Pratite nas

BiH

Vehabije ugrožavaju bezvizni režim za građane iz BiH

Objavljeno

na

Ako vlasti u BiH konkretnije ne sankcioniraju sve oblike radikalnog islamizma, spriječe odlazak bh. državljana na ratišta u Siriji i Irak, za nekoliko mjeseci zemlje članice EU-a mogle bi razmotriti opciju o ukidanju bezviznog režima za bh. građane.

vehabijeO ovakvom, istina neslužbenom, crnom scenariju ozbiljno se priča unutar sigurnosno-obavještajnih službi, a vijest da će zemlje EU-a zbog terorističkog napada u Parizu pojačati uvjete iz schengenskog režima samo idu u prilog tezi da se problemu terorizma mora ove godine posvetiti ozbiljna pozornost.

Najveći problem koji se postavlja pred bh. vlastima, ali i vlastima EU-a i regije, je povratak i socijaliziranje državljana koji su se borili na strani zloglasne vojske ISIL. Pravi se baza podataka osoba koji su označeni kao prijetnja za sigurnosni sustav zemlje i ti se podaci šalju u Europolovu bazu.

Ravnatelj Europola Rob Wainwright prije dva dana objavio je podatak da je između 3000 i 5000 Europljana otišlo u džihad u zemlje poput Sirije te da bi oni mogli predstavljati veliku prijetnju po povratku u vlastite domovine. “Govorimo o 3000 do 5000 građana EU-a”, rekao je Wainwright dodavši da je riječ većinom o mladim muškarcima. On tvrdi da “društveni mediji predstavljaju sredstvo za novačenje” te da se “internet za to danas koristi puno agresivnije i maštovitije nego ranije”.

Džihadisti sa Zapada prolaze kroz regiju automobilima i autobusima preko Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore i Albanije. Na putu prema Turskoj koriste i morske rute u regiji. “Dok putuju zrakoplovima, teroriste se može jednostavno otkriti i to je glavni razlog zašto oni to nikad ne čine. Za one koji iz zapadne Europe žele doći do bojišnica ISIL-a, jedini način za putovanje je ruta preko Balkana zbog njegovog zemljopisnog položaja”, rekao je za SETimes Darko Trifunović, srpski predstavnik u Udruzi za međunarodne strateške studije.

Državljani BiH i dalje ginu na strani vojske ISIL. Prije tri dana u Siriji je poginuo Suad Šabić iz Vrnograča, općina Velika Kladuša. “Ocu Rifetu je za Suadovu pogibiju telefonom javio njegov kolega koji je iz Sanskog Mosta, a zajedno s pokojnim Suadom je u Siriji” pozivajući se na izjavu mještanina piše sarajevski Dnevni avaz.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

OSNOVANA UDRUGA PRIJATELJA KRALJEVSKOG GRADA JAJCA

Objavljeno

na

Objavio

U Domu hrvatskih branitelja HVIDR-e Grada Zagreba u subotu 07. listopada 2017. godine održana je Osnivačka skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca

Sjednicu Osnivačke skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, intoniranjem himne Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, otvorio je uvodničar gospodin Mijo Crnoja te je pozdravivši nazočne iznio ciljeve i razloge osnivanja ovakve udruge.

Naglasio je potrebu povezivanja Hrvata kraljevskog grada Jajca i svih drugih njegovih građana s brojnim raseljenim Jajčanima koji žive na području Grada Zagreba, kao i širom Republike Hrvatske. Udruga će promicati kulturne i povijesne vrijednosti jajačkog kraja i dati svoj puni doprinos očuvanju narodne baštine Hrvata kraljevskog grada Jajca. U suradnji sa srodnim udrugama, radit će na organiziranju svekolike pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Danas u Republici Hrvatskoj živi daleko više jajačkih Hrvata nego što ih je ostalo živjeti u jajačkom zavičaju. To je posljedica ratnih događanja 90-tih godina kada je Jajce bilo okupirano, a njegovi stanovnici protjerani. Poslije rata veliki broj jajačkih Hrvata vratio se u Jajce, ali je isto tako veliki broj i onih koji su ostali živjeti na području Republike Hrvatske. Cijenimo kako ćemo kroz kvalitetno organiziranje i ozbiljan pristup biti u mogućnosti pomoći Hrvatima u Jajcu, ali i svim Jajčanima koji žive u Hrvatskoj. Stoga smo i predložili osnivanje zavičajne Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, koja će zastupati interese svih svojih članova.

Cilj Udruge je okupljati raseljene Jajčane kao i prijatelje Jajca te sve ostale građane koji su voljni postati članovi Udruge, a koji će poštivati Statut, tijela i odluke Skupštine udruge.

U nedjelju 8. listopada Dan neovisnosti Republike Hrvatske proslavili smo svetom misom u Crkvi blažene Djevice Marije Anđeoske. Ovaj dom Božji u Sesvetskoj Sopnici za misu zahvalnicu i susrete raseljenih Jajčanki i Jajčana nisu slučajno izabrali, jer je poznat  po okupljanju zavičajnih udruga iz Bosne i Hercegovine.

Svečano euharistijsko slavlje u samostansko-župnoj crkvi predvodio je fra Anto Šimunović, gvardijan samostana sv. Luke i župnik u Jajcu, uz suslavlje sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Misi zahvalnici za svoj zavičaj, za stradale branitelje te sve pokojne nazočili su i brojni uglednici i gosti iz društvenog, javnog i političkog života Zagreba, Hrvatske i Jajca, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruga Rame, Kotor Varoša, Gruda, Banja Luke, Uskoplja, Prstena i Bosanske Posavine.

Nakon svete Mise druženje je nastavljeno u kripti crkve uz koju je Franjevački samostan svetog Ilije. Sopnički župnik fra Dadić i predsjednik Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca zahvalili okupljenima, posebno izaslanstvu pristiglom iz Jajca, na čelu s predsjednikom općinskog Vijeća Ivi Šimunoviću.  Osobita radost bila je vidjeti veliki broj mladih kojemu je ovo prilika upoznati se sa tradicijom, običajima i kulturom svoga zavičaja. Prilika je to jedna od rijetkih za zbližavanje i održavanje veze s rodnim krajem, a čuvanje jezika i kulture jamstvo su očuvanja od zaborava tako bogate i vrijedne tradicije.

Zorica Gregurić

facebook komentari

Nastavi čitati