Pratite nas

BiH

(Uživo) PRIJENOS ZASJEDANJA HNS BiH Hrvati traže simetričnu federaciju i mehanizme za spriječavanje majorizacije

Objavljeno

na

U Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” danas od 11 sati održava se šesta konstiturajuća sjednica Hrvatskog Narodnog Sabora BiH ( HNS BiH), javlja Hrvatski medijski Servis.

Zasjedanja Hrvatskog Narodnog sabora možete pratiti i ovdje, preuzimati će mo signal internetske televizije prvi.tv, koja prenosi zasjedanje:

HNS- političko predstavništvo bh Hrvata

Hrvatski Narodni Sabor BiH je političko predstavničko tijelo bosanskohercegovačkih Hrvata, kojeg čine hrvatski vijećnici i zastupnici izabrani u općinska vijeća, županijske skupštine, skupštine dvaju entiteta; Federacije BiH i Republike Srpske, te Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ovaj saziv činit će hrvatski vijećnici izabrani na lokalnim izborima održanim 2012. i zastupnici županijskih i entitetskih parlamenta, te Parlamenta BiH izabrani na općim izborima održanim u BiH, u listopadu prošle godine- njih više od 570, iz oko desetak stranaka s hrvatskim prefiksom, ali i SDP BiH i SNSD-a stranaka koje su po članstvu i biračkom tijelu većinski bošnjačka, odnosno većinski srpska stranka.

Odgovor na majorizaciju

Hrvatski Narodni Sabor BiH utemeljen je 2000. godine, u Novom Travniku, kao odgovor na majorizaciju Hrvata u BiH, koja se očitovala kroz formiranje vlasti tzv “Alijanse za promijene”, koju je predvodio SDP BiH, u Federaciji BiH i BiH, bez stranke koja je dobila većinsku izbornu potporu bh Hrvata- HDZ BiH.

HNS BiH ponovno je aktiviran 2011., kada je SDP, po drugi put, uspostavio vlast u F BiH, bez koalicije dva HDZ-a, koja je predstavljala izbornu volju blizu 90 posto bosanskohercegovačkih Hrvata izašlih na izbore.

Hrvatski Narodni Sabor BiH već petnaest godina simbolizira, s jedne strane politički odgovor Hrvata u BiH na nastojanja da ih se politički marginalizira, i s druge strane, težnju za institucionalnom i teritorjanom autonomijom, odnosno većinski hrvatskom federalnom jedinicom, kroz koju bi ostvarivali dio svog, Ustavom zajamčenog, suvereniteta.

BiH- simetrična federacija

U prijedlogu Deklaraciji, koju bi sabornici danas trebali usvojiti, najavljuje se ” borba legitimnih hrvatskih predstavnika za pravo na našu domovinu BiH”. Naglašava se kako je Daytonski mirovni sporazum ozakonio nepravdu, kako je postojeća ustavna i teritorijalna dvoentiteska organizacija države neodrživa, posebice za Hrvate u BiH, te se zagovara nova međunarodna konferencija na kojoj bi bio usvojen novi Ustav koji će “kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda”.

Izmjene izbornog zakonodavstva

U prijedlogu Deklaracije ističe se i nužnost izmijene izbornog zakona kako bi se zajamčilo da sva tri konstitutivna naroda mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Traži se i izmijena načina odlučivanja u Domu naroda Federalnog parlamenta pri izboru čelnika Federacije BiH, odnosno da se odluke u tom Domu donose nadpolovičnom većinom glasova svih izaslanika, te nadpolovičnom većinom glasova u svakom nacionalnom klubu, kako bi se onemogućila majorizacija pri izboru federalne izvršne vlasti, kao što je to bio slučaj s uspoatvom tzv “Platformaške vlasti”, predvođene SDP-om 2011..

Također, Deklaracija zahtijeva i da odluke Vlade Federacije moraju uključivati podršku većine članova Vlade, koja bi uključivala i najmanje jednu trećinu ministara iz svakog konstitutivnih naroda, kako bi se preduprijedilo preglasavanje u Federalnoj vladi. Zahtijevaju se i izmjene, raspodijele prihoda od PDV-a, te provedba odluke Ustavnog suda za Mostar kako bi se u ovom gradu konačno mogli održati lokalni izbori, i u kojem bi važila izborna pravila kao i u svim drugim jedinicama lokalne samuprave u BiH.

Euroatlanska orijentacija

Upozorava se i na sve veći odlazak mladih, te zagovara potreba za demografskom obnovom.

U prijedlogu Deklaracija naglašava se i čvrsta opredjeljenost bh Hrvata prema euroatlanskim integracijijama; EU i NATO, za koje se ističe da nameju alternativu.

Također se osuđuje kriminalizacija Domovinskog rata, odnosno pokušaji da se HVO prikaže kao zločinačka, agresorska voska, te se ukazuje i na različite pristupe u procesuiranju ratnih zločina. Ističe se kako se pripadnicima HVO-a sudi po tzv. zapovijednoj odgovornosti, dok se taj kriterij ne primjenjuje prema zapovijednicima Armije R BiH.

Novo Predsjedništvo HNS-a

Osim što će usvojiti Deklaraciju, kao temeljni politički dokument, Hrvatski Narodni Sabor biH danas će izabrati i novo vodstvo. Prema prijedlog novog Statuta, polovicu članova novog Predsjedništva HNS BiH činit će predstavnici stranaka koje imaju izabrane vijećnike i zastupnike- prisutne na saboru, dok će drugu polovicu članova Predsjedništva sabornici birati izravno.

Saboru će izviješće podnijeti aktalni predsjednik HNS BiH Dragan Čović i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, svojevrsnog izvršnog tijela, dr Božo Ljubić, a predviđeno je i obraćanje predsjednika HAZU BiH akademika Jakova Pehara, rektorice Sveučilišta u Mostaru dr Ljerke Ostojić, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, veleposlanika Hrvatske i drugih.

[ad id=”40551″]

>>HNS usvojio Deklaraciju u kojoj se traži federalni preustroj BiH

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati