“Večernjak” tone sve dublje

6

Posljednjih nekoliko mjeseci ”Večernji list” polako preuzima od ”Jutarnjeg” ulogu biltena aktualne vlasti i svesrdnog zagovaratelja ‘Regiona’.

Taj nekoć ”domobranski” dnevnik, kako ga je svojedobno nazvao Denis Kuljiš aludirajući na Večernjakovu opreznu lojalnost ideji hrvatske države, preobrazio se medij koji sofisticirano sabotira samu tu ideju. No, krenimo redom!

Praćenje predsjedničkih izbora u tim novinama pretvorilo se pred drugi krug u sve manje prikriveno navijanje za Josipovića i prokazivanje HDZ-ove kandidatkinje. To se radi tako da niti jedna vijest koja bi budila i primisao da Ivo Josipović nije savršen ”vitez bez straha i mane” u Večernjem listu nije našla mjesto.

Istodobno, svaka vijest o Kolindi Grabar Kitarović bila je prezentirana tako da može poticati određene sumnje u nju kao političarku i osobu ili njezinu stranku. Čak i na dan izbora Večernji list piše o kaosu na biralištima u Mostaru, gdje se pretpostavlja da su u većini glasači Kolinde Grabar Kitarović, dok ne prenose primjedbe promatrača udruge ”U ime obitelji”, koje je prenio Jutarnji list. U tim primjedbama govori se uglavnom o nepodopštinama Josipovićevih birača.

U sukobu Vlade i branitelja koji protestiraju u Savsko ulici Večernji je poput svojevrsnog medijskog Superhika stao bez zadrške na stranu Vlade. Tako npr. njihov novinar Bohutinski opasku Đure Glogoškog da bi se premijer trebao ugledati na one koji ozbiljno shvaćaju odgovornost prema funkciji koju obnašaju nazvao ”gafom tjedna”. Večernji list je također danima razvlačio priču o plaći Đure Glogoškog, ne pokazujući pak ni malo interesa da cijelu tu stvar malo bolje istraži. Recimo, da postavi pitanje o zakonitosti i moralnosti ministra Freda Matića koji je javno objavio plaću samog Glogoškog, plaću njegove supruge i razne dodatke koji Glogoškom pripadaju po zakonu kao iznos koji Glogoški dobiva na ime plaće, a kao vlastita primanja predočio je samo golu plaću!

Novinarski bi bilo da su novinari Večernjeg lista sračunali koliko košta ministrov auto i vozač, koliko dobije za dnevnice i ostale dodatke, koliko zarađuje njegova supruga ili partnerica itd. Gotovo sam siguran da bi ta primanja daleko premašivala primanja obitelji Glogoški. Osim toga Đuro Glogoški nikakvim se novcima ne može dići iz kolica, dok je Fred svoj PTSP čudesno izliječio. Dočim je postao ministar. Premda se pomalo pribojavam da bi mu se nakon ove duge nedjeljne noći PTSP mogao vratiti.

Sve navedeno Večernjem listu bi se još nekako moglo i oprostiti i pripisati naglašenom pomaku ulijevo, no ono što rade člancima u kojima propagiraju odlazak mladih iz zemlje ne može se oprostiti. Jer predstavljaju direktno podrivanje države i društva. Gotovo da nema dana kada Večernji ne objavi neki članak o mladim ljudima koji su napustili zemlju i našli sreću negdje drugdje. Obavezno su to zašećerene priče u kojima uspjeh tamo negdje samo čeka da mladi Hrvati i Hrvatice dođu i zgrabe ga. Ni jedan primjer drukčijeg iskustva ne donose te novine, a vrlo su rijetki primjeri tekstova koji govore o uspješnim ljudima u Hrvatskoj.

Trpeljivi hrvatski čitatelji mogli bi se nakon ove sjajne pobjede Kolinde Grabar Kitarović konačno zapitati zašto većina u ovoj zemlji nema medij koji bi odražavao raspoloženje većine? Zar je to grijeh? Niz uzastopnih izbornih pobjeda opcije ”koju mediji ne vole” mogla bi konačno dovesti do preokreta u nekom od postojećih medija ili biti poticaj za pokretanje nekog novog medija. Koji bi se oprostio ne samo s lažnom domobranštinom, nego i s ustaštvom i partizanštinom i propagirao vrijednosti demokracije i Domovinskog rata koji je jedini istinski temelj suvremene Hrvatske.

Damir Pešorda/Hrsvijet

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • peppermintt

  “Praćenje predsjedničkih izbora u tim novinama pretvorilo se pred drugi
  krug u sve manje prikriveno navijanje za Josipovića i prokazivanje
  HDZ-ove kandidatkinje. To se radi tako da niti jedna vijest koja bi
  budila i primisao da Ivo Josipović nije savršen ”vitez bez straha i
  mane” u Večernjem listu nije našla mjesto.”

 • peppermintt

  “Istodobno, svaka vijest o Kolindi Grabar Kitarović bila je prezentirana
  tako da može poticati određene sumnje u nju kao političarku i osobu ili
  njezinu stranku. Čak i na dan izbora Večernji list piše o kaosu na
  biralištima u Mostaru, gdje se pretpostavlja da su u većini glasači
  Kolinde Grabar Kitarović, dok ne prenose primjedbe promatrača udruge ”U
  ime obitelji”, koje je prenio Jutarnji list. U tim primjedbama govori se
  uglavnom o nepodopštinama Josipovićevih birača.”

 • peppermintt

  “Večernji list je također danima razvlačio priču o plaći Đure Glogoškog,
  ne pokazujući pak ni malo interesa da cijelu tu stvar malo bolje
  istraži. Recimo, da postavi pitanje o zakonitosti i moralnosti ministra
  Freda Matića koji je javno objavio plaću samog Glogoškog, plaću njegove
  supruge i razne dodatke koji Glogoškom pripadaju po zakonu kao iznos
  koji Glogoški dobiva na ime plaće, a kao vlastita primanja predočio je
  samo golu plaću!”

 • peppermintt

  “Trpeljivi hrvatski čitatelji mogli bi se nakon ove sjajne pobjede
  Kolinde Grabar Kitarović konačno zapitati zašto većina u ovoj zemlji
  nema medij koji bi odražavao raspoloženje većine? Zar je to grijeh?”