Pratite nas

BiH

Vehabije: Islamska država je blizu Sarajeva!

Objavljeno

na

Pripadnici vehabijskog pokreta su izračunali da je libijski grad Sirt od Sarajeva udaljen točno 1417,85 kilometara i to pozivanje na kilometražu samo za naivne je obična igra.

Islamska država bliža je Sarajevu nego što možemo i zamisliti, priopćavaju radikalni islamisti iz BiH preko svojih portala uz naglasak: “Grad Sirt u Libiji koji je u sastavu Islamske države i Islamskog Hilafeta toliko je blizu Sarajevu da se može reći da nam je u susjedstvu.”, piše Dnevni list.

Što stoji iza ovakvih tvrdnji, radi li se o vješto upakiranim konkretnim najavama dolaska Islamske države u Sarajevo i BiH ili o porukama takozvanim vehabijama spavačima koji čekaju signal i nalog za akciju? Što god bilo, nije teško dokučiti da se pripadnici vehabijskog pokreta ne šale i svako okretanje glave od onoga što rade i priopćavaju može donijeti nesagledive posljedice. Oni su izračunali da je libijski grad Sirt od Sarajeva udaljen točno 1417,85 kilometara i to pozivanje na kilometražu samo za naivne je obična igra.

– Kad ovo vidimo, jasno je da nam je Islamska država bliže nego što smo mogli i zamisliti, poručuju vehabije i dodaju da “BiH od Libije dijeli samo jedna država, Italija, ili dvije, Italija i Hrvatska, ako se gleda alternativni koridor”. Nimalo slučajno, oni naglašavaju da je Sirt bliži glavnom gradu BiH od čak deset europskih metropola – Stockholma, Talina, Londona, Moskve, Helsinkija, Osla, Lisabona, Dublina, Madrida i Rejkjavika!

Ono što je isprva djelovalo kao ludost i preambiciozni pothvat koji neće imati nikakve velike posljedice i koji će nestati jednakom brzinom kojom se pojavio, polako postaje globalna opasnost, priopćava vehabijski pokret u BiH i dodaje:
– Islamsku državu i proglašenje Islamskog Hilafeta 80 godina nitko ranije nije uspio realizirati. To je sada uzburkalo sve zapadnjačke vlade i duhove i Islamska država je pokrenula cunami koji u ovom trenutku djeluje nezaustavljivo.

Inače, vehabije u BiH preko svojih brojnih portala djeluju anonimno i ne otkrivaju identitet, a ključne stavove priopćavaju kroz nepotpisane tekstove. Za svaki slučaj, prije svega one pravne naravi, ograđuju se napomenom da je “moguće da stvari izražene u ovom tekstu ne održavaju uređivačku politiku portala, a izneseni komentari su privatna mišljenja autora”.

– Sirija, Irak, Egipat, dijelovi Nigerije, Jemena, Afganistana, Pakistana, Filipina, Libana, sada i Libije, sutra tko zna koje zemlje, padaju jedna za drugom kao kruške u naručje ljudi koji se bore da Alahov zakon vlada cijelom zemaljskom kuglom, objašnjavaju vehabije iz BiH svoju informaciju da je Islamska država bliža Sarajevu nego što se može zamisliti. Iz komentara njihovih sljedbenika se razaznaje oduševljene blizinom Islamske države uz poruke “Jedva čekam” i “Loše se piše svim nevjernicima kad ISIL dođe kod nas”.

Treba reći da se zbog svojih stavova na meti vehabijskog pokreta našao Husein Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

– Muslimani Bošnjaci u BiH islam doživljavaju kao unutarnju duhovnu snagu, a ne kao politički program. Naravno, postoje pokušaji da se jedan broj njih instrumentalizira za tuđe ciljeve. U pitanju su novac, obećanja i interesi ili puka manipulacija naivnima koji vjeruju kako ratuju za uzvišene ideale islama, a ne vide da su uvučeni u bratoubilački rat za interese drugih o kojima ništa ne znaju, precizan je stav reisa Kavazovića.

Govoreći o eventualnim opasnostima po BiH od Islamske države, on ističe:
– Ako želimo sačuvati ovaj bh. prostor od velikih tragedija, moramo očuvati vlastite tradicije, ne samo kod muslimana već i kod drugih, jer ih najbolje poznajemo i nemamo strahova koji nas uvijek sapliću kada se pojavi nešto daleko i nepoznato.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati