Pratite nas

Uzduž i poprijeko sa Slavenom Ragužom

Objavljeno

na

Slaven Raguž predsjednik je HRS (Hrvatska republikanske stranke) najmlađe političke stranke s hrvatskim predznakom u BiH.

HRS postoji samo nekoliko mjeseci, a evo što o stranci, političkom stanju u BiH i izborima u ekskluzivnom razgovoru za HERCEGOVINA.info kaže Slaven Raguž.

Prijavili ste liste za HNŽ i ZHŽ. Možete li nas malo pobliže upoznati sa Vašom listom?

raguzKao što smo od samih početaka najavljivali, HRS je dao formalni okvir za političko djelovanje mlađim, politički neafirmiranim, ali stručnim ljudima, koji zasigurno ne bi mogli naći prostora za takvo djelovanje u uspavanim organizmima postojećih političkih stranaka.

Liste HRS-a za izbore su sačinjene od osoba koje žive od svoga rada, koji su se dokazale na tržištu rada i djelovanjem za opće dobro, humanitarnim radom i radom na projektima zaštite okoliša. Mladi ljudi, obrazovani, koji žive od svoje plaće, a ne od politike i nemaju namjeru od politike živjeti, koji ne žele napustiti ovaj kraj, nego žele mijenjati na bolje društvo u kojem žive. To je naš moto: nije cilj vladati nego mijenjati svijet kako bi bio po mjeri čovjeka.

Koja je razlika između HRS-a i drugih stranaka sa hrvatskim predznakom?

Najveća razlika je ta što nitko s naših lista nije nikada sudjelovao u nekoj vlasti i time ne snosi odgovornost za stanje društva u kojem živimo. Ne može nam nitko reći da smo ušli u ovo radi političkog pozicioniranja iz prostog razloga što nama egzistencijalno više šteti politički angažman, nego što dobra donosi, jer svi imamo svoj posao i svoje obitelji koje nemaju veze sa politikom. Nema kod nas profesionalnih političara, naviknutih na minimalno 4/5 tisuća KM mjesečnih prihoda, plus beneficije, pa im izbori služe isključivo kako bi sebi osigurali taj životni standard. Nismo zaluđeni da možemo stvari mijenjati preko noći i odmah, imamo dovoljno pameti biti i ostati dosljedni u svojim naumima, a to je ono što nema niti jedna druga stranka u Hrvata: politička dosljednost. Veza između onoga što se govori, propagira i onoga što se u praksi radi. Zato i jesmo u situaciji u kojoj jesmo, osobito hrvatski narod u BiH. Moramo djelima pokazati da možemo nositi teret odgovornosti političkog života, a uz to ljudima ne prodavati ispraznu retoriku i obećanja nego konkretne, realne i izvedive ideje.

Slušamo godinama priču kako su Hrvatima prava dokinuta, što se ne bi moglo reći ako se vidi životni standard hrvatskih političkih lidera, bez obzira na stranačku pripadnost. Nije li to malo predizborna demagogija?

Pogreška koja se u kontinuitetu radi, a plod je medijske propagande iz Sarajeva, jeste ta da se objektivna ustavna obespravljenost Hrvata u BiH identificira sa onima koji se tobože bore da do toga ne dođe, pa oni služe kao najjači protuargument nepoštivanju ustavnih i ljudskih prava Hrvata u BiH. Izbor Željka Komšića u dva ciklusa, izbor delegata u Dom naroda iz reda hrvatskog naroda, izbor predsjednika Federacije, te konsekventno i ova nelegalna platformaška vlada, jasni su i nepobitni su dokazi dekonstituiranja Hrvata u BiH. Trgovina koja je na vlast, pod blagoslovom OHR-a, dovela platformašku koaliciju dovela je do toga da je trenutni dug FBiH premašio 5,5 mlrd KM i još uvijek raste, jer ova vlada ne zna ništa drugo nego na kredite uzimati dodatne kredite kako bi kupovali socijalni mir. Ne znači to da bi dug bio manji da su legitimni hrvatski predstavnici bio dio izvršne vlasti, ali činjenica je da su najveći socijalni nemiri i katastrofalne greške u odlukama po direktni život žitelja ove zemlje bili za period Alijanse i ove Platforme, kada se silom nametala vlast u Federaciji mimo legitimne volje Hrvata.

Kako mijenjati stvari, osobito ako se zna da do izmjena izbornog zakona po odluci Sejdić Finci nije došlo, tako da sve ono što se dogodilo nakon 2010. godine može se ponoviti i nakon ovih izbora? Što predlaže HRS?

Cilj je različito administrativno-teritorijalno preuređenje BiH, koje bi u korijenu sasjeklo ovaj glomazni birokratski federalni aparat, te redefiniranjem odnosa i poštujući legitimnu volju svakoga naroda, osigurali budućnost BiH, a samim tim i EU perspektivu. Da li će to biti nova entitetska podjela, da li će to biti nešto drugo, stvar je dogovora. HRS će u sljedećem periodu izići sa svojim prijedlogom koji se radi na načelima Rezolucije europskog Parlamenta iz veljače 2014. godine. Federalna razina koja je objektivno najveći uteg po živote žitelja Federacije, a ponajviše Hrvata, bi se ukinula i išlo bi se u preuređenje Federacije, kao uvod u preuređenje BiH. Hoće li biti tri entiteta, republike sa teritorijalnim diskontiuitetom, nešto sasvim treće, stvar je dogovora legitimne volje sva tri naroda.

Zar je Federalna razina toliki bauk?

Nije toliko bauk, koliko birokratsko slijepo crijevo koje samo što ne eksplodira i sa sobom odnese cijelu BiH. Federacija služi isključivo za trošenje resursa javnih poduzeća i financiranje interesnih poslovno stranačkih grupacija. Županije i općine sa hrvatskom većinom plaćaju cijenu nepravedne raspodjele federalnih resursa o čemu sam više puta govorio. Uzmite samo primjer udjela u vlasništvu i raspolaganje aktivnom javnih poduzeća. Da ne spominjemo zaduživanje Federacije koje je davno premašilo razinu mogućnosti financijskog održavanja i pitanje je kada će Federacija bankrotirati. Dakle neminovno je redefiniranje ove razine vlasti, a dug bi se raspodijelio razmjerno na općine i županije gdje je ponajviše novca i otišlo sa ove razine. To je jedan od razloga što su određeni detalji ovog našeg prijedloga naišli na oštre osude od strane bošnjačkih medija i stranaka, budući da su tu definitivno na dobitku općine i županije sa hrvatskom većinom koje bi naslijedile daleko manji dug od onih bošnjačkih.

Načelno je sve to u redu, ali kako to u praksi realizirati? Evo da sad krenemo u realizaciju reorganizaciju zemlje, kako ga realizirati?

Naravno da je to jedan dugoročan projekt i da objektivno, uzimajući u obzir okolnosti i trećerazrednu diplomaciju koju međunarodna zajednica šalje u BiH da nam diktira život, u kratkom roku to nije moguće i zahtjeva političku dosljednost koje do sada nije bilo. Prvi korak na kojem će HRS inzistirati jeste, dovođenje u red općina i županija sa hrvatskom većinom. Porazno je da su hrvatski krajevi zaduženi i katastrofalno loše raspolažu sredstvima, kriveći za to uvijek druge. Uvođenje reda znači rješavanje gordijskog birokratskog čvora i deprivatizacija općinskih i županijskih struktura od strane stranaka i stranački podobnih ljudi i interesa. Jednostavno da strukture krenu raditi ono što im je u opisu posla, a ne ono što stranačke središnjice narede.

Dobro, ali kako to preslikati na više razine?

Na višim razinama je potrebno iskoristiti sve institucionalne metode nametanja stavova i načela. Prva stvar koju moraju početi raditi hrvatski zastupnici jeste da krenu govoriti. Sramota je da nitko od zastupnika hrvatskih stranaka u Federalnom domu Parlamenta u prošlom mandatu nije ponudio niti jedan prijedlog nekog Zakona. Rijetki su isključivo amandmanski djelovali na tuđe prijedloge, a mnogi od njih riječi nije reklo tijekom cijelog mandata. Svi redom su profesionalizirali statuse i primaju 4/5 tisuća KM neto mjesečnih prihoda. HRS-u će se zalagati za ukidanje profesionalnih mandata zastupnika, osim za predsjednika parlamenta, njihove zamjenike i predsjednike klubova naroda.

Komentar na kandidate za Člana predsjedništva. Tko će pobijediti po Vama kada se radi o hrvatskom članu predsjedništva?

kandidati_2014

Po prvi put u zadnja dva ciklusa tolika je gužva u šesnaestercu za izbor bošnjačkog člana predsjedništva. Dva Bakira, Radončić, Cerić, Suljagić, Kebo i ne znam tko još značiti će disperziju bošnjačkih glasova. To povećava mogućnost nama Hrvatima da napokon odaberemo svoga Člana Predsjedništva, a ne da nam ga Bošnjaci biraju. Tkogod pobijedi kod Bošnjaka, treba poštovati taj izbor. Što se tiče hrvatskog člana, velika je šteta što nije došlo do konsenzusa unutar svih članica HNS-a. Bošnjaci sebi radi brojnosti mogu dopustiti više kandidata, nama je to uvijek lutrija, a pogotovo kada nema dogovora oko zajedničkog kandidata. Dovedeni smo u situaciju sada dobro vagati svaki glas i bojim se da je Draganu Čoviću tu raskrčen teren, ako stvari ostanu kakve jesu.

Zar nema konkurencije tu? Četiri su kandidata. Koga će podržati HRS kada se radi o hrvatskom članu predsjedništva?

Istina, ali činjenica je da SDP nije kandidirao Hrvata, DF je kandidiranjem apsolutnih anonimusa za hrvatskog člana, uložio sve na kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva, dok je Budimir u biti bošnjački kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Već sam da će vrlo teško Bošnjaci, pored svih svojih kandidata, opet glasovati za hrvatskog člana. Jedina možebitna konkurencija Čoviću bi mogao biti Martin Raguž, ali još uvijek nije jasno koje je njegovo biračko tijelo. Ako on računa, kako je i sam priznao, na bošnjačke i srpske glasove, pored hrvatskih, što je možda razlog sterilnosti njegovih političkih stavova, onda je to nikakva konkurencija Čoviću, iz istih razloga kao ni Budimir. Međutim, budući da Raguž od svih kandidata ima najviše staža u politici, siguran sam da će početi nešto govoriti, a ne slati općenite poruke, identične i bez konkretnog sadržaja pri svakoj prigodi medijskog istupa. Čović može računati na stranačku birokratsku mrežu koju ni Raguž, a pogotovo Budimir nemaju, prema tome ako želi ugroziti Čovića mora mijenjati taktiku. Što se tiče HRS-ove podrške, daleko je još do izbora.

Ispada da Dragan Čović nema konkurencije. To me podsjetilo na jedan detalj. Na konvenciji HDZ1990 otvoreno spominjalo kako ste bili „Čovićev spavač“ i kako Vam je HDZ BiH dao novac za ovjeru za izbore, a Vama osobno dao i automobil.

Oni koji su u mandatu dizali ruke za prijedloge HDZ-a BiH prije samih zastupnika HDZ-a BiH, kao što se događalo u Vladi HNŽ-a, Domu Naroda FBiH i Zastupničkom domu FBiH danas su najglasniji u širenju tih budalaština. Oni su slijepo podržali sve prijedloge HDZ BiH, npr. Zakona o proračunima F BiH kojim je u Gradu Mostaru uveden institut «dogradonačelnika », komercijalno kreditiranje HNŽ-a, ilegalnu raspodjelu namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje itd. Sve projekti HDZ-a BiH. Pa i predsjednik 90-ke je podržao smjene u Vijeću ministara, što je bio dogovor HDZ-a BiH. Moji stavovi su nepromijenjeni po ovim temama i lako je provjeriti jesu li se promijenili. Valjalo bi da tihogovornici iz HDZa1990 ako ništa definiraju pojam „Čovićev spavač“. Neistine što te osobe šire najbolje govore o njima samima, a ako netko i povjeruje u to što govore, to govori o inteligenciji onih koji u to vjeruju. Osobno, nisam opterećen s time što netko govori o meni, tko me pozna zna što je istina ili ne, a onaj tko ne zna, može jednostavno otići na google. Da sam opterećen ne bih uopće radio ovo što radim.

Koji su dalji koraci koje će poduzeti HRS? Kako će teći Vaša kampanja?

Više-manje stvari su pripremljene. Idemo u dalje infrastrukturalno organiziranje stranke, a što se tiče javnog djelovanja prvo što ćemo uraditi jeste prezentacija dokumenta našeg prijedloga reforme HNS-a. HRS poštuje Deklaracije HNS-a i sve dokumente, zalažemo se za to da poštivanje tih dokumenata mora biti obveza svakog politički aktivnog Hrvata. To se mora institucionalizirati i staviti na papir, kako bi se spriječila privatizacija ove institucije strane bilo koga, bilo da se radi o onima koji objektivno imaju najjaču snagu unutar HNS-a, ali još više nećemo dopustiti blaćenje ove institucije od strane onih koji, krijući politički kukavičluk iza ispraznih floskula, neargumentiranim i neutemeljenim udaranjem u ideju HNS-a namjeravaju pravdati neke buduće koalicije i projekte koji nemaju većinski hrvatski legitimitet. To će biti uvod u prezentiranje našega prijedloga preuređenja FBiH i BiH, a kada krene službena kampanja idemo obilaziti teren sa konkretnim projektima i idejama. Sve naše ideje će biti potkrijepljene realno izvedivim planom kako bi i naš politički angažman bio mjerljiv u očima naroda. Prema tome, oni koji, u okolnostima u kojima živimo, očekuju obećanja radnih mjesta, izgradnje auto-putova za svako selo, obećanja meda i mlijeka, samo da se glasuje za nas, to neće dočekati. Taj vid kampanje prepuštamo drugima. Mi ćemo nuditi svoj program i ideje, tko se bude s njima identificirao, neka glasuje za nas, tko ne, ima za koga glasovati i neka mu bude kao i do sada.

HERCEGOVINA.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

facebook komentari

Nastavi čitati