UŽIVO: Škotska ne će postati neovisna država!

0

Škotska ne će postati neovisna država! Oko 55 posto Škota glasovat će protiv izlaska iz Velike Britanije, prognozira BBC. Ideju o neovisnosti podržat će birači iz najvećeg škotskog grada Glasgowa. Ondje će 55,5 posto birača glasovati za neovisnost.

Škoti su u četvrtak izašli na povijesni referendum. 4,285.323 birača imalo je priliku izjasniti se žele li ostati u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva ili ga napustiti nakon 307 godina zajedništva. Na referendumsko pitanje ”Treba li Škotska biti neovisna zemlja?” moglo je  odgovoriti 97 posto stanovništva starijeg od 16 godina.

Za sada je 29 od ukupno 32 okruga potvrdilo rezultat. BBC javlja da je do 6 sati ujutro protiv izlaska iz 307 godina duge unije bilo je 1,737.000 birača, a za njih 1,398.000. Isti mediji predviđa da će nakon prebrojavanja svih glasova 45 njih biti za neovisnost Škotske.

skoti2

Aktivna kampanja

Uoči referenduma provodila se aktvina kampanja obje strane, a pobuđene su mnoge separatističke nade diljem Europe, pa tako i one u Republici Srpskoj.

Na dan referenduma funta je u odnosu na euro dosegla najvišu razinu u posljednje dvije godine, nakon što su ankete pokazale kako unionisti prednjače nad separatistima.

Birališta su zatvorena u 22 sata (23 po našem vremenu).  Glasovi u 32 okruga u Škotskoj odmah se počinju prebrojavati prvi rezultati trebali bi biti objavljeni oko 2.00 sata po našem vremenu. Konačni rezultati trebali bi se objaviti između 7.30 i 8.30 sati.

 

VečernjiList

facebook komentari