„Večernji list“ ekskluzivno promovira Šprajcovu prodaju antihrvatstva

0
Kako su politički i ideološki umreženi vodeći hrvatski elektronski i tiskovni mediji najzornije pokazuje „Večernji list“ u svojem televizijskom prilogu „Studio“ s naslovne stranice kojeg se hrvatskoj javnosti ruga donedavni voditelj središnjeg Dnevnika a odsada ravnatelj novoustanovljenog Informativno-medijskog servisa HRT-a Zoran Šprajc. „Večernjaklov“ prilog na naslovnoj stranici s slikom Zorana Šprajca „ekskluzivno“ najavljuje da „Televizija ima povjesnu šansu“ i da će Zoran Šprajc „raditi program bez kompromisa“.
[dropcap]D[/dropcap]a ne bi bilo dvojbe o kome se radi novinarka „Večernjeg lista“ Klara Rožman decidirano predstavlja Zorana Šprajca kao „donedavno omiljenog urednika središnjeg Dnevnika“. Novinarka Klara Šprajc ovdje pljuje javnosti u lice, jer po čemu je to TV gledateljstvu Zoran Šprajc bio omiljen. Je li po flagrantnoj povredi novinarske profesije kad je montiranim prilozima optužio na samu obljetnicu pada Vukovara predsjednika Tuđmana za taj pad, je li po tome što je nezamislivo za standarde javne televizije Zoran Šprajc iskoristio mali ekran da se osobno obračuna s tadašnjim Programskim vijećem HRT-a zbog čega je bio smijenjen, da bi ga Titov omladinac novi ravnatelj HRT-a Goran Radman kojega spašava samo SDP-ovska saborska vratio na mali ekran, a odatle ga postavio ni manje ni više nego za rukovoditelja novoosnovanog Informativno-medijskog servisa HRT-a s čak 500 novinara i drugog osoblja.

Samo po tom teškom ekscesu Zoran Šprajc ne bi smio nikad više raditi u Informativnom programu HTV-a. Ali budući da je on novinar čiji autoritet počiva na političkoj podršci, i to prije svega SDP-a, onda je sasvim normalno da pod političkim terorom Milanović-Stazićevog lobija Zoran Šprajc napreduje na HTV-u bez obzira na njegove upitne profesionalne sposobnosti. I što je još važnije Zoran Šprajc podmuklo s malog ekrana širi govor mržnje, jer se jedino tako, uz već spomenuti montirani prilog o padu Vukovara mogu ocijeniti i njegovi drugi novinarski biseri. Za Zorana Šprajca na primjer uopće nije vijest da je u porušenom Vukovaru otvoren obnovljen Hrvatski dom, za Zorana Šprajca proslava obilježavanja 20. obljetnice oslobađanja Maslenice kao značajnog datuma u konačnom oslobađanju države od velikosrpske agresije zaslužuje tek mjesto u 25. minuti Dnevnika, iako je imala po protokolu visoki državni značaj. Konačno, a ne i posljednje, za po „Večernjem listu“ omiljenog urednika Zorana Šprajca preko 700.000 potpisa prikupljenih u akciji „U ime obitelji“ predstavlja homofobni prijedlog za provođenje referenduma.

Zoran Šprajc u navedenom intervjuu samouvjereno najavljuje: „Imamo povjesnu šansu da konačno ispliva kvaliteta“. Da je novinarka Klara Rožman objektivna bila bi između ostaloga postavila bahatom uredniku Dnevnika pitanje koje i te kako zanima javnost, naime kako to Zoran Šprajc opterećen brojnim propustima može govoriti o povjesnoj šansi da konačno ispliva kvaliteta. Kako netko tko se dokazao kao nekvalitetan novinar i urednik, jer se ne drži profesionalne etike i političke nepristranosti može govoriti o povjesnoj šansi da bi hrvatski gledatelji dobili konačno kvalitetan javni televizijski program.

Iako je za Klaru Rožman Zoran Šprajc „omiljeni urednik“, on sam je ipak svjestan svojih grijeha, jer na jednom mjestu kaže da se ne zamara predodžbama o sebi, jer nije došao kako bi bio omiljen šef, „već da radimo omiljeni program“. Prema tome od novog rukovoditelja Informativnog-medijskog servisa HRT-a možemo i u buduće očekivati takve podvale kakva je montirana emisija o padu Vukovara, ili njegova ocjena kako je zahtjev za raspisivanje refereduma o braku homofoban.

Od Zorana Šprajca se ni u kojem slučaju ne može očekivati da će na novom radnom mjestu promovirati hrvatske nacionalne i državne interese, jer njegova uređivačka politika ako nije jugonostalgičarska, onda je zapadnobalkanska sa svim sličnim urednicima i novinarima koji s javnog ekrana politički teroriziraju hrvatsko gledateljstvo. Zoran Šprajc se ne mora posebno truditi da svoje poruke pošalje preko drugih medija. Tu je uvijek „Večernji list“ za koje je Zoran Šprajc tek jedan „omiljeni urednik središnjeg Dnevnika“.

dnevno.hr

facebook komentari