Pratite nas

BiH

Varga stil

Objavljeno

na

Glavni ton svakom društvu daju elite. U Hrvatskoj su to komunistički sinovi i kćeri. Nema u toj konstataciji nikakve pristranosti ili ideologije, riječ je o banalnoj činjenici. Međutim, posljedice te činjenice uopće nisu banalne. Razdjelnica između komunističkih i nekomunističkih potomaka sudbonosnija je od bilo koje druge razdjelnice u našemu društvu.

istra-restoran

Medijski su nametane neke druge podjele, tako se jedno vrijeme intenzivno stigmatiziralo Hercegovce, a sumnjivi su bili i ”Vlaji”, Ličani, pa i Slavonci, dok su naprednima bili proglašavani fetivi Splićani, Zagrepčani, Istrani, Međumurci, uopće ”urbani”. Premda su, recimo, Istra i Međumurje tipične provincije, bilo da ih gledamo iz hrvatske ili pak talijanske, odnosno madžarske perspektive. No sve te forsirane podjele blijede suoče li se s onim famoznim pitanjem – gdje ti je otac bio?

Tako se i moglo omaknuti premijeru Milanoviću da Hrvate proglasi paradoksalnom nacijom. Komunističkim sinovima četvore su oči kada su u pitanju unutarhrvatske regionalne razlike, dok su slijepi za nespojivost južnoslavenskih razlika. Upravo ta jugoslavenska agenda razlog je tomu da komunistički sinovi ne mogu naći zajednički jezik s domobranskim sinovima, da ustaše kao ekskluziviste ovom prigodom ostavimo po strani. Usvajanje jugoslavenskog opredjeljenja imalo je tijekom dvadesetog stoljeća dvostruku prednost: s jedne strane značilo je nekakav bijeg iz skučenosti hrvatskih prilika, a s druge strane donosilo je, s obzirom na povijesno-političke okolnosti, opipljivu materijalnu korist i pogodovalo napredovanju u karijeri. Tako su se – što silom, što milom – posljednjih gotovo stotinu godina profilirale elite u Hrvatskoj. Orjunaši su listom prionuli uz komunizam jer im je čuvao jugoslavenski okvir i privilegiran položaj, a nakon uspostave samostalne Hrvatske isti ti i njihovi sinovi postadoše eurofili, kozmopoliti, globalisti, pristaše svega što na štetu hrvatske samobitnosti osigurava neki širi okvir.

Svojedobno sam pisao o fenomenu ”kozaračkog bidermajera” nastojeći tom sintagmom upozoriti na konformizam, snobizam i malograđanštinu skorojevićke hrvatske elite, mahom partizanskog ili partijskog obiteljskog backgrounda. Sav sjaj i raskoš svoje bijede taj mentalitet potvrdio je i ovih dana upisom na jednom Facebook profilu. Tomislav Matija Varga, novoimenovani član uprave HPB-a, ovako se pohvalio na svom Facebook profilu:  ”Kakav vikend – , koncert TBF-a, bicikliranje oko Rovinja, jedrenje do Medulina, tuna koju je pripremio masterchef Adam Kanner, ručak u Brtonigli, večera s Majom i Emilom u Momjanu, kušanje vina u Rossiju, Vižinada, degustacija maslinova ulja u Crasizzi (Krasici), šetnja Grožnjanom i na kraju ručak u vinariji Fakin u Motovunu. Vikend u Varga stilu.” Kada bi netko nastojao u nekoliko rečenica simulirati duhovni obzor tipičnog hrvatskog skorojevića iz kruga mladih lavova, definitivnih pobjednika tranzicije, svih tih štetočina koji su nalegli na državno dobro i banče do mile volje – teško da bi uspio složiti nešto i približno reprezentativno kao što je gore navedeni upis. A Emil je, ako se slučajno pitate, naravno – Tedeschi.

Mediji već naveliko spekuliraju o tomu kako državom drma krug Milanovićevih prijatelja, dok je formalna Vlada samo hrpa manekena. Odlaskom Slavka Linića otišao je i posljednji ministar koji se imao snage suprotstavljati Milanoviću. Međutim, meni se čini da su stvari puno šire i ne mogu se svesti na puku dosjetku o klapi koja se dočepala vlasti. Tranzicija komunističke elite u neoliberalnu elitu s generacijom ”mladih lavova” uspješno je obavljena. Njihov elitizam sada, istini za volju, ima i stanovito zaleđe, povijest, nije više gola skorojevićka pohlepa. Pošteni hadezeovac tijekom jednog mandata dobije barem dvadeset-trideset kilograma na težini, dok Milanović i Tedeschi, recimo, ipak čuvaju liniju. To je, mora se priznati, određeni napredak, no i nije bogzna što. Vargino hvalisanje na Facebooku sugerira da se i dalje sve vrti oko jela i pića, tek biranijih jela i pića, uz dodatak bicikliranja, jedrenja i koncerta TBF-a. Dakle, ne upravlja zemljom Milanovićeva klapa, nego je Milanovićeva klapa dio postkomunističke elite, komunističke provenijencije, i ta elita u rukama drži sve, medije, kulturu, financije, državnu upravu itd.

Aktualni sukob u SDP-u možda će eliminirati iz igre Zorana Milanovića, ali ”komunistički sinovi” neće odstupiti tako lako i tako brzo. I dosada su pokazali da su oni, čak i kada formalno vlast obnaša HDZ, stvarni gospodari situacije. Hoće li u budućnosti biti tako, ovisi o tomu koliko će hrvatski narod prepoznati zametke nekih novih elita i dati im potporu, ali i od razvoja međunarodnih odnosa i okolnosti. Što se samog Varge tiče, izgleda da se malo zaletio sa svojim hvalisanjem jer su iz Nadzornog odbora HPB-a izvijestili da ne zadovoljava uvjete za člana uprave. Tko zna je li toj iznenadnoj spoznaji pridonijela činjenica da su mediji skrenuli pozornost na skorojevićevsko Vargino hvastanje. Bilo kako bilo, naći će se za njega neko zgodno mjestašce kako bi taj ”mladi lav” mogao i dalje provoditi vikende u ”Varga stilu”. Naravno, ako narod konačno ne progleda.

 

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati