, obiteljske, društvene i međunarodne do globalne, te se često mire s time da u tim sukobljavanjima neizbježno pobjeđuju moćniji, pametniji, lukaviji, hrabriji i zločestiji. I u Hrvatskoj je vrlo očito da u sukobljavanju osobnih i, osobito, grupnih interesa i općega dobra redovito gubi opće dobro i zato jest takva situacija da mnoge obitelji ovoga Uskrsa oskudijevaju. U Hrvatskoj je, istina je, mnogo toga upropašteno, (ne)svjesno su propuštene brojne dobre prilike i mogućnosti da svima bude bolje, a mnogi, pojedinačno i u skupinama, baš su se izvrsno okoristili takvim stanjem pa ga zato i podržavaju i ne žele ga mijenjati niti dopustiti drugima da ga mijenjaju. Sve to rezultiralo je time da su se mnogi pomirili da se gotovo ništa bitno ne može popraviti ni na političkom ni na gospodarskom planu, osobito ne uskoro.

No s takvim stanjem praktične rezignacije nikako se ne mogu niti smiju pomiriti Isusovi učenici u hrvatskome društvu. (Ne)mirenje s aktualnim nezadovoljavajućim stanjem u suvremenom hrvatskom društvu jedan je od bitnih kriterija za provjeru osobne vjere, kršćanskoga identiteta, stupnja osobnoga nasljedovanja Isusa Krista i (ne)vjere u Isusovo uskrsnuće. Oni koji stvarno vjeruju u Isusovo uskrsnuće svjesni su da je i sam Isus sa svojim Božjim projektom spasenja izazvao oštro osporavanje i odbacivanje. Isus je doživio prevrtljivost i nepouzdanost mnogih, verbalne napade i ocrnjivanja, doživio je otvorenu izdaju iz najbližega svoga kruga, pilatovsko pranje ruku, posve nepravednu osudu i ponižavajuću smrt, ali to ipak nije bio njegov kraj ni njegova eliminacija iz stvarnosti.

Upravo suprotno, sve te nedaće prema Isusu i njegovu projektu spasenja, rođene u neslobodnim i često zlim ljudskim srcima, neopozivo su pobijeđene u njegovu uskrsnuću. Isus, koji je također bez sumnje najrječitiji simbol općega dobra, nije Bog koji je postao čovjekom da bi se dobro proveo u zemaljskom životu, da bi imao moć i čast, nego je došao služiti: očitovati da Bog prihvaća i grješno čovječanstvo i grješne interesne skupine i grješne pojedince i da se za baš takve, grješne, do kraja u potpunosti žrtvuje. Preuzevši tako sve zlo i svu grješnost na sebe i položivši svoj život u najvećoj poniženosti, Isus je svojim uskrsnućem omogućio oslobođenje od svakoga zla svim pojedincima, skupinama, narodima i čitavome čovječanstvu. Stoga Isusovi učenici u suvremenom hrvatskom društvu, u mjeri svoje vjere u Isusovo uskrsnuće, razumiju da su svi oblici zla u Hrvatskoj: gramzljivost, prevrtljivost, vrijeđanja i ocrnjivanja, izdaje, pilatovska pranja ruku, nepravedne osude, ponižavanja i praktična usmrćivanja kao onemogućavanja, samo za određeno vrijeme, da im je propast zajamčena. Samo oni u hrvatskome društvu koji sadašnja zla, krizu i nebrojene poteškoće doživljavaju kao privremeno stanje koje i sami mogu i moraju mijenjati pravi su Isusovi učenici.

Dalekosežnost Isusova uskrsnuća za prave kršćane očituje se u neizbježnim pobjedama ljubavi, istine, slobode, pravde i svega što je dobro i plemenito, a što sve trebaju očitovati oni koji vjeruju u Isusovo uskrsnuće i koji se smatraju Isusovim učenicima. Isusovo uskrsnuće omogućilo je da svaki čin i izraz ljubavi, istine, slobode, pravde i dobra bude ne samo koristan u ovozemaljskom životu, već i da opstane zauvijek, za svu vječnost. Stoga, činjenica da u hrvatskom narodu ima obilje ljubavi (osobito su to pokazali branitelji koji su položili svoje živote ili žrtvovali svoje zdravlje za opće dobro svoga naroda, kao i svi patnici koji su patnju ugradili u opće dobro), pravednosti, istinoljubivosti, dobrote – u svjetlu vjere u Isusovo uskrsnuće znači da nema mjesta ni za kakve strahove, bjegove i beznađa. Hrvatski narod, i osobito Isusovi učenici u njemu, u dugoj povijesti suočavali su se s nametnutom patnjom, no prihvaćanjem ta patnja postala je ne tek neugodno iskustvo, nego žrtva, što je jedan od važnih sinonima za ljubav.

Svako ostvareno dobro na svim razinama osobnoga, crkvenoga i društvenoga života, kao i svjesno prihvaćena patnja, pretvara se u pobjedu, a njezini plodovi su neuništivi. Uskrs 2014. godine, bitno označene teškom krizom, izazov je i poticaj za sve Isusove učenike u Hrvatskoj na vrlo ozbiljan ispit savjesti.

Ivan Miklenić / Glas Koncila

facebook komentari

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati