Uspjeh Europske svemirske agencije

0

Europska je svemirska agencija još 2004. godine lansirala svemirsku letjelicu Rosetta koja ima zadatak sustići komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, te na njega lansirati istraživačke sonde. Kako bi misija bila uspješna, bilo je potrebno letjelicu staviti u stanje duboke hibernacije još u lipnju 2011., te zakazati njezino buđenje za 20. siječnja ove godine. Nakon 31 mjeseca putovanja kroz svemir u takvom stanju, letjelica je u ponedjeljak uspješno probuđena te je poslala očekivani signal prema kontrolnoj sobi u Darmstadtu.

U trenutku kada se signal u obliku zelene linije pojavio na zaslonu računala, okupljeni znanstvenici, stručnjaci i novinari erupcijom oduševljenja pozdravili su ovaj značajan trenutak. Uspješan prijenos signala s udaljenosti od 800 milijuna kilometara znači da se Rosetta probudila iz hibernacije te da može nastaviti svoju misiju – komet 67P/Churyumov-Gerasimenko nalazi se sada na “samo” 9 milijuna kilometara od nje.

Kada se letjelica susretne s kometom, prvo će ga analizirati, a potom će na njega će poslati sondu Philae koja ima zadatak fotografirati okoliš i analizirati kemijski sastav leda, prašine i ostalog materijala od kojeg je komet sačinjen. Sonda je opremljena i bušilicom, pa će analizirati i dublje uzorke tla.

rosetta_ESA

facebook komentari