Valentin Inzko: Najave odcjepljenja RS-a su prekoračenje crvene linije

7

O jučerašnjoj proslavi neustavnog dana Republike Srpske te govoru predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je jasno izrazio težnju pripajanja tog bh. entiteta Srbiji, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kaže da bi takve secesionističke namjere definitivno bile “prekoračenje crvene linije”.

Za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu.

Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. siječanj, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travnja, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti – rekao je za Faktor Inzko.

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da je tijekom jučerašnje proslave u RS-u došlo do kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, na potezu je Tužiteljstvo BiH koje treba reagirati po službenoj dužnosti.

Na pitanje da prokomentira naredbu predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH jučer u Banjoj Luci, Inzko je kazao:

Ja sam zadužen za civilne aspekte Daytonskog sporazuma, a za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj.

facebook komentari

 • Sivooki

  A pita Dodig ( bivši Dodik) : A što ćete učiniti?

 • ludovik

  Samo kreten može uspoređivati NDH s tzv. RS!

  • bakran

   Upravo sam se i ja pitao koji mu je jarac trebala ‘usporedba’ s 10. travnjem?! Mogao si je taj pajaco nešto iz ‘vlastitog dvorišta’, tj. ‘bogate’ austrijske povijesti, iskopati, a ne tu puhati u srpske trube. A uostalom, živo me zanima efekat njegovog jalovog brbljetanja.

   • Sivooki

    Dok je Hrvatska Pedro i dežurna fašistička zemlja, svi drugi mogu hladiti onu stvar.

 • navijala

  Osim glupe retorike nikad nista konstruktivno nismo culi od ovog austrijskog uhljeba.
  Himben je i iza ledja podrzava Dodiga da probne balone i dalje pusta,da bi i on sto duze ostao na uhljebljenju,jer takvu dnevnicu nigdje nebi zaradio sa svojim “sposobnostima”.
  Ova usporedba sa NDH je takodjer probni balon,nebi li se naivni upecali.

 • Argus Panoptes

  Taj lik je predstavnik tzv.međunarodne zajednice,pa sad si nek svatko misli kakvog cviječa ima tamo i što misle o nama.

  • Valentina Zdravka

   sve smo o medunarodnoj zajednici, i njihovoj vjerodostojnosti vidjeli kad su ” PLAVCI” bili vezani za bandere… od SRBA, a i ucinkovitost i ” JAKU” volju u Srebrenici… pa samo toliko o njima ! ZDS