‘Veliki Hrvati’

  2

  Podnaslov – „Veliki Hrvati“, da je riječ o filmu bio bi kliše, da se radi o psihoanalizi bio bi sindrom, da je jedinica mjere za???? Smatraju da ne mogu postati „Veliki“ ako ne stvore neprijatelja, pa seru na sve i pljuju na svašta. Mentalna elokvencija tih mozgokuronja je utemeljena na sljedbeništvu onog ko ih je osmislio, a ne na razini vođa.

  Evo kakav je moj heretički odnos spram te „Velike“ teme i te kako Hrvati ne prepoznaju svoje veličine!

  Priredio za Bljesak.info: Hrvatin Tomašević

  Nitko od Hrvata nije rastao da postane „Veliki Hrvat“. Jedino „Veliki“ kojima je osmišljen odgojno-razvojni put i koji su se umislili, te narasli kao projekti u medijima i tv programima, čiji je vlasnik taj koji ih je i osmislio. Dakako, „Veliki“ ni da zucnu o osmišljivaču,ali na sve ostalo se raspištolje. „Veliki Hrvati“ uopće nisu dobri za hrvatski narod u cjelini. Upravo obrnuto. Nikako ih se ne bi trebalo oponašati. Jeste li se ikada upitali zašto biti u njihovoj blizini?? Hrvati malo po malo saznavanju sve što su „Veliki“, što napravili, što prihodovali. Dakako, samo za sebe! „Neće im trebati nikakvi sudovi,mi ćemo im suditi“ to su komentari ljudi, koji su jako osjetljivi na genski kod, rodno ime i narodno podrijetlo.

  Pretjeran vanjski sjaj, nastupi s najavama O? mada nitko ne zna O čemu, izražavanje koje sadrži kako je on: sjajan-„Velik“-raskošan-nezamjenjiv su obilježja njihove „velikosti“. Velike riječi o nacionalnoj obrani i zaštiti, su nastupi o vlastitoj „Veličini“.  Osmišljivač ih nagrađuje javnim tribinama o vlastitoj „Veličini“ a na kojima javnost nema pravo glasa. Kad ih iz naroda netko doista zatreba, zaogrnuti vlastitom „Veličinom“ uzimaju oblik-pauna ili noja. Jednostavno, žele uči u povijest otimanjem slave: desetke tisuća poginulih u Domovinskom ratu (slavimo li njihova imena?), Vama malim „neshvaćenim“ pa stoga i manje vrijednim od njih, jer na njihovu slavu utječe nesreća Vas ostalih. U svojoj „Velikosti“ namjera im je stati uz: Preloga, Ružićku, Andrića, Teslu, Krležu, Ujevića, Matoša, Šimića, Marulića, Držića, Starčevića, Tuđmana…nimalo me ne bi iznenadilo da im je osmišljivač u svoj svojoj skromnosti,obećao besmrtnost nabrojanih.

  Ljupke i pametne hrvatice i muži hrvatski, ne smije se dopustiti poslijeratnoj mlitavosti i zaboravu, da djela „Velikih“ budu skinuta s dnevnog reda. Isto tako, niti branitelji ne bi smjeli da pređu preko njih kao preko nekih tračeva-glasina. Dopuštajući tako „Velikim“ da ih opravdaju pred poviješću. U tijeku su procesi (sudski), rasprave (medijsko-estradne), međ’ „Velikim“.

  Ujedno okolnosti u vremenu trajanja tog naguravanja, jako su pogodne za proučavanje psihologije „Velikih“. Imaju dovoljno vremena da se osvrnu, iza i oko sebe i da vide do čega su dovela njihova „Velika djela“. Neka nedjela vlastite im „Velikosti“ pretresaju sudovi. Neke presjeke „velikih“ karijera plaću po novinama, a ono što su mislili da se ne zna, e to im žvaću žohari iz žute medijske menze. A i njima je gazda osmišljivač. Rekao bih s pravom, jer „Veliki“ se među sobom ne prestaju optuživati za sve i svašta. Ma brane se i napadaju, i to iz rovova u kojem su svi „Veliki“: jal lopovi, jal intelektualci, jal menadžeri, rizničari, dužnosnici, pisci, profesori te analitička blebetala i tv-propovjednici. Dozvolite mi drskost da Vas podsjetim na činjenicu, da je materijal za optužnice protiv „Velikih“, za prava mišljenja o „Velikim“, u rukama Vas malih Hrvata.

  Potpuno Vam je jasno da taj problem s „Velikim“ nije samo društveno-pravno-politički zanimljiv. Pogotovo sad kad je rat završen (iako niti jedna strana nije odustala od rata u BiH), kad su Hrvati pod: depresijom, recesijom, ne slobodni (u  BiH), svađama i sukobima, te moralno zbunjeni. S toga smatram da je baš to razlog da s „Velikim“ trebamo popunjavati zadnje redove, jer da su bili u prvim redovima u Domovinskom ratu, bili bi ga izgubili.

  „Veliki“ su „Veliki“ jer smo mi slabi, a ne radi veličine svoje. Njihova „Velikost“ osmišljena je izvan parade. Suparništvo međ’ „Velikim“ crpi svoju snagu iz jedinstvenosti mišljenja, koje podrazumijeva veličinu nad čovjekom i ukupnosti pojedinačnih karakternih svojstava: taština, umišljenost, oholost. Što u konačnici rezultira samodopadnošću neznatnih razlika među „Velikim“.  Želite li u ovo vrijeme kušnje za hrvatski narod ocijeniti i proučavati kako su nastali „Veliki“, biti će Vam korisno, da proučite ljudski materijal i potencijal osmišljenih nam „Velikih“, koji i dalje ne zaustavljajući se , žele povećati svoja nepostojeća dostignuća. A kako su uvijek „u pravu“, onda su sigurno Hrvati. Kako najviše pljuju po svemu hrvatskom, onda su „Veliki Hrvati“.

  Pitam se samo, što učiniti kako bi me/Vas najmanje ometali u našim malim životima?

  facebook komentari

  • peppermintt

   “Pitam se samo, što učiniti kako bi me/Vas najmanje ometali u našim malim životima?”

  • peppermintt

   “Pitam se samo, što učiniti kako bi me/Vas najmanje ometali u našim malim životima?”