Utapanje “druga” Bere ili pobjeda “drugova i drugarica” već na lokalnim izborima

1

U kampanju za izbor predsjednika SDP-a krenulo je osam kandidata. No, Domagoj Hajduković ubrzo se povukao i podržao Davora Bernardića, a u prvom krugu su pored Davora Bernardića i Ranka Ostojića sudjelovali i Orsat Miljenić, Tonino Picula, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić. U prvom krugu Bernardić je dobio 45,8 posto glasova, Ostojić 23 posto, Miljenić 17 posto, Picula 11 posto, a preostali mali broj glasova podijelio se između žena kandidatkinja. U drugom krugu na izbore je izašlo nešto manje SDP-ovaca nego u prvome krugu kada je glasalo njih 18.405. Nakon 91% prebrojanih biračkih mjesta Davor Bernardić osvojio je 64,54 posto glasova i tako pobijedio protukandidata u drugom krugu Ranka Ostojića, koji je odbio 35,46 posto glasova.

Davor Bernardić preuzeo je stranku nakon što je prisilno ugašen kult ličnosti u liku i dijelu Zorana Milanovića tijekom devet godina njegove vladavine. Bernardićev dolazak na tron usporedio bi sa dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a nakon vladavine Ive Sanadera i Jadranke Kosor 2012. godine. U festivalu demokracije izabran je najbolji tj. kandidat koji predstavlja promjenu. SDP je izgubilo sve izbore u izbornom ciklusu pod čvrstom rukom Zorana Milanovića, a pritom se kompromitirao aferama pojedinaca poput Željka Sabe, Marine Lovrić-Merzel, Ante Kotromanovića, Tihomira Jakovine, Branka Šegona, Slavka Linića, Kreše Milanovića i sl. kadrova koji su obilježili posljednji izborni ciklus od 2011. godine pa do danas. Osim navedenog oboje ih veže da na tron dolaze nakon poraza vlastite stranke na parlamentarnim izborima prilikom kojih bivši lideri postavljaju svoje osobe od povjerenja u Hrvatskom saboru kao što je to učinila Jadranka Kosor uoči izbora 2011. godine, a Zoran Milanović uoči izbora 2016. godine. Također, da ova pobjeda Davora Bernardića ne znači ništa moglo se vidjeti na primjeru Tomislava Karamarka u čije ime su se njegovi najbliži suradnici kleli kako ima plebiscitarnu podršku članova HDZ-a, da bi na kraju doživio izdaju pojedinaca nakon pet pobjeda u nizu.

Stoga postavlja se retoričko pitanje na koji način će Davor Bernardić voditi stranku kada mu Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru čine gotovo svi bivši ministri i osobe od povjerenja iz Milanovićeve vlade što se moglo najbolje vidjeti kroz primjer Tomislava Karamarka kada su razno razni disidenti – spavači napuštali stranku s ciljem miniranja istog, a koji su danas nagrađeni funkcijama saborskih zastupnika i ministara Plenkovićeve vlade?

To bi značilo da Davor Bernardić prije nego li je krenuo kreće sa omčom oko vrata Milanovićevih kadrova. Da je razmišljanje objektivno pokazuje i sama kampanja u kojoj se nitko od istaknutih SDP-ovih kameleona iz vremena Zorana Milanovića nije nalazio uz Davora Bernardića osim istaknutih oponenata Zorana Milanovića poput primorsko goranskog župana Zlatka Komadine, smijenjenog ministra zdravstva Rajka Ostojića, predsjednika Foruma mladih Nenada Livuna, a u drugom krugu također jedan od oportunista za vrijeme Milanovićeve vladavine Tonino Picula pružio je potporu odmah nakon neuspjeha u prvom krugu, da bi se na kraju društvu priključili bivši ministri Siniša Hajdaš Dončić i Gordan Maras. Ako samo pogledamo naslovnu sliku vidimo lisičji pogled Ranka Ostojića uperen u Zorana Milanovića koji zadržava gard identičan onome kada je predsjedavao strankom dok je Davor Bernardić svjestan problema koji ga čekaju u stranci opterećenoj nizom aferama i duboko podijeljenoj na retorici ili “mi” ili “oni”. Za razliku od navedene dvojice njegove crte lica djeluju dobronamjerno, ali u bari punoj krokodila na kraju ćemo vidjeti hoće li izaći sa ožiljcima ili će pasti na prvoj stepenici zvanoj lokani izbori u svibnju 2017. godine.

Za Davora Bernardića od iznimne važnosti biti će nadolazeća Konvencija koja će se održati 3.prosinca 2016. godine, a koja će ujedno odrediti smjer hoće li već  nakon završenog unutarstranačkog izbornog procesa SDP krenuti sa utapanjem “druga” Bere ili će krenuti pobjedničkim stazama “drugova i drugarica” već na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine?

Ako na potporu od 45.8% Bernardićevih glasova iz prvog kruga pridodamo 11% glasova Tonina Picule tada bi Davor Bernardić trebao stvoriti natpolovičnu većinu u tijelima stranke. Na Konvenciji će se birati  98 kandidata  za članove Predsjedništva kao i 431 kandidat za člana Glavnog odbora stranke. Da se bira prema načelu jedan član – jedan glas mišljenja sam da tada ne bi bila od značaja težina bivših ministara, sadašnjih saborskih zastupnika kao i lokalnih šerifa koji utječu putem šalabahter demokracije na volju izaslanika tj. poslušnika, a koja je drugačija u potpunosti u odnosu na festival demokracije temeljenoj na načelu jedan član – jedan glas što je dokazao izbor Davora Bernardića. Koliko je važna potpuna kontrola nad stranačkim tijelima dokazuje primjer Zorana Milanovića koji je uvjerljivo vladao strankom devet godina iako je imao iza sebe 6 poraza u nizu koje je nakon svakog poraza prikazao uspjehom, osim posljednjeg kada se odlučio povući u miru što je suprotno dosadašnjim njegovim karakteristikama odlučnog lidera i borbenosti. Jedno je sigurno, a to je da će Davor Bernardić biti siguran sve do lokalnih izbora poput Andreja Plenkovića koji će uz rezultat na tim izborima ujedno ovisiti i o saborskoj većini koju je u slučaju “Culej” Plenkovićev HDZ spašavao uz pomoć SDP-a, HNS-a i SDSS-a prilikom skidanja imuniteta Stevi Culeju neovisno što je prilikom konstituiranja Hrvatskog sabora prikupljen 91 potpis.

Na kraju moram kazati kako mi je nepojmljivo čuti od jednog 36-godišnjaka poput Davora Bernardića kako se zahvaljuje “drugovima i drugaricama” iako je SDP sljednik komunističke partije. Razumijem njegova protukandidata koji je živio u skladu sa tim vremenom što se najbolje vidjelo na predizbornom skupu u Vukovaru dan uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali da će i “Bero” postati “drug” ostati će misterij unutar mojih premišljanja, jer osim u partiji sumnjam da će te danas čuti kod mladih hrvatskih građana kako se oslovljavaju terminima poput “drugovi i drugarice”.

 Sanjin Baković/Kamenjar.com

facebook komentari

  • Maks

    Drug Berija !!!