Ustavni sud: Referendum ima trenutačni pravni učinak

  0

  REFERENDUM ILI VLAST KOJA MISLI DA SE NE TREBA DRŽATI ZAKONA KAO PIJAN PLOTA:

  Ustavni sud objavio je upozorenje prema kojem će referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative “U ime obitelji” imati trenutačni pravni učinak ako se narod većinski izjasni “za” predloženo pitanje, što je suprotno namjeri da Sabor naknadno odlučuje o dopuni Ustava.

  U svojem upozorenju Ustavni sud naveo je da odluka kojom potvrđuje da je referendum na kojem se narod većinski izjasni “za” predloženo pitanje, proveden u skladu s Ustavom, ujedno znači i da je Ustav promijenjen na dan održavanja referenduma s trenutačnim pravnim učinkom.

  To upozorenje Ustavni sud objavio je nakon što je u dnevni red saborske sjednice uvršten prijedlog da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem će građani odgovoriti na pitanje: Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

  Ustavni sud naglašava da birači na narodnom ustavotvornom referendumu, raspisanom na temelju narodne inicijative, uvijek odlučuju o meritumu, odnosno o samom referendumskom pitanju. To znači, navodi Ustavni sud, da narod neposredno donosi odluku o promjeni Ustava koju je, u obliku referendumskog pitanja, predložilo najmanje deset posto od ukupnog broja birača, tako da glasuje za ili protiv tog prijedloga.

  Ustavni sud navodi da bi referendum o definiciji braka bio prvi slučaj neposrednog odlučivanja naroda o konkretnom prijedlogu promjene Ustava koju su predložili birači. Stoga je, poručuje Ustavni sud, osobito važno da i ta odluka i postupak koji bi njome bio pokrenut budu u okvirima Ustava jer nedvojbeno imaju presedansko značenje, ne samo za buduću parlamentarnu i referendumsku praksu nego i za istinsko ostvarenje neposredne demokracije u Hrvatskoj.

  Šeks: Ignoriranje upozorenja dalo bi krila ustavnoj i državnoj krizi

  HDZ-ov saborski zastupnik Vladimir Šeks izjavio je kako očekuje da će parlamentarna većina, nakon upozorenja Ustavnoga suda, odustati od tumačenja da građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav. Smatra da bi ignoriranje tog upozorenja značilo poticanje ustavne i državne krize. Upozorenje Ustavnoga suda jasno je i precizno i bila bi ludost otvoreno davati krila ustavnoj i državnoj krizi, rekao je Šeks za Hinu.

  Šeks takvu reakciju Ustavnoga suda smatra očekivanom, s obzirom na to da je predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec javno kazala da pozitivan odgovor na referendumsko pitanje znači promjenu Ustava i da Sabor tu ne može ništa dodavati ili oduzimati. Podsjetio je da je i 11 ustavnih stručnjaka, među kojima su i profesori ustavnoga prava sa svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj, zajedničkom izjavom protumačili da se na referendumu izravno mijenja Ustav.

  Najavio je da će HDZ podnijeti amandman na prijedlog odluke o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative ‘U ime obitelji’ kojim će zatražiti da se ta odluka uskladi s Ustavom.

   

  glasbrotnja.net

  facebook komentari