Pratite nas

Vijesti

Velika nagrada za veliku izdaju

Objavljeno

na

Konačno treba odlučno reći: Dosta je bilo, gospođo Vesna Pusić!

Nažalost, u nas vrijedi pravilo što veća izdaja tim veća nagrada. Mnogi u hrvatskoj politici dobili su značajne dužnosti kao nagradu za izdaju domovine.

Sadašnji pomoćnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda prof. Ivo Šimonović nagrađen je tom velikom dužnošću nakon što je dvostruko izdao vlastitu domovinu. Najprije je kao tadašnji ministar pravosuđa prihvatio pravo Srbije da proganja i osuđuje hrvatske branitelje za navodne zločine počinjene u Hrvatskoj u vrijeme agresije Srbije na Hrvatsku. Zatim, je zajedno s Ivom Josipovićem “nasitno” trgovao s veleposlanikom agresorske Srbije upravo u vrijeme kada su bili zaduženi da napišu kvalitetnu tužbu protiv Srbije za učinjeni genocid u Hrvatskoj. Zatim, je zajedno s Ivom Josipovićem i Vesnom Pusić poduzimao brojne izdajničke mjere protiv tužbe vlastite države braneći interese Srbije a ne Hrvatske. Pitanje je svih pitanja ima li Hrvatska štete ili koristi što je takvom važnom mjestu ima svoga čovjeka, piše prof. Zdravko Tomac za Dnevno.hr.

Ivo Šimonović

Ivo Šimonović

Prije dvije godine, 16. studenoga 2012. godine oslobođeni su svih optužbi generali Gotovina i Markač. Oslobođena je lažnih optužbi i hrvatska država. Oslobođena je Hrvatska svih optužbi i za navodno etničko čišćenje Srba u Oluji. Međutim, ta presuda je bila presuda i dijelu državnog vrha Hrvatske koji je podržavao lažne optužbe i bio pripremljen prihvatiti optužujuće presude. To je bila i presuda antihrvatskoj politici ministrice vanjskih poslova Vesni Pusić. Zato dolazi do novog paradoksa, još jednog apsurda, ponovno se za veliku izdaju dobiva nagrada. U svim normalnim demokratskim državama bila bi zatražena njena odgovornost za propalu antihrvatsku politiku. Međutim, u Hrvatskoj se dogodio presedan. Tog istog dana, dok je narod plakao od sreće, gospođa Vesna Pusić umjesto da bude pozvana na političku odgovornost je unaprijeđena. Dakle, umjesto da bude smijenjena ili da sama podnese ostavku unaprijeđena je u prvu potpredsjednicu Hrvatske vlade.

Evo samo nekoliko činjenica koje ilustriraju navedeni apsurd. Vesna Pusić bila je u protekla dva desetljeća na čelu borbe protiv hrvatskih nacionalnih interesa i širenja krivotvorina o Domovinskom ratu i lažnom optuživanju i predsjednika Tuđmana i hrvatskih generala. Davala je najjaču podršku Carli del Ponte, u izjednačavanju krivnje agresora i žrtve agresije. Bila je prva političarka koja je još 93. godine negirala Domovinski rat, koja je tvrdila da ustvari nema agresora ni žrtve, da nema Domovinskog rata nego da se radi o dogovornom ratu hrvatskog i srpskog nacionalizma radi komadanja Bosne i Hercegovine. Bila je potpisnik pisma uoči Oluja u kojem se tražila smjena predsjednika Tuđmana. Također je bila dio vodstva koje je uoči Oluje pokušalo izvesti državni udar i bez izbora preuzeti vlast u Saboru i smijeniti Tuđmana. U Hrvatskom saboru izrekla je tešku optužbu protiv Tuđmana i Hrvatske težu od one iz optužnice Carle del Ponte. Rekla je da je Hrvatska na čelu s Franjom Tuđmanom agresor na Bosnu i Hercegovinu. Rekla je više puta da je Deklaracija o Domovinskom ratu sramota. Više puta je vrijeđala hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, rekavši da za njih ne može biti primijenjeno dopisno glasovanje jer su na niskoj civilizacijskoj razini.

Dakle, usprkos svih tih činjenica prije više od dvije godine Vesna Pusić je nagrađena za svoju protuhrvatsku politiku. I nakon toga nastavila je svoju protuhrvatsku politiku. I nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču i oslobađajuće presude državnom i vojnom vodstvu na čelu s Franjom Tuđmanom politika Vesne Pusić ni na koji način se nije promijenila. Posebno je bila aktivna zajedno s bivšim predsjednikom Josipovićem u pokušajima da se obezvrijedi i povuče hrvatska tužba za učinjeni genocid Srbije u Hrvatskoj. Izrazila je žaljenje što nije u tome uspjela i što se o tužbi ipak odlučivalo na Međunarodnom sudu pravde. Rasprava i presuda Međunarodnog suda pravde je i presuda promašenoj antihrvatskoj politici Vesne Pusić. Nema nikakve dvojbe da je ona sukrivac što Haaški sud pravde nije presudio Srbiji za učinjeni genocid u Vukovaru. Međutim, presuda je u cjelini odbacila svaku krivnju Hrvatske, što znači da je to bila i presuda Vesni Pusić i drugima za njihovo izmišljanje krivnje Hrvatske. Presuda je bila nedvojbena i u utvrđivanju slijedeće činjenice: krivac je Srbija koja je vojnom agresijom i genocidnim postupcima pokušala etnički očistiti dijelove Hrvatske i pripojiti ih velikoj Srbiji. I sada dolazi do još većeg paradoksa, umjesto da se pokrene postupak za smjenu Vesne Pusić dopušta se da krene u veliku kampanju kako bi sebe naturila za kandidata za Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Kako je u međuvremenu od oslobađanja Gotovine i Markača do danas nastavila sa svojom protuhrvatskom politikom može se dogoditi još veći presedan da bude za tu izdaju nagrađena još značajnijom dužnosti Glavne tajnice Ujedinjenih naroda. Najprije je privatizirala vladin avion, zatim je privatizirala Ministarstvo vanjskih poslova, pa je upregla cijelu diplomaciju u lobiranje za svoj uspjeh kao kandidata za Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Putuje po Južnoj Americi, lobira i trguje sa hrvatskim nacionalnim interesima kako bi ostvarila svoje velike karijerističke ambicije. I sve to radi bez bilo kakve rasprave i zauzimanja stavova u državnim tijelima i institucijama koje vode unutrašnju i vanjsku politiku tako da izgleda da je borba za Glavnog tajnika privatna stvar Vesne Pusić. U svoj bezobraštini i bahatosti, iako je neki dan razgovarala sa novom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, nije joj rekla ni jednu jedninu riječ da vodi vrlo žestoku kampanju za svoju kandidaturu. Tu kandidaturu najavljuje u medijima koji s njom rade velike intervjue, objavljuju velike fotografije, sve se privatizira i banalizira. Hrvatska javnost i hrvatska politika nemaju pravo dopustiti takvu privatizaciju i zlouporabu mjesta ministra vanjskih poslova. Nemaju pravo mirno gledati kako se troše za privatne ambicije državna sredstva. Nadam se da će nova predsjednica Republike Hrvatske, s obzirom na njene kompetencije u vanjskoj politici, reći odlučno dosta takvoj politici Vesne Pusić. Očekuje se da će Kolinda Grabar Kitarović zatražiti od nje detaljno izvješće o svemu tome i onda javno reći svoj stav.

Bila bi prava nacionalna katastrofa kada bi Vesna Pusić za tako veliku izdaju hrvatskih nacionalnih interesa, koju već godinama radi, dobila tako veliku nagradu: Biti kandidat Hrvatske za mjesto Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Malo je kritike u javnosti tako skandaloznog ponašanje ministrice Vesne Pusić. Jedan od rijetkih analitičkih članaka napisao je bivši diplomat Ante Babić. Ante Babić u zanimljivom članku pod naslovom “Zaustavimo opasnu Vesnu Pusić” konstatira da je njena namjera da pokuša ono što nije do kraja uspjela ostvariti u Hrvatskoj ostvariti preko mjesta Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. On tu njenu ambiciju svrstava u zajednički plan titoista koji se nisu pomirili s porazom. Slažem se s takvim stajalištem jer je bilo vidljivo da su Josipović i Vesna Pusić svim sredstvima pokušavali velikosrpsku agresiju pretvoriti u građanski rat, amnestirati Srbiju i nametnuti lažnu krivnju hrvatskoj politici za vrijeme Franje Tuđmana. O tom planu titoista kao najvećoj opasnosti Babić je između ostalog napisao: “Najveću opasnost za Hrvatsku predstavljaju titoisti, djeca orijunaša, djeca komunizma, hrvatski zagovaratelji «regiona», Srbi u Hrvatskoj koji su još uvijek u službi Beograda i maksimalna rascjepkanost domoljubnih snaga unutar Hrvatske, od stranaka do udruga veterana, kojih ima preko tisuću. Nitko mi ne može reći da to nije sastavni dio jednog velikog i paklenog plana neutraliziranja svih domoljubnih snaga koje se mogu djelotvorno suprotstaviti osmišljenom vanjskom i unutarnjem planu «discipliniranja» Hrvatske i njezino vraćanje pod kontrolu, za zapadni svijet, važnijeg strateškog partnera – Srbije.”

Slažem se s Antom Babićem, mislim da ne treba podcijeniti njene ambicije pa i njene šanse jer su moćne snage i dosad podržavale britansku politiku koju je dosljedno provodila i Vesna Pusić a čiji je cilj disciplinirati Hrvatsku i silom ili milom vratiti ju u regiju.

Zbog svega toga Vesna Pusić je prava elementarna nepogoda koju treba zaustaviti na demokratski način. Uostalom, mora se postaviti i pitanje: kojim političkim snagama odgovara Vesna Pusić kao Glavni tajnik Ujedinjenih naroda? Te političke snage nisu beznačajne. To su sve one snage koju su i do sada podržavale njenu antihrvatsku politiku optuživanje Hrvatske kao agresora na Bosnu i Hercegovinu odnosno one snage koje i dalje Hrvatsku vide na Balkanu, u regiji, koje i dalje žele amnestirati Srbiju i podijeliti krivnju između Srbije i Hrvatske i velikosrpsku agresiju pretvoriti u građanski rat.

Zbog svega toga nužno je argumentirano i odlučno zaustaviti Vesnu Pusić u njenim velikim ambicijama bez pokrića. Trebaju joj predsjednica države i Hrvatski sabor, ali i političke stranke i svi domoljubi, složno reći: Dosta je bilo, gospođo Pusić! Treba jasno i argumentirano obrazložiti zašto je Hrvatska protiv bio kakve inicijative da se Vesna Pusić uključi u moguće kandidate na mjesto Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

[ad id=”40551″]

Autor: Zdravko Tomac

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Građanska inicijativa Ivo Pilar se oglasila priopćenjem koje prenosimo:

HRT, nakon zahtjeva građanske inicijative “Ivo Pilar” i 10 udruga iz Domovinskog rata  otkazao suradnju Anđelu Jurkasu.

U kratkom priopćenju HRTa , bode u oči što vodstvu HRT-a ni danima nakon medijskih napisa o Jurkasovom pljuvanju po hrvatskoj državi, dragovoljcima i braniteljima, te nizu drugih vulgarnih javnih istupa, nije bilo sporno da isti za javnu televiziju HRT radi emisiju za djecu i mlade.

Tek kada je Građanska inicijativa “Ivo Pilar” zajedno s 10 najistaknutijih udruga iz obrambenog Domovinskog rata uputila zahtjev za otkazivanjem suradnje A. Jurkasu, ali i upozoravanjem na ignoriranje od strane HRT-a na njegove neprihvatljive javne istupe, HRT je konačno reagirao.

Iz svega proizlazi kako HRT-ovom vodstvu, ni ravnateljima ni urednicima, nije sporno da osoba koja vulgarno i grubo vrijeđa Ustavom zaštićene vrijednosti, a koje bi upravo HRT trebao štititi i promovirati, radi za HRT – štoviše, za program javne televizije namijenjen djeci i mladima, jer nisu reagirali saznavši za sve ove sablazne informacije, već su reagirali tek kada je zahtjev uputila snažna grupacija 10 najistaknutijih udruga iz obrambenog Domovinskog rata, uz Građansku inicijativu “Ivo Pilar”.

Evo što su priopćili s HRT-a:  – “Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike.”

Platforma Građanske inicijative”Ivo Pilar” i 10 udruga proisteklih iz domovinskog rata pozdravlja poštivanje zakonitosti kroz raskid ugovora o suradnji s Jurkasom, ali traži i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti urednika i ravnatelja HRT-a zbog angažiranja Anđela Jurkasa, koji je javno grubo vrijeđao hrvatsku državu, dragovoljce i branitelje.

Građanska inicijativa

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati