Pratite nas

Vijesti

Uspjeh Europske svemirske agencije

Objavljeno

na

Europska je svemirska agencija još 2004. godine lansirala svemirsku letjelicu Rosetta koja ima zadatak sustići komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, te na njega lansirati istraživačke sonde. Kako bi misija bila uspješna, bilo je potrebno letjelicu staviti u stanje duboke hibernacije još u lipnju 2011., te zakazati njezino buđenje za 20. siječnja ove godine. Nakon 31 mjeseca putovanja kroz svemir u takvom stanju, letjelica je u ponedjeljak uspješno probuđena te je poslala očekivani signal prema kontrolnoj sobi u Darmstadtu.

U trenutku kada se signal u obliku zelene linije pojavio na zaslonu računala, okupljeni znanstvenici, stručnjaci i novinari erupcijom oduševljenja pozdravili su ovaj značajan trenutak. Uspješan prijenos signala s udaljenosti od 800 milijuna kilometara znači da se Rosetta probudila iz hibernacije te da može nastaviti svoju misiju – komet 67P/Churyumov-Gerasimenko nalazi se sada na “samo” 9 milijuna kilometara od nje.

Kada se letjelica susretne s kometom, prvo će ga analizirati, a potom će na njega će poslati sondu Philae koja ima zadatak fotografirati okoliš i analizirati kemijski sastav leda, prašine i ostalog materijala od kojeg je komet sačinjen. Sonda je opremljena i bušilicom, pa će analizirati i dublje uzorke tla.

rosetta_ESA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati