Vehabije ugrožavaju bezvizni režim za građane iz BiH

0

Ako vlasti u BiH konkretnije ne sankcioniraju sve oblike radikalnog islamizma, spriječe odlazak bh. državljana na ratišta u Siriji i Irak, za nekoliko mjeseci zemlje članice EU-a mogle bi razmotriti opciju o ukidanju bezviznog režima za bh. građane.

vehabijeO ovakvom, istina neslužbenom, crnom scenariju ozbiljno se priča unutar sigurnosno-obavještajnih službi, a vijest da će zemlje EU-a zbog terorističkog napada u Parizu pojačati uvjete iz schengenskog režima samo idu u prilog tezi da se problemu terorizma mora ove godine posvetiti ozbiljna pozornost.

Najveći problem koji se postavlja pred bh. vlastima, ali i vlastima EU-a i regije, je povratak i socijaliziranje državljana koji su se borili na strani zloglasne vojske ISIL. Pravi se baza podataka osoba koji su označeni kao prijetnja za sigurnosni sustav zemlje i ti se podaci šalju u Europolovu bazu.

Ravnatelj Europola Rob Wainwright prije dva dana objavio je podatak da je između 3000 i 5000 Europljana otišlo u džihad u zemlje poput Sirije te da bi oni mogli predstavljati veliku prijetnju po povratku u vlastite domovine. “Govorimo o 3000 do 5000 građana EU-a”, rekao je Wainwright dodavši da je riječ većinom o mladim muškarcima. On tvrdi da “društveni mediji predstavljaju sredstvo za novačenje” te da se “internet za to danas koristi puno agresivnije i maštovitije nego ranije”.

Džihadisti sa Zapada prolaze kroz regiju automobilima i autobusima preko Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore i Albanije. Na putu prema Turskoj koriste i morske rute u regiji. “Dok putuju zrakoplovima, teroriste se može jednostavno otkriti i to je glavni razlog zašto oni to nikad ne čine. Za one koji iz zapadne Europe žele doći do bojišnica ISIL-a, jedini način za putovanje je ruta preko Balkana zbog njegovog zemljopisnog položaja”, rekao je za SETimes Darko Trifunović, srpski predstavnik u Udruzi za međunarodne strateške studije.

Državljani BiH i dalje ginu na strani vojske ISIL. Prije tri dana u Siriji je poginuo Suad Šabić iz Vrnograča, općina Velika Kladuša. “Ocu Rifetu je za Suadovu pogibiju telefonom javio njegov kolega koji je iz Sanskog Mosta, a zajedno s pokojnim Suadom je u Siriji” pozivajući se na izjavu mještanina piše sarajevski Dnevni avaz.

facebook komentari