Pratite nas

Naši u svijetu

Vapaj doktora Gilberta iz Gaze: ‘Zar su bebe teroristi!?

Objavljeno

na

Norveški lječnik koji radi u Gazi poručio je da se bombardiranje bolnica i ambulanti uklapa u definiciju genocida.

Doktori iz Europe i arapskih zemalja koji rade u bolnicama u Gazi pozvali su međunarodnu zajednicu da zaustavi genocid koji Izrael provodi nad narodom Gaze, javlja Anadolija.

Gaza djeca

Doktori su na konferenciji u Briselu predočili dokumentaciju o stanju u Gazi, naglasivši da je meta napada palestinski narod, koji su u 80 ili 90 posto slučajeva civili, žene i djeca.

Pojasnili su da su mete napada uglavnom bolnice, hitne pomoći i džamije u Gazi, u kojima se skrivaju civili.

Mads Gilbert, norveški doktor koji je radio u bolnici Sifa u Gazi, pokazujući fotografije teško ranjenih i ubijenih beba i djece upitao je: “Zar su ovo teroristi!?”

‘Nemamo politički virus’

Gilbert je kazao da je među više od 1.200 ubijenih Palestinaca svako četvrto dijete, a među više od 7.000 povrijeđenih svako treće dijete.

On je kao odgovorne za događaje u Gazi, u istoj mjeri kao i izraelskog premijera Benyamina Netanyahua, naveo i Ujedinjene narode, američkog predsjednika Baracka Obamu i europske zemlje.

Gilbert je govorio o drami koja se odvija u Gazi, te o pismu koje je uputio američkom predsjedniku, a koje je obišlo svijet.

Međutim, prema njegovim riječima, reakcije su dolazile iz cijelog svijeta, ali nijedna riječ od nekog lidera.

“Prema nama se ponašaju kao da smo neka zarazna bolest. Nemam politički virus ebola. Mi smo doktori na strani palestinskog naroda, a ne Hamasa”, poručio je doktor Gilbert.

Pojasnio je da oni podržavaju nedužni palestinski narod, te da u izraelskim operacijama na 500 poginulih Palestinaca pogine jedan civil na izraelskoj strani.

“Šta da se događa suprotno od sadašnjeg stanja? Šta biste uradili da u palestinskim napadima pogine 287 izraelske djece, a 2.164 bude povrijeđeno?”, upitao je Gilbert SAD i lidere Europske unije, koji su podržali izraelske napade.

Neophodan humanitarni koridor

Pojasnio je da je od 15 bolnica u Gazi 13 pretrpjelo štetu. Ubijeno je sedam zdravstvenih radnika, nema mjesta u bolnicama, nema lijekova i medicinskih potrepština…

“Bombardiranje bolnica i ambulanti se uklapa u definiciju genocida”, poručio je doktor Gilbert.

Francuski kirurg Christophe Oberlin tražio je podršku međunarodne zajednice vezano za tužbu koju je u petak podnio Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu u vezi sa zločinima koje Izrael provodi nad palestinskim narodom.

Europski i arapski doktori su pozvali da se hitno otvori humanitarni koridor u Gazi zbog sve lošijeg humanitarnog stanja u Gazi, te da helikopteri EU-a dostave lijekove i medicinske potrepštine u Gazu i da se ranjeni izvuku iz Gaze.

Anadolija / Al Jazeera

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati