Pratite nas

Vasina diploma najmanji je problem

Objavljeno

na

Milijan Brkić zvani Vaso, imućan čovjek koji s Karamarkom pretendira osvojiti vlast, plagirao je diplomski rad. Ako kradeš tuđe intelektualno vlasništvo, ako nisi u stanju sam napisati pišljivi diplomski rad, što ćeš tek učiniti kada dođeš na vlast. Sačuvaj nas Bože takvih “promjena vlasti” koje gledamo već dvadesetak godina. No kada bi samo Vaso, tj. samo “desna” strana bila problem, u Hrvatskoj bi već odavno procvjetale ruže.

“Štancanje” devedesetih

Pogledajmo, primjerice, slučaj Josipovićeva čovjeka, g. Joška Pare. On je devedesetih ušao u diplomaciju, i to kao turistički vodič s nekoliko započetih fakulteta i kao takav napredovao do statusa veleposlanika i pozicije pomoćnika ministra. Pitanje je, je li se i on domogao onih brzinskih diploma koje su se brzim studijem krajem devedesetih “štancale”, kada se počelo govoriti o profesionalizaciji diplomacije, odnosno o nužnosti visoke stručne spreme? Isto pitanje vrijedi i za mnoge druge ekscelencije, završene srednjoškolce, koji su došli iz novinarstva i srodnih struka za koje u komunizmu nisu bile potrebne fakultetske diplome, poput Hide Biščevića, Vladimira Mateka (on je, doduše, studirao medicinu te nakon jako duge stanke diplomirao), Zorana Bošnjaka ili poslije Jagode Vukušić. Bilo bi, kod njih, dobro provjeriti ne samo diplome nego i indekse. S posebnim naglaskom na g. Joška Paru, koji tek nakon 2000. godine (još uvijek tek sa srednjoškolskom diplomom ili možda ipak s nekom brzom sveučilišnom?) doživljava pravi diplomatski procvat: postaje veleposlanik u Londonu (dok je istodobno supruga Jasna, protivno Bečkoj konvenciji, dopisnica HTV-a, što joj Amerikanci nedavno nisu dopustili), potom preko kratkotrajne veleposlaničke službe u Haagu postaje vanjskopolitički savjetnik predsjednika Josipovića, da bi ga Josipović i Vesna Pusić poslali kao veleposlanika na najprestižnije diplomatsko mjesto u Washington. Kako je to moguće? Među poznavateljima naše vanjske politike, a tu je mogući odgovor, Paro slovi kao britanski čovjek u hrvatskoj diplomaciji. Je li to za državu i društvo veći problem od Vasinog plagijata? Posebna priča na ljevici su i doktori oko predsjednika Josipovića, kao dr. Tatalović, koji su u komunizmu završili izmišljenu znanost zvanu Općenarodna obrana i društvenu samozaštita, koja je i tada izazivala podsmijeh i slovila kao način da se već djelatni aktivisti partijsko-obavještajnog aparata domognu diploma.

Sustavno, a ne selektivno

Uz dr. Tatalovića tu je i Bandić, saborski zastupnik Ivo Jelavić… te cijela plejada danas uglednih političara i diplomata. Što se tiče g. Milijana Brkića Vase, imućnog čovjeka, prema njegovom slučaju nemam trunke sućuti ni razumijevanja. No, u ovom kontekstu nije bitno samo je li netko plagirao ili ne nego i okolnosti i metode kako su “neki” dolazili do diploma i napredovanja. Dakle, idemo stvari otvoriti sustavno, a ne selektivno. U tom smislu, antikomunisti poput Vase možda su samo loši plagijatori tog sustava, sustava koji mu je, čini mi se, oduzeo “kopirajt”, a ne tek “diplomu”. Možemo stoga slikovito zaključiti upitom: Što je dozvoljeno Parama (Jupiteru), nije Brkićima (volu)? Jupitere u diplomaciju, volove na ražanj!

Piše: Ivica Šola/glasslavonije

facebook komentari

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Blokirani: Javni bilježnici nisu Sud!

Objavljeno

na

Objavio

Mario Strinavić gl. tajnik udruge blokirani

Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Zorka Čačić Zagrajski na prigovor dužnika nepravomoćno je donijela presudu o ukidanju Ovrhe potpisane od strane javne bilježnice pozivajući se na presudu EU suda pravde jer se javni bilježnik ne može smatrati Sudom i takve ovrhe imaju ukinuti.

Ove su presude EU suda velika potvrda ispravnosti stavova čelnih ljudi Udruge Blokirani!

Takvih će presuda biti sve više, ovo je tek početak, i stoga revolucionaran jer EU počinje shvaćati nakaradnost hrvatske pravosudne farse, prisilnih izvrsnih naplata ( executive act) u maniri vojnog suda.Mi smo glas svih Blokiranih i onih koji to lako mogu postati sutra, Udruga Blokirani, još davne 2014. godine, u pravnoj predstavci Ustavnom sudu, RH ustvrdili da je, u Hrvatskoj, preko 90% ovršnih rješenja neustavno!

Ustavni sud je mogao problem riješiti. Čak morao obratiti se EU sud pravde i tražiti mišljenje vezano uz suspektne odredbe ovršnih propisa u Hrvatskoj. Ali nije! USUD je čekao odgovorom 3 godine, te krajem 2016. odbio naš zahtjev za Ocjenom ustavnosti Ovršnih zakona!Stoga, navedene EU presude daju vjetar u leđa aktivnostima Udruge Blokirani, koja se uz pravnu borbu za zaštitu prava osiromašenih i prezaduženih, bori za uređenu demokratsku državu koja štiti temeljna ljudska prava po mjeri čovjeka, a ne po mjeri političkih stranaka.

Otvara nam mogućnost da se obratimo EU sudu ali nas žalosti činjenica da će tisuće hrvatskih građana ostati zauvijek oštećeno.

Iskreno se nadam da će ova nepravomoćna presuda postati i pravomoćna i samim time, htjeli ili ne, ovršne postupke će voditi isključivo Sudovi za što se cijeli vrijeme zalažemo.

Mario Strinavić gl. tajnik udruge blokirani

facebook komentari

Nastavi čitati