Pratite nas

BiH

Veleposlanici Hrvati bit će u Beču, Bruxellesu, Madridu, Stockholmu…

Objavljeno

na

Predsjedništvo BiH razmotrit će na današnjoj sjednici razrješenje jednog broja veleposlanika kojima je već istekao ili uskoro istječe mandat. Istodobno bi se na dnevnom redu trebao naći i prijedlog za imenovanje dijela novih veleposlanika BiH u svjetskim metropolama.

Stanje i novi raspored

Kako doznaje Večernji list, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović razgovarat će o izvršenju razrješenja izvanrednih i opunomoćenih veleposlanika BiH u svijetu. Prema sadašnjem stanju i rasporedu veleposlanika kojima je istekao ili istječe mandat, Hrvatima bi trebala pripasti po rotaciji mjesta veleposlanika u Austriji – Beč, Belgiji – Bruxelles, Jordanu – Aman, Španjolskoj – Madrid, Švedskoj – Stockholm, Stalnoj misiji Europske unije – Bruxelles, Stalnoj misiji UN-a – Ženeva, te generalni konzulat u Chicagu i generalni konzulat u Stuttgartu. Isto tako po rotaciji, Bošnjacima i Srbima pripada određeni broj mjesta veleposlanika i generalnih konzula u svijetu. Članovi Predsjedništva BiH će razgovarati o ovom pitanju te vjerojatno donijeti i prve konkretne odluke o daljnjem postupku imenovanja. Neizvjesno je hoće li se sva imenovanja novih veleposlanika dogoditi na današnjoj ili nekoj sljedećoj sjednici. Sada je na svoj trojici članova Predsjedništva da se odrede ljudi koji će zamijeniti veleposlanike kojima je istekao mandat, te poštujući principe rotacije odrediti nove osobe na mjestima veleposlanika i konzula. Proteklih osam godina Hrvati nisu imali tzv. pogled u svijet preko veleposlanika jer su mnogi imenovani po drugom ključu. Bilo je zloupotreba i različitih izjašnjavanja kako bi se dobile pozicije Hrvata. Nisu imali legitimitet koji se ogledao u izbornoj volji birača. Prije osam godina izvršena je i smjena dijela hrvatskih kadrova s mjesta veleposlanika, a na njihova mjesta su dovedeni drugi. Jasno je kako bh. diplomaciji treba kadrovsko osvježenje, ali i preispitivanje rada svih koji su trenutačno na pozicijama veleposlanika i generalnih konzula. BiH trenutačno ima 51 veleposlanstvo i generalni konzulat, te šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

Vanjska politika BiH

Četvrta sjednica Predsjedništva BiH nakon imenovanja trebala bi se održati danas poslijepodne nakon posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na dnevnom redu sjednice je i poziv predsjednika Slovenije upućen članovima Predsjedništva BiH za posjet Sloveniji 23. ožujka, niz izvješća i sporazuma. Vanjska politika je u nadležnosti Predsjedništva BiH i, kako su sva trojica članova istaknula nakon preuzimanja dužnosti nakon izbora, svima je u cilju ojačati vanjsku politiku BiH. Promjena veleposlanika je jedan od prvih koraka.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati