Pratite nas

Valentin Inzko danas je ukinuo preostale zabrane za vršenje javne dužnosti za 30 osoba

Objavljeno

na

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je ukinuo preostale zabrane za vršenje javne dužnosti za 30 osoba.

inzko_reutersOvo je završni korak u procesu koji je prije devet godina pokrenuo visoki predstavnik Paddy Ashdown s ciljem razmatranja i ukidanja zabrana za smijenjene dužnosnike, priopćeno je iz OHR-a. Nakon što su te zabrane ukinute, nijedna osoba više nije pod sankcijama visokog predstavnika.Visoki predstavnik uvijek je isticao da je smjena dužnosnika sa javnih funkcija izvanredna mjera i direktna intervencija u politički proces u Bosni i Hercegovini. Stoga je visoki predstavnik ove zabrane – koje su uvijek smatrane privremenim – stalno razmatrao, s ciljem njihovog ukidanja kada se za to steknu uvjeti.

Nakon konsultacija s predstavnicima međunarodne zajednice, visoki predstavnik je zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su ove smjene izvršene.

Današnja vijest ni na koji način ne mijenja ovlast visokog predstavnika da u budućnosti smijeni pojedince budu li kršili ili osporavali Mirovni sporazum i mir koji je ovaj sporazum donio građanima Bosne i Hercegovine.

Današnje odluke donesene su u svjetlu principa pravičnosti, dobrog upravljanja i odgovornog korištenja međunarodnog mandata visokog predstavnika, uzimajući u obzir balans između zaštite stabilnosti i prava pojedinca. Ove odluke ne dovode u pitanje validnost prvobitnih smjena, niti ovlašćuju pojedince na koje se odnose na povratak na funkcije sa kojih su smijenjeni.

Odluke stupaju na snagu odmah i ni na koji način ne utiču na eventualne tekuće ili buduće pravne postupke protiv ovih osoba.

Ukidanje zabrana također ni na koji način ne predstavlja podršku za povratak bilo koje od ovih osoba na političku scenu, niti stvara bilo kakve obaveze za njihove nekadašnje poslodavce, obrazloženo je iz OHR-a.

Osobe na koje se odnose odluke visokog predstavnika od 19. kolovoza 2014. godine su:

Alibabić Munir; Andrić-Lužanski Ivo; Barišić Ante; Božićković Goran; Đonko Himzo; Džodan Petar; Hodžić Ferid; Ivić Ivan; Jelavić Ante; Jevrić Blaško; Josipović Miodrag; Jurković Mara; Kordić Krunoslav; Lemez Boško; Mandić Dragan; Marković Pero; Matić Branko; Mlaćo Dževad; Nikolić Zoran; Pažin Pero; Pecelj Milovan; Pušić Berislav; Ristić Momčilo; Šahinović Rasim; Tokić Marko; Topalović Slavko; Umičević Đorđe; Veladžić Mirsad; Zahiragić Jusuf i Žarković Risto.  (fena)

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati