Pratite nas

Pregled

Vehabiziranje Balkana

Objavljeno

na

Kao da nije dovoljno izvješće zastupnice i izvjestiteljice Europskog parlamenta Doris Pack koja zbog nesposobnih bh. političkih elita i “potpunog kaosa” predlaže rezoluciju kojom bi se zatražilo isključenje BiH iz Vijeća Europe i potpuno zamrzavanje europskih, IPA fondova, oglasilo se još nekoliko eurozastupnika s pitanjima od kojih se Europljanima doslovce diže kosa na glavi.

Talijanska zastupnica u Europskom parlamentu Cristiana Muscardini (grupa zastupnika Europski konzervativci i reformisti – ECR) traži od Europske komisije suspenziju europskih fondova zbog “masakra nad psima lutalicama u Bosni”.

Povod je Zakon o “zaštiti” životinja u Parlamentu BiH kojim se uvodi “kratki postupak” – ukoliko nitko ne usvoji napuštenu životinju u roku dva tjedna, ona će se eutanazirati. To je Muscardini ocijenila “barbarskim postupkom” protivnim europskim i svjetskim trendovima sterilizacije i jačanja svijesti o potrebi usvajanja takvih životinja kao i kažnjavanja osoba koje iz svojih domova na ulice izbacuju nekadašnje ljubimce. Predlaže reviziju financiranja BiH iz fondova koji godišnje iznose više od 100 milijuna eura, veću zaštitu životinja u EU-u kao i uvjetovanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata da usvoje takve iste mjere.

Muscardini još uvijek čeka odgovor na ovo pitanje, no ne treba sumnjati kako će reakcija – odgovor Europske komisije biti na štetu BiH.

Također Talijanka, zastupnica Mara Bizzotto (grupa europskih zastupnika Europa slobode i demokracije – EFD) zabrinuta je zbog “rasta i radikalizacije muslimanskih zajednica, vehabizacije ruralnih područja i sve više napada na kršćane” pa pita Europsku komisiju “je li dobro primiti takvu jednu zemlju u članstvo i je li to prijetnja sigurnosti i stabilnosti Europske unije”.

Bizzotto se, istina, ne ograničava samo na BiH, već ukazuje i na sve više “balkanskih islamističkih terorističkih skupina” na Sandžaku te na Kosovu, ali i Albaniji te ističe “simptomatične tendencije kojima se Balkan okreće Saudijskoj Arabiji kao sjedištu vehabizma, ali i Turskoj”. Povjerenik EU-a za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle u odgovoru eurozastupnici Bizzotto kaže kako Europska komisija pridaje veliku pozornost borbi protiv ekstremizma i sprječavanju nasilničke radikalizacije te da od prosinca 2006. godine postavlja pred zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje jasne uvjete, prije svega u provođenju zakonodavstva EU-a u području borbe protiv terorizma i ekstremizma te jačanju agencija za provođenje zakona.

U isto vrijeme, s naglaskom na poboljšanje ekonomske situacije u regiji i promociju socijalne inkluzije, cilj Komisije je eliminirati uvjete koji dovode do porasta ekstremizma – naveo je, između ostalog, Füle uz napomenu kako Europska komisija pažljivo motri razvoj situacije u tim zemljama, uključujući i međuetničke odnose.

Dnevni list

facebook komentari

Pregled

Smijenjeni Domagoj Novokmet prelazi s HRT-a na konkurentsku televiziju!

Objavljeno

na

Objavio

Domagoj Novokmet, smijenjeni voditelj i urednik emisije “Otvoreno” odlazi s HRT-a, a karijeru će po neslužbenim informacijama nastaviti na N1 televiziji, piše Novi list.

Podsjetimo, smjena se dogodila nakon emisije u kojoj se govorilo o korupciji u sportu i to nakon što su se iz USKOK-a požalili da njihova predstavnika nije bilo u studiju.

Novokmet, koji je na početku karijere vodio emisiju “Briljanteen”,a na kraju je dogurao i do mjesta VD glavnog ravnatelja HRT-a ponuđeno je da radi trominutne vijesti na HRT 4.

Inače, bivši Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je nadzornu aktivnost zbog mogućeg prekoračenja ovlasti glavnog urednika HTV1 Brune Kovačevića i ravnatelja programa HRT-a Renata Kunića.

No, nakon što je Sabor smijenio taj Nadzorni odbor, slučaj Novokmet je stopiran, a jedno od najpoznatijih lica HRT-a prelazi u redove konkurentskog N1.

HRT brzo reagirao: Novokmet više neće uređivati “Otvoreno”!

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati