Pratite nas

Vijesti

USTAVNA CRNA KRONIKA: Uloga “bandi” u promjenama Ustava

Objavljeno

na

Tko zna koji nastavak ustavne kronike već pišem, a materijala sve više. Ne ću o motivu iznenadnog odustanka, predahu, što li, HDSSB-a, već o ulozi laburista i GONG-a. Ti demagozi „laburisti“ istrgovali su rješenja za novo ustavno „sređenje“ referenduma. Podmetnuli, u ime Kukurike, manje potpisa, čemu će se veseliti, računaju, i narod i radnici, a zapravo u Ustav uvalili nedokučivu izlaznost za „prave“ referendume te dodali-pristali na ograničavanje tema „referendumiranja“. Ne’š više majci na referendum!
Usporedno iza „brežuljaka“ i s mnogih strana valja se lex specialis „referendumalis“ koji će vjerojatno, osim ostaloga, ograničiti i mjesta potpisivanja, pa se nadaje kako bi to jedino mogle biti – policijske postaje. Potpisao bi brale, rođo – druže? Dođi k nama u „stanicu“, da te mi vidimo i gledamo dok potpisuješ. Ispred crkve nešto potpisivati – niti slučajno, s njom pod zemlju u katakombe. Na javnim prostorima, „forumima“, recimo u Istri, okupljati se, potpisivati štogod, razglabati o čemu, ne dolazi u obzir. Mo’š tamo piti, jesti, lokati na Brijunima (simpozij), a potpisivat’ se – niti slučajno. Ne može se gurmansko-demokratski  raspravljati ni o tome je li istarski pršut od danske šunke više istarski ili je više danski, zapravo eu-pršut, ili neka inačica pršut-hamburgera. Ništa čudno, tamo se slobodno ne može ni pjevati, tek zijevati. Samo trošiti. Takvu nedemokraciju u jednom kraju („području-regiji“), relativno blizu nastanka eu-civilizacije ni oni starogrčki filozofi, pisci, pjesnici, tragičari… inače pristalice, (napišem li „pristaše“ Gong, Pusić, Jovanović će na me) vladavine aristokracije, ne bi dopustili. Pristali bi barem na (demokratsku) raspravu o svačemu, nakon što su se već bili „muški“ složili kako su muški muškima bolji, a žene „ljuveni“ ološ.
Čudo u RH „faktoru“: referendum bez referenduma
Zaključimo: ovdašnji narod, radnici, vjernici, nevjernici… glasači na referendumu, pa ni potpisivači „za“ ili „protiv“, ubuduće ne trebaju nikamo izlaziti. Pod šapkom SDP-a laburisti i Gong u Ustav su ustvari ubacili sljedeći stavak: „Ustav iz Hrvatske poznaje referendum, ali on se zasad ne primjenjuje, a kad će, vidjet ćemo.“ Privremeno prihvaćajući i to HDSSB-ovci su se pak izborili da u Ustavu svugdje gdje sada piše „područne (regionalne)“ samouprave ubuduće stoji samo: „regionalne“. E pa dobitak „slavonskih regionalista“ bio bi fantastičan. Dobili bi u Promjenama Ustava i manje od onoga što tamo već jeste. Svaka  naime „politika“ koja bi bila u stanju osmisliti suvisli, ponajprije prohrvatski, proradnički, proseljački… provedivi i isplativi i još kakav pro-regionalizam mogla bi ga i ozakoniti.
Uostalom Kukurika je regionalno već ustrojila policiju i carinu, uskoro će zdravstvo, samo plaćajući i plačući „narod“ to još ne zna. Izbacivanjem „područnog“ i zagrade oko „regionalnog“ osječki  slavonski regionalisti ne bi nužno dobili Osijek za sjedište regije, povijesno gledajući mogla bi to biti i – Babina Greda, a onda – nema granica. Mogla bi se vratiti i Carica Marija Terezija, jer već poduže  hrvatska politička kasta ustavno gura vrijeme unazad. No to je već  javna rasprava o Ustavu, a o tome sam mislio (još) malo kasnije, ako mi unazad tekuće vrijeme ne istekne.
Laburist Jaroslav Pecnik: HDSSB je „banda“
Vraćam se stoga laburistima, preciznije laburistu Jaroslavu Pecniku. Njega kao političkog analitičara, a još „civilnjaka“ općenito, nekada hahaoovca, profesora i intelektualca, trenutačno prvenstveno kao laburista, ovih dana kao da je – pustilo s lanca. Pa grize li grize, trenutačno prvenstveno HDSSB, što istina nije ništa novo, no nova je njegova pozicija laburista. Elem, dakle, veli taj Pecnik za HDSSB, ukratko, kao to ni nije stranka, već obična „banda“ od koje se ni nije trebalo (trebao Zoran Milanović) nadati ničemu, do li izdaji. Nije ovih dana bilo ni radija ni televizije ‘rvacke na kojoj Pecnik nije „politički“ analizirao“ novonastalu „situaciju“, skoro svaki sat. I napio se „krvi“ HDSSB-ovcima.
Do „analiza“ toga analitičara Pecnika ne držim odavno, one su naime u bitnome staljinistčke, uvijek sa suvišnom dozom opakosti, blago ću reći, a od te i takve „analize“ do onakve, u bitnome neostaljinističke, neototalitarističke „sinteze“, tek je korak. Ne ću više o „analizama“, bitnija mi je stvarnost, a ona kazuje kako je s „bandom“ HDSSB-ovaca ustavno pivala „banda“ laburista, dizala ruke, s njima se sporazumijevala. Lesar ih grlio i gladio… Ne samo da su laburisti „bandi“ držali ljestve, već su s njima okradali narod, pokušavajući mu ukrasti referendum. Je li se „analitičar“, laburist, aktivist i funkicionar „stranke rada“, za vrijeme te ustavne „trgovine-krađe“ javio i obznanio barem radnicima i seljacima kako su „slavonski regionalisti“ – „banda“. Nije. „Krađa“ se, kao i svaka, odvijala u potpunoj tišini i mraku, sve dotle dok se HDSSB nije predomislio i barem privremeno odustao od „dilanja“ ustavnih promjena. Tek tada je laburist Jaroslav Pecnik, laburistički kandidat za osječkog gradonačelnika, udario drečati: Drž’te lopove!
Ako ni nakon ovoga hrvatska politička javnost, glasači, ne shvate tko su i što su „laburisti“, čiji su predizborni programi i planovi nota bene  govorili o referendumu potpuno suprotno od rješenja kojega su za sada u prijedlogu ustavnih promjena istržili, pa ih na sljedećim izborima ne baci pod povijesnu šupu, „ropotarnicu“, onda sve nade u boljitak treba zaboraviti. Ne toliko zbog važnosti uloge laburista u  hrvatskom političkom prostoru, koliko stoga što bi opstanak stranaka poput ove značio kako ovdje više ne obitavaju samosvjesni (i politički) pojedinci već isključivo zombiji.
Udrugarski odred GONG-a zvoni totalitaristički
Tijekom ove „javne“ „rasprave“ o promjenama Ustava, ustvari njenog izostanka, zanimljiva je uloga GONG-a. Rasprava je bila kratka, u njoj nisu sudjelovali ni stručnjaci, pri čemu ne mislim samo na pravne, nije sudjelovala najveća oporbena stranka, građani nisu imali skoro nikakve  prigode raspravljati, osim virtualno, lažno, fingirano…, ali prostora i vremena za sudjelovanje u njoj Gong je pronašao i ohoho. Raspravljalo se ne raspravljalo, tko raspravljao da raspravljao, Gong – raspravlja i svima soli pamet. O čemu će taj „udrugarski“ profesionalni odred, nego o referendumu, odnosno kako ga ograničiti, po mogućnosti i onemogućiti, ali da to izgleda „demokratski“, i što manje boli.
Iskreno stajalište o referendumu iskazao je povodom onoga „bračnog“, bio je apsolutno „protiv“, te još i serviser svih protivnika. A kad se pojavio još i taj „vukovarsko-ćirilićni“, jao si ga njima i jao si ga svim budućim referendumima. Naravno kako me to nimalo ne iznenađuje jer Gong ovdje odavno pluralizam i demokraciju unazađuje, doduše na zanimljiv način – fol se za njih zalažući. Ako to ovdašnji „šarani“ i shvate, svejedno si ne mogu pomoći, oni naime nemaju pristup medijima – vodi, a tamo Gong pliva ko riba štoviše jedna je od medijskih ajkula. Koga briga za privatne medije, ali javna kuća Krtovizija, ona koju i sam skupa s ostalim „šaranima“ plaćam, to je već druga priča. Tko i s kojim pravom tamo stalno gura takve kao Gong. Odakle mu legitimitet za toliki besplatni publicitet i propagandu, gdje se krije odgovor na to prevažno pitanje? Možda u Gruziji, toj u svakom pogledu razvijenoj zemlji, pa i demokratski, odakle mu je svojedobno stigla donacija u iznosu od nekoliko stotina tisuća dolara?
Ne znam, treba vidjeti. Ovdje ga jednostavno nema. U Hrvatskoj djeluje četrdesetak tisuća udruga, na desetke vjerojatno i onih koje su i pravnički potkovanije za raspravu o promjeni Ustava od Gonga, ali njih nije bilo na KRT-u, niti će ih biti. Sjetih se, a gdje je na KRT-u Matica hrvatska? Ona je, ma kakva trenutačno bila, ipak i stručno i „udružno“ i „civilno“ pa i državno društveno ispred Gonga? Ugledne pojedince koji su imalo u međuvremenu oblačeni pridjevima „konzervativni“, „domoljubni“, „katolički“… možete zaboraviti. Daj Bože da im (još) nitko ne dolazi doma (oprostite: kući!) po noći i u praskozorje.
Zaključno u ovom nastavku crne ustavne kronike
Treba se složiti i s HDSSB-om kako su ustavne promjene potrebne, no one se ne mogu dogovoriti i provesti ni do 15. siječnja 2014., naročito na dosadašnji način, ustvari na ovakav način legitimno – nikada. Nužno je raspravu otvoriti  svakoj i svekolikoj javnosti, stručnjacima raznih struka, a ne samo pravnoj, jer je odavno na djelu sužavanje politike i društvenog života, naročito strategije razvoja i opstanka, na  formalno-pravne puteljke, a time i na skoro  teror pravničke struke. Ne radi se o tomu kako ona  nije i ne bi trebala biti važna, naročito nakon što skoro pedeset godina u „praksi“ svakodnevnom životu, zapravo nije značila ništa – njome je mlatila čista politička volja – već je riječ o tome da je „pravničko klatno“ odletjelo na sasvim suprotnu stranu. Onda nije značila skoro ništa, danas skoro sve. A ono bi se kao u onoj prispodobi božice pravde s „krpom“ preko očiju i vagom ispred moralo pomicati oko nule.
Nisam primijetio da su u ovoj „raspravi“ autonomno uopće  sudjelovali „prirodnjaci“, izuzimajući doktora akademika Željka Reinera, kojega uostalom nitko nije slušao i, naravno, slavonske doktore. Zar su inženjeri različitih struka „tupi“ k’o maljevi i cigle, pa ne bi mogli reći neku riječ o promjeni Ustava RH, već će sve to na svoja nejaka pleća preuzeti pravnik Peđa. Zar o Ustavu stručno i politički može raspravljati samo pravnička „vertikala“ Josipović, Milanović, Grbin, Antičević… i još poneki? Osim tehničkih, mnoštvo je i drugih stručnjaka koji bi se i morali i trebali izjasniti o Ustavu. O čemu će, ako ne o njemu, izuzimajući struku? Gdje je HAZU, zar će njega „ustavotvorci“ preskočiti onako formalno-pravno i na „brzaka“. Zatim, ne mogu se baš tako zanemariti ni sasvim obični građani s pravom glasa, pa i bez prava glasa.
Oni će se skoro jedini, ubuduće morati pridržavati tih Promjena čak i ako su nepismeni, naročito zakona koje bi mogle Promjene „izroditi“. Progurati, na koncu Promjene bez najjače oporbene stranke u Hrvatskom saboru, ma kakva trenutačno jest – to jednostavno ne dolazi u obzir. Promjene koje bi „snijele“ „strančice“ u gnijezdu s Kukurikom i manjincima s važnošću od tisuću glasova i presudnom propagandnom ulogom „gongova“ bile bi mućak. „Rejting“ legitimiteta bio bi im ispod nule. Još kad se takve promjene ne mogu mijenjati ni referendumom, najblaže priručno „sredstvo promjene“ koje preostaje je, recimo – letva. Tko uporno Hrvatskoj slaže takav scenarij?

Mato Dretvić Filakov

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

BUJANEC: JE LI OVO AUTOR SVASTIKE NA POLJUDU?!

Objavljeno

na

Objavio

Maxportal

Miljenik ljevice, frend Ostoje Rankovića i Zoke Milanovića, vedeta N1 televizije Sanjin Španović – pozdravlja visoko uzdignutom desnicom!

EVO GA! Frend Ostoje Rankovića pozdravlja nacistički…

Notorni Sanjin Španović vodi emisiju na jugo-lijevoj N1 televiziji i piše za Rašetin Express. Prijatelj je s Babićem i drugim Imbexovcima… Drugovi su mu Arsen Bauk, Bojanče Glavašević, Miralem Mršić, Danica Sapasović, Željko Jovanović… Ugošćavao je Zorana Milanovića i Ivu Josipovića, a sada vidimo fotku na kojoj pozdravlja visoko uzdignutom desnicom. Inače, radikalni je protivnik pozdrava ZDS.

Ahahahaha! Kaže “bio sam mlad”… A ne, ne Španoviću, nisi bio baš tako mlad. I Beljak Krešica kaže da je imao “samo 27” kada je provaljivao u automobile i krao ljudima autoradije… Ja sam bio maloljetan kada sam se na maskenbalu neprimjereno slikao i to mi jugo-ljevičari nikada nisu oprostili jer nisam htio izdati Hrvatsku, a vi koji ste nepodopštine radili kao nešto stariji – vama se sve oprašta jer sada radite za gazde koji ne vole našu zemlju.

Drago mi je da se ‘svastičari’ ovako otkrivaju i da je sada mnogo jasnije s kakvim provokatorima imamo posla. Baš me zanima koji drug je sljedeći gost na N1 kod Španovića – Milanović, Josipović, Bauk ili Glavašević? Ili možda Ostoja Ranković?! Halo Špan, kak’ će te se pozdravljat – sa “Smrt fašizmu” ili ZDS?! Ili je tebi možda draže ovako, na njemačkom ‘SH’…

P.S. Ima još slikica, pustili smo jednu s prvim bijelim, kad Španu već toliko smeta moje “bijelo”… Za početak! Komentirao je Velimir Bujanec na facebooku.

BUJANEC: “Kad vidim ove provokacije ne bi me začudilo ni da je s Ostojićem organizirao crtanje svastike na Poljudu.”

Redakcija Maxportala u posjedu je kompromitantne fotografije poznanog lijevog novinara Sanjina Španovića urednika i voditelja emisije Veto na N1 televiziji i suradnika tabloida Express koji uređuje Boris Rašeta. Španović u društvu nogometnih navijača s visoko uzdignutom desnicom pozdravlja nacistički Sieg heil!

Kompromitirajuća fotografija navodno je nastala na jednom od gostovanja hrvatske nogometne reprezentacije, najverojatnije na Islandu, a neslužbeno smo doznali da ima još fotografija s gostovanja Vatrenih u Španjolskoj

Neposredno nakon što je Maxportal dobio spornu fotografiju Španovića s visoko uzdignutom desnicom, redakciji  javio se urednik i voditelj Bujice Velimir Bujanec koji nam je ustupio još jednu fotografiju.

Doduše, ova Bujancu nije sporna, nije sporna ni za širu javnost, ali mogla bi biti za samog Španovića, njegove prijatelje Arsena Bauka, Bojana Glavaševića i Željka Jovanovića.

Na njoj Španović pozira ispred hrvatske zastave na kojo je grb s prvim bijelim poljem, a upravo je Španović Bujanca prozivao  zbog promocije takve zastave.

Usput smo Velimira Bujanca pitali za komentar sporne fotografije na kojoj Španović pozdravlja nacističkim pozdravom:

“Interesanto je  kako veliki prijatelj Matije Babića i Indexa, novinar N1 televizije i član stožera Anke Mrak Taritaš pozdravlja nacističkim pozdravom i visoko uzdignutom rukom, a da ga ni jedan ljevičarski medij zbog toga nije prozvao. Baš me zanima kako će sada reagirati Ranko Ostojić, jer poznato je da je upravo Španović njegov veliki promotor i prijatelj na Facebooku

Tko zna možda baš ovakvi likovi koji provociraju s uzdignutim rukama, a zapravo su dio ljevičarskog paraobavještajnog podzemlja, stoje i iza crtanja svastike na Poljudu”, oštar je Bujanac.

Na pitanje ruši li ova fotografije Španovićevu vjerodostojnost kao novinara, Bujanec odgovara:

“Kad vidimo fotografiju ekstremno lijevog novinara koji visoko diže desnu ruku, što drugo možemo zaključiti nego da je provokator!? Zašto bi vjerovali Španoviću i Ostojiću da nemaju veze sa svastikom na Poljudu!?”

Bujanec se prisjetio i što su njemu radili nakon jedne sporne fotografije:

“Mene je cijela ljevica, očekivano, osudila radi jedne fotografije od koje sam se ogradio, koja je nastala na maskenbalu i u vrijeme kad sam bio maloljetan, a Španović na ovoj fotografiji baš i nije tako mlad.

Riječ je o dvostrukim kriterijima jer ako izdaš Hrvatsku onda smiješ pozdravljati nacistički, i to će ti biti oprošteno, a ako se ogradiš od neke mladenačke gluposti, ali ostaneš na hrvatskom putu, to ti nikada neće oprostiti.

Sjetite se i Drage Pilsela, ‘bacao’ je kamenje na sinagogu u Argentini, a sada je najveći pljuvač Hrvatske i prijatelj notornog Ive Josipovića.”

Za kraj Bujanec je dodao:

“Osm Pilsla i Španović je prijatelj Ive Josipovića, seksistički je vrijeđao hrvatsku predsjednicu, prijatelj je Danice Spasović i najradikalnijeg krila SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem i Bojanom Glavaševićem. Sjetite se samo da je upravo Španović bio kolovođa kampanje protiv Davora Bernardića, a ovdje pozdravlja nacističkim pozdravom. Naravno da neće”,  kazao je Bujanec i za kraj naglasio:

“Opće poznata stvar da je Španović jedan od glavnih kreatora kampanje protiv Hrvatskog nogometnog saveza i čelnika Dinama Zdravka Mamića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te čelnika braniteljskih udruga Đure Glogoškog i Josipa Klemma.

Španović pljuje po HOS-u i Josipu Šimuniću zbog pozdrava Za dom spremni, a ovdje diže ruku i pozdravlja nacistički. Ma zamislite vi provokatora.

On se  s Matijom Babićem i Indexom gotovo natjecao tko će više uvrijediti branitelje koji su prosvjedovali u Savskoj, a sad ga vidimo na slici s nacističkim pozdravom” kazao je Bujanec, uz napomenu da ima još kompromitirajućih fotografija novinara Sanjina Španovića, piše Maxportal

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati