Pratite nas

BiH

Utvrđeni rezultati općih izbora: SDA sa 110 osvojenih mandata prva stranka u BiH

Objavljeno

na

Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je ukupno 110 mandata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u današnjoj odluci o utvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. listopada.

Time je SDA postala vodeća stranka u Bosni i Hercegovini s obzirom da je pojedinačno osvojila najviše mandata od ukupno 518 koliko se dužnosnika bira na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Pregled mandata

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj Koaliciji proširenoj za HSP dr. Ante Starčević još 17 što znači ukupno 69 mandata.

SDA će tako imati člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i potpredsjednika bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda Ramiza Salkića.

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati deset zastupnika od kojih devet iz bh. entiteta FBiH i jednog iz bh. entiteta RS, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 29, Koalicija Domovina koju predvodi SDA u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS imat će pet zastupnika, dok će u skupštinama deset županija u bh. entitetu FBiH SDA imati ukupno 71 zastupnika.

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj Koaliciji proširenoj za HSP dr. Ante Starčević još 17 što znači ukupno 69 mandata.

HDZ BiH će samostalno imati člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragana Čovića, a potpredsjednika bh. entiteta RS iz hrvatskog naroda Josipa Jerkovića iz Koalicije HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB.

U Zastupničkom domu PS BiH HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP dr. Ante Starčević – HSP HB imat će četiri zastupnika iz bh. entiteta FBiH, Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB u skupštinama županija u FBiH imat će 51 zastupnika.

Savez za bolju budućnost (SBB) osvojio je ukupno 56 mandata: četiri u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bh. entiteta FBiH, 16 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te 36 zastupnika u skupštinama deset županija u FBiH.

Na svim razinama vlasti u BiH Demokratska fronta (DF) osvojila je ukupno 46 mandata i to pet u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBiH, 14 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te 27 u skupštinama županija Federacije BiH.

S osvojenih ukupno 43 mandata Socijaldemokratska partija (SDP) je peta stranka u Bosni i Hercegovini. SDP će imati tri zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH, 11 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i 29 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je ukupno 38 mandata u BiH. SNSD će imati predsjednika RS-a što će biti Milorad Dodik.

U Zastupničkom domu PS BiH SNSD će imati šest zastupnika iz bh. entiteta RS, 29 zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, te tri u skupštinama županija.

HDZ 1990 imat će ukupno 25 mandata i to jedan u Zastupničkom domu PS BiH, četiri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i 20 u županijskim skupštinama.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) osvojila je ukupno 13 mandata: jedan u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBIH, četiri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te osam u skupštinama županija.

Stranka za BiH ima ukupno osvojenih 10 mandata: tri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i sedam u skupštinama županija.

Među značajnijim strankama su i Koalicija DNS – NS -SRS s osvojenih ukupno devet mandata: jedan u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS i osam u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS.

Tu je i PDP koji će imati sedam mandata u Narosnoj skupštini bh. entiteta RS, a jedan u Koaliciji sa NDP-om u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS. Iz PDP-a je i novi član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Mladen Ivanić.

Predsjedništvo BiH u brojkama

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH (SDA) osvojio je 247.235 ,od ukupno 997.532 važećih glasova.

Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH (HDZ) BiH, osvojio je 128.053, od ukupno 997.532 glasa.

Bošnjački i hrvatski član bio je na jednom glasačkom listiću te je na ovom listiću bilo ukupno 83.375 nevažećih listića od čega je 44.599 bilo praznih listića.
Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 318.196 glasova od ukupno važećih 653.188 glasova. Nevažećih je bilo 54.098 od čega 32.287 praznih listića.

Došao kraj nepotrebnoj nervozi

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Stjepan Mikić kazao je da je sada došao kraj nepotrebnoj nervozi kada je u pitanju objava konačnih rezultata.
Podsjetio je da od dana objave rezultata počinje teći rok od tri dana koda se može podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova.

Mikić je dodao kako je prerano davati konkretnu ocjenu o provedenim izborima jer predstoji još vremena do objave konačnih rezultata. Najavio kako će se o tome moći govoriti kada se potvrde rezultati, ali budući da je Povjerenstvo po službenoj dužnosti naredilo ponovno brojanje s više od 120 biračkih mjesta naglasio je da to nije učinjeno bez razloga nego da se utvrde pravilni i točni rezultati općih izbora.

Govoreći o broju nevažećih listića u ovom izbornom procesu, Mikić kaže da je ovaj put bio približan broj nevažećih listića kao i u ranijim izbornim procesima, odnosno ovaj put je jedan ili dva posto više nevažećih listića.
Na pitanje novinara ima li Povjerenstvo informacije o pronalasku glasačkih listića na Blidinju, Mikić naglašava da Središnje izborno povjerenstvo o tome nije dobilo službenu informaciju, ali sve što dobiju od pritužbi analizirat će i utvrditi radi li se o kaznenom djelu te će to proslijediti nadležnim institucijama.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati