Uz ‘neradni petak’ uskoro i ‘neradni četvrtak’

  0

  gradnjaPotporu za očuvanje radnih mjesta, mjeru poznatu kao “neradni petak”, u ovom trenutku prima 942 radnika, a ubuduće bi njome moglo biti obuhvaćeno više radnika.

  Vlada bi u četvrtak trebala raspravljati o prijedlogu zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta koji osim potpore za skraćivanje radnog tjedna regulira i pitanje potpora za obrazovanje i osposobljavanje radnika. Ukupno je za to osigurano pet milijuna kuna u ovoj godini, dok bi u idućoj godini taj iznos porastao na 10 milijuna kuna. Naime, radni tjedan poslodavac će moći skratiti do 16 sati tjedno, što su dva radna dana, umjesto dosadašnjih osam sati. Radniku kojemu je skraćen radni tjedan zbog očuvanja zaposlenosti u razdobljima smanjenih poslovnih aktivnosti, država će kao i do sada isplaćivati razliku plaće za razmjeran broj radnih sati za koje mu je skraćeno radno vrijeme, piše Novi list.

  Isplaćeni iznos ne može biti viši od iznosa minimalne plaće koja trenutno iznosi 3.017,16 kuna. Novine u ovom prijedlogu zakona su te da će se potpore za očuvanje radnih mjesta, koje su usmjerene direktno na radnika, moći koristiti 12 umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Nadalje utvrđuje se i fleksibilnost u korištenju potpore za neradni petak, pa se tih 12 mjeseci korištenja potpore može “rasporediti” unutar razdoblja od tri godine. Također, potpora se ne mora koristiti u neprekinutom razdoblju niti u jednakoj visini.

  Poslodavac, da bi koristio potpore za očuvanje radnih mjesta, ne smije dugovati poreze i doprinose. Uz to, treba imati program poslovnog oporavka, kao i utvrđen program za očuvanje radnih mjesta i to sporazumom sklopljenim s radničkim vijećem, odnosno sindikatom.

  Inače, potporu za očuvanje radnih mjesta, mjeru poznatu kao “neradni petak”, u ovom trenutku prima 942 radnika, a ubuduće bi njome moglo biti obuhvaćeno više radnika.

  facebook komentari