Pratite nas

Događaji

Veliki uspjeh hrvatskih inovatora – vraćaju se sa svjetskog sajma bogatiji za 12 odličja

Objavljeno

na

Deset hrvatskih inovacija i novih proizvoda ostvarilo je poslovni uspjeh i 12 vrijednih odličja na 14. malezijskoj izložbi inovacija i novih tehnologija MTE 2015. (Malaysia Technology EXPO), održanoj u Putra World Trade Centru u poslovnom dijelu Kuala Lumpura, priopćeno je u subotu iz Saveza inovatora Zagreba.

Hrvatske inovativne tvrtke u Maleziji su ostvarile i dogovore o suradnji i isporuci novih proizvoda, ističe se u priopćenju.

Cilj izložbe bio je povezivanje i suradnja poslovne i akademske zajednice, a uspjeh su u tom smislu ostvarile tvrtke Citus d.o.o. i Live Good j.d.o.o. iz Zagreba, koje su potpisale ugovor o suradnji s University of Malaya te isporuku prvih 10 softverskih paketa [email protected] Motion.

 Osnivačica tvrtke Live GOOD, Anita Bušić, mag. molekularne biologije, bit će vodeći istraživač na zajedničkom tripartitnom projektu, koji će slijedećih 12 mjeseci uz plaćeni doktorski studij voditi u Kuala Lumpuru, a rezultati istraživanja ugradit će se u hrvatski proizvod BodyRecog-FITNESS ASIA.

MTE ove je godine okupio velik broj inovacija iz Malezije i brojnih država jugoistočne Azije i Europe gdje je deset hrvatskih izložaka odlikovano s ukupno 12 nagrada.

Najbolja hrvatska inovatorica ove godine bila je Rosa Ferinčević, tvrtka MARINALAB OPUS d.o.o. koja je za inovaciju Acidosalus Baby osvojila „Best Award“ (za jedan od sedam najboljih izložaka MTE 2015.), a nagrađena je novčanom nagradom i zlatnom medaljom.

Zlatnu medalju osvojio je i Tomislav Bronzin iz tvrtke CITUS d.o.o. za inovaciju [email protected] eMOTION.

Srebrne medalje osvojili su: ”ionizacijska tehnologija za snižavanje točke tečenja fosilnih goriva na nula stupnjeva Celzija bez upotrebe kemikalija” Antuna Drvara; Tvrtka SUPERNOVA d.o.o. za inovaciju Sprava za bojanje uzoraka na kosi u jednoj ili više boja, u jednom nanošenju inovatorice Anamarije Medved; Tvrtka HERBAFARM-MAGNOLIJA d.o.o. za inovaciju Herbafertil Darije Breitenberger i Maksa Udova; te inovacija InfraredART Nade Žiljak i tvrtka CEI MIKROELEKTRONIKA d.o.o. za inovaciju Inteligentna odjeća s termo izolacijskim svojstvima, Dubravka Rogalea i Snježane Firšt Rogale.

Brončanu medalju osvojili su mladi inovatori Jakov Soldić i Josip Horvat iz Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje za inovaciju MAGREG; MARINALAB OPUS d.o.o. inovatorice Rose Ferinčević za inovaciju Zubna pasta 3u1 i tvrtka PRIRODA LIJEČI d.o.o. inovatorice Mirjane Brlečić za inovaciju Nikel inovativni putni set kozmetike. Ista inovacija nagrađena je i posebnom nagradom AIA, Azijske asocijacije inovatora.

Putem Inovacijske misije HGK, koju je vodio Ivan Božac, organizirani su izravni B2B sastanci hrvatskih inovatora i azijskih poduzetnika, vezano za poslovnu suradnju i dodatnu komercijalizaciju hrvatskih inovacija.

U organizaciji B2B sastanaka pomogli su Malezijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, MATRADE Malezija, Malezijska gospodarska komora i Ministarstvo međunarodne trgovine i industrije Kraljevine Malezije.

Oganizirani su brojni poslovni razgovori, a posebno su se istaknuli razgovori tvrtke CITUS d.o.o. s malezijskom kompanijom specijaliziranom za telekomunikacije, oglašavanje i emitiranje, kao i razgovor malezijske tvrtke specijalizirane za prodaju i preradu nafte s Antunom Drvarom, vezano uz ionizacijsku tehnologiju za snižavanje točke tečenja fosilnih goriva na nula stupnjeva Celzija bez upotrebe kemikalija, navode iz Saveza

Poslovni interesi iskazani su za plasman inovacije HERBAFERTIL tvrtke HERBAFARM-MAGNOLIJA d.o.o. u proizvodnji palminog ulja i hortikulturnom uređenju.

Proizvodi tvrtke MARINALAB OPUS d.o.o. izazvali su interes malezijskih i hongkongških partnera.

Tvrtka specijalizirana za prodaju i razvoj vojne odjeće zainteresirane je za primjenu inovacije Inteligentna odjeća s termo izolacijskim svojstvima, zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta i tvrtke CEI Mikroelektronika d.o.o.

Vrlo je vjerojatan izvoz kozmetičkih proizvoda tvrtke PRIRODA LIJEČI d.o.o. na malezijsko i okolno tržište na temelju ozbiljnog poslovnog interesa malezijske tvrtke specijalizirane za prodaju kozmetike temeljene na 100 posto prirodnim sastojcima, navodi se u priopćenju.

Hrvatski izložbeni prostor posjetio je otpravnik poslova Republike Hrvatske u Kraljevini Maleziji, Branko Zebić.

Hrvatsko izaslanstvo predstavilo je predstojeći hrvatski salon inovacija INOVA 2015. koji će se u studenom održati u Karlovcu uz najavu dolazaka velikog broja izlagača iz država Jugoistočne Azije.

Hrvatski nastup na MTE 2015 organizirali su Hrvatski savez inovatora, Savez inovatora Zagreba te Hrvatska gospodarska komora (HGK) uz potporu Grada Zagreba.

Hrvatsko izaslanstvo vraća se danas u Zagreb.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Branimir Bradarić

Polaganjem vijenaca na grobnom mjestu gdje je pokopan na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a potom  prigodnim programom na Trpinjskoj cesti danas je obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre.

Blago nije zaboravljen i hvala svima na tome. O njemu je puno toga rečeno i izgovoreno ali koliko god da je izgovoreno malo je rečeno koliko su oni dali za Hrvatsku.

Blago je prije svega bio čovjek koji nije mrzio nikoga, pomagao je uvijek. Bio je častan i pošten čovjek koji je bio na raspolaganju domovini i koji je pokazao kako se ona ljubi, brani i gine – rekao je Tomislav Zadro sin Blage Zadre.

Dodao je i kako je pet mjeseci poslije na Kupresu poginuo i sin Robert Zadro kao i da je to očigledno bila cijena obitelji Zadro za domovinu koju bi platili opet kada bi morali.

Zadovoljan sam kako Hrvatska danas izgleda i kakvu su je stvorili Blago Zadro i ostali branitelji. Oni su dali svoje živote za nju, a mi moramo nastaviti raditi da ona bude još bolja – istaknuo je Tomislav Zadro.

Savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić rekao je kako je o Blagi Zadri sve već rečeno kao i da je njegova smrt bila početak kraja obrane Vukovara.

– O Blagi je sve već rečeno. Kako sreće da je više takvih ljudi. On je od običnog čovjeka postao veliki ratnik. Treba ga zauvijek pamtiti – rekao je Josić.

Obljetnici je nazočio i ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved koji je rekao kako je Zadro dao ogroman doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske.

Polaganjem vijenaca istoga dana obilježena je i obljetnica pogibije bojnika Alfreda Hilla koji je bio prvi zapovjednik Vojne policije u 204. Vukovarskoj brigadi.

 

Mate Bulić sa sinovima generala Blage Zadre pjeva pjesmu poginulom heroju Vukovara (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Premijerno prikazan “Boj za Novi Farkašić”

Objavljeno

na

Objavio

Dva dana trajala je herojska borba za Novi Farkašić – od 17. do 19. listopada 1991. nazvana bitkom nad bitkama.

Tada je, naime, zaustavljen prolazak JNA prema Sisku i dalje prema Zagrebu.

Uoči obljetnice HRT je snimio dokumentarni film “Boj za Novi Farkašić”. Premijerno je prikazan sinoć u Domu hrvatske vojske.

Bitka za Novi Farkašić jedna je od važnijih pobjeda u Domovinskom ratu, tridesetak hrvatskih branitelja oduprlo se brojno nadmoćnijem neprijatelju.

S pomoću bogate arhivske građe HRT-a redatelj Zdravko Mustać, scenarist Tomislav Šulj i producenticaSunčana Hrvatin Kunić napravili su velik posao koji je važan kako bi se doznala potpuna istina o Domovinskom ratu.

Ovaj film bit će prikazan već sutra u 21 sat na Prvom programu Hrvatske televizije.

facebook komentari

Nastavi čitati