Pratite nas

Zanimljivosti

Veliko otkriće mlade hrvatske znanstvenice Dr. Rose Karlić ‘Naša studija će promijeniti borbu protiv tumora’

Objavljeno

na

Dr. Karlić otkrila je da rak zadržava ‘potpis’ tkiva iz kojeg je krenuo, a na temelju toga se propisuje efikasna terapija

Rosa_Karli__257270S1

Unatoč nekontroliranom rastu, maligni tumori još uvijek zadržavaju “potpis” tkiva i vrste stanica iz kojih su nastali, pokazala je studija u kojoj je glavna autorica mlada hrvatska znanstvenica dr. Rosa Karlić. To otkriće, objavljeno u novom broju vodećega svjetskog znanstvenog časopisa Nature, omogućava da se analizom tumorskog tkiva predvidi i vrsta tkiva od kojeg je tumor nastao.

Taj podatak, pak, izuzetno je važan u dijagnozi i tretmanu malignih bolesti.

Voditelji studije u Natureu bili su prof. Shamil Sunyaev s Harvarda i prof. John Stamatoyannopoulos sa Sveučilišta Washington, a osim Rose Karlić u istraživanju je sudjelovao i prof. Kristian Vlahoviček, voditelj grupe za bioinformatiku u Zavodu za biologiju zagrebačkog PMF-a.

– Naša studija pokazala je da je na temelju obrasca raspodjele mutacija u stanici tumora moguće predvidjeti u kojem je tkivu taj tumor nastao. To otkriće može postati važno u dijagnostici tumora, osobito onih kod kojih je mjesto nastanka primarnog tumora nepoznato – pojasnila je Rosa Karlić (33), znanstvena novakinja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Prilagođavanje terapije

– Tumori nastali na različitim mjestima u organizmu različito reagiraju na terapije. Ako se našom metodom može otkriti gdje je primarni tumor nastao, na temelju te informacije može se prilagoditi terapija tumora u svrhu poboljšanja prognoze pojedinog pacijenta – dodala je dr. Karlić.

U sklopu hrvatsko-američke studije Rosa Karlić istraživala je strukturu kromatina, kompleksa sastavljenog od DNK i proteina koji čini kromosome. Koristeći metode računalne biologije, dr. Karlić je usporedila zdrave stanice 15 različitih tkiva i osam vrsta tumora. Upravo je njezino istraživanje kromatina pokazalo da tumori unatoč nekontroliranom rastu, diobi stanica i pojavi udaljenih metastaza još uvijek zadržavaju “potpis” tkiva i vrste stanica iz koje su nastali. Osim u radu gdje je glavna autorica, Rosa Karlić pojavljuje se u istom izdanju Naturea i kao koautorica u radu koji zbirno prikazuje sve rezultate velike studije Epigenomics Roadmap, što ju je koordinirao američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Rosa Karlić diplomirala je 2006. molekularnu biologiju na PMF-u, nakon čega je počela raditi doktorat u skupini prof. Vlahovičeka. Zatim je 2007. godine primljena u program IMPRS-CBSC koji zajednički organiziraju Slobodno sveučilište i Institut Max Planck za molekularnu genetiku u Berlinu.

Infektivne bolesti

Još tijekom rada na doktoratu Rosa Karlić je 2010. godine objavila zapažen rad u uglednom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Također, prije nepuna dva mjeseca dr. Karlić bila je i koautorica rada u časopisu Cell, najboljem u svijetu u području stanične i molekularne biologije.

– Zasad mi je plan nastaviti raditi na istraživanju povezanosti nastanka tumora i tzv. epigenetskih svojstava stanice. Istraživanje koje smo objavili u Natureu proširit ćemo na veći broj pojedinaca i dodatne tipove tumora. Osim toga, u planu mi je, zajedno s prof. Vlahovičekom, započeti projekt koji će proučavati vezu strukture kromatina i različitih infektivnih bolesti – rekla je Rosa Karlić.

Uspjeh mlade znanstvenice komentirao je i njezin šef, prof. Kristian Vlahoviček.

– Iznimno sam ponosan na Rosu, jer je ovakav uspjeh rijedak i u mnogo jačim znanstvenim sredinama – rekao je prof. Kristian Vlahoviček.

Prepoznati u svijetu

– Rosa je osmislila i provela cjelokupni protokol za analizu ogromne količine podataka koje je trebalo organizirati, obraditi i prikazati, i upravo smo po tome međunarodno prepoznati kao jedna od izuzetno kvalitetnih istraživačkih skupina u području primjene naprednih računalnih metoda u analizi živoga svijeta – naglasio je Vlahoviček.

[ad id=”40551″]

Autor: Tanja Rudež/JutarnjiList

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati