Pratite nas

Vijesti

Ustavni sud ukida radnu obvezu liječnicima, štrajk legitiman

Objavljeno

na

USTAVNI sud je odlučio: ukida se odluka Vlade o uvođenju radne obveze liječnicima pa liječnički sinidkat može donijeti odluku o nastavku štrajka ako to želi i to nakon objave odluke Suda u Narodnim novinama.

Ustavni sud tvrdi da  Vlada nije bila ovlaštena donijeti takvu odluku pozivajući se na stari Zakon o zdravstvenoj zaštiti u kojem su se navodili kriteriji za uvođenje obveze koje je sada Vlada pokušala iskoristiti.

Predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec rekla je kako je Vlada osporenu odluku donijela bez pravne osnove u pozitivnim zakonima. Vlada pri tom nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju poput “sudske zabrane” štrajka, već se odlučila na političku odluku u kojoj se pozvala na nevažeći tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazala je Omejec.

“Zakon na koji se Vlada pozvala prestao je važiti još 2006. godine”, pojasnila je Omejec.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat i to nakon što je Vlada nakon 58 dana radnom obvezom prekinula štrajk liječnika.

Liječnici nastavljaju sa štrajkom!

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić za Index je rekao da su dobili dojavu o ukidanju radne obveze te da će sad nastaviti dalje s liječničkim štrajkom.

“Mi smo ovo očekivali, naš pravni tim nas je uvjeravao i da su veliki izgledi za ovu presudu. To samo potvrđuje da smo bili u pravu jer smo štrajk organizirali legalno i vodili ga legitimno te nismo izašli iz nikakvih zakonskim okvira”, rekao je Babić.

Pozvao je ministra zdravlja Rajka Ostojića da nastavi pregovore i to isključivo s Hrvatskim liječničkim sindikatom kako bi se riješio spor.

“Mi štrajk moramo nastaviti i to intenzitetom kakav je bio prije nametanja radne obaveze tijekom koje je zaustavljen. Naša prava zbog kojih smo ušli u štrajk se moraju regulirati, a to se može samo socijalnim dijalogom. Dok god ne postignemo sporazum s Ministarstvom zdravlja, liječnici će i dalje štrajkati jer je to jedini alat pomoću kojeg možemo prisiliti poslodavca na kompromis”, zaključio je Babić.

Inače, Vlada je kao poslodavac u štrajku liječnika mogla koristiti sredstva koja joj daje Zakon o Vladi, ali nije bila ovlaštena uvesti radnu obvezu već se pozvala na stari zakon iz 2003. koji više nije na snazi od 2006. čime je osporila liječnicima pravo na štrajk.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati