Veleposlanstvo SAD-a uputilo apel rukovodstvu Republike Srpske da se suzdrži od održavanja referenduma

1

Veleposlanstvo SAD-a u BiH pozvalo je sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH, ističući da je nadležnost Suda jasno definirana u Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma čime je Sud ovlašten za rješavanje sporova između različitih razina vlasti.

Uputili su apel rukovodstvu Republike Srpske da se suzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo izravno kršenje odluke Suda.

Naglašavaju da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i izravo osporavanje državnog pravosuđa.

– Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, usprkos odluci Ustavnog suda, nastavili s aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje – navedeno je u priopćenju, prenosi Fena.

Iz veleposlanstva ističu da je Daytonski mirovni sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica.

– Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH. Sjedinjene Američke Države napominju da su veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30. kolovoza 2016. ponovno potvrdili svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja. Jasno su rekli da neće tolerirati nikakvo kršenje Općeg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava, istaknuto je u priopćenju.

facebook komentari

  • Agromentum

    “Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH.” Uložili ste baš, mir i stabilnost su na staklenim nogama, a prosperitet za Bogu plakat’.