Ustavni sud ukida radnu obvezu liječnicima, štrajk legitiman

0

USTAVNI sud je odlučio: ukida se odluka Vlade o uvođenju radne obveze liječnicima pa liječnički sinidkat može donijeti odluku o nastavku štrajka ako to želi i to nakon objave odluke Suda u Narodnim novinama.

Ustavni sud tvrdi da  Vlada nije bila ovlaštena donijeti takvu odluku pozivajući se na stari Zakon o zdravstvenoj zaštiti u kojem su se navodili kriteriji za uvođenje obveze koje je sada Vlada pokušala iskoristiti.

Predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec rekla je kako je Vlada osporenu odluku donijela bez pravne osnove u pozitivnim zakonima. Vlada pri tom nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju poput “sudske zabrane” štrajka, već se odlučila na političku odluku u kojoj se pozvala na nevažeći tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazala je Omejec.

“Zakon na koji se Vlada pozvala prestao je važiti još 2006. godine”, pojasnila je Omejec.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat i to nakon što je Vlada nakon 58 dana radnom obvezom prekinula štrajk liječnika.

Liječnici nastavljaju sa štrajkom!

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić za Index je rekao da su dobili dojavu o ukidanju radne obveze te da će sad nastaviti dalje s liječničkim štrajkom.

“Mi smo ovo očekivali, naš pravni tim nas je uvjeravao i da su veliki izgledi za ovu presudu. To samo potvrđuje da smo bili u pravu jer smo štrajk organizirali legalno i vodili ga legitimno te nismo izašli iz nikakvih zakonskim okvira”, rekao je Babić.

Pozvao je ministra zdravlja Rajka Ostojića da nastavi pregovore i to isključivo s Hrvatskim liječničkim sindikatom kako bi se riješio spor.

“Mi štrajk moramo nastaviti i to intenzitetom kakav je bio prije nametanja radne obaveze tijekom koje je zaustavljen. Naša prava zbog kojih smo ušli u štrajk se moraju regulirati, a to se može samo socijalnim dijalogom. Dok god ne postignemo sporazum s Ministarstvom zdravlja, liječnici će i dalje štrajkati jer je to jedini alat pomoću kojeg možemo prisiliti poslodavca na kompromis”, zaključio je Babić.

Inače, Vlada je kao poslodavac u štrajku liječnika mogla koristiti sredstva koja joj daje Zakon o Vladi, ali nije bila ovlaštena uvesti radnu obvezu već se pozvala na stari zakon iz 2003. koji više nije na snazi od 2006. čime je osporila liječnicima pravo na štrajk.

facebook komentari