Vesna Balenović o dvostrukim mjerilima: Zbog čega sutkinja Kršul-Čalić sudi Sanaderu a prašta Slavku Liniću?

1

Predsjednica udruge ‘Zviždač’ Vesna Balenović u priopćenju za javnost podsjeća kako je nekadašnja sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Ivana Kršul – Čalić nakon oslobađanja optužbi Slavka Linića napredovala i postala sutkinjom Županijskog suda.Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na srpskom portalu Vestionline, sutkinja Čalić pobrala je silne hvalospjeve i simpatije. Ne čude hvalospjevi naših susjeda, jer i oni su gladni pravde i prepuni kriminala i korupcije koje se žele riješiti, pa im presude ovakvog tipa ulijevaju nadu da bi se možda i kod njih u dogledno vrijeme mogle donositi.

 

Za Čalić se u nekim našim medijima piše da suvereno vlada sudnicom, da je upoznata u detalje sa svakim spisom, da je koncentrirana i koncizna, ali nisam primijetila da se piše da je pri donošenju svojih odluka pravedna, što osobno smatram najvažnijim u pravosudnoj praksi.

Nekada Ivana Kršul, danas Ivana Čalić daleko je od principijelne i pravedne sutkinje. Moja iskustva posve su drugačija od panagirika, kojima je ovih dana u medijima obasipaju. Rad i ponašanje sutkinje Čalić ex Kršul, po meni rijetko  je bilo u skladu sa osnovnim  principima pravosudne struke, ali je zato  bilo veoma korisno u pogledu njezine osobne karijere i napretka, pogotovo kada bi  jedna od strana u sporu koji bi vodila, bila visoko pozicionirana u političkoj nomenklaturi RH.

Oni koji su glavu spuštali, oni koji su je okretali, oni koji su zatvarali oči i oni koji su šutjeli o tome, svi su oni prešutno podupirali ovakav način funkcioniranja sustava, te time pridonijeli njegovoj održivosti – govorila je sutkinja Čalić na jučerašnjem izricanju presude Sanaderu. Govor sutkinje Čalić neodoljivo me podsjetio na neodržana obećanja iz inauguracijskog  govora predsjednika Josipovića. Je li sutkinja Ćalić ex Kršul uvijek i u svakoj prilici tako sudila? Ne, nije!

Kao što je poznato, 2001. godine u INI sam otkrila višemilijunski organizirani kriminal. Nakon što sam upozorila najodgovornije u vrhu INE i države, nakon što je izostala reakcija onih koji su neizostavno trebali reagirati i nakon opasnih prijetnji upućenih meni i mojoj obitelji, podnijela sam DORH-u kaznenu prijavu protiv Linića i Dragičevića. Kao čin samozaštite svoje obitelji, o svim saznanjima koja sam imala obavijestila sam javnost kroz medije.

Linića sam smatrala odgovornim, jer sam ga kao predsjednik Nadzornog odbora INE osobno u njegovom kabinetu na Markovom trgu upoznala sa razmjerima korupcije, obećao je pomoć ali nije ništa učinio da bi zaustavio ekspanziju kriminala, dapače prikrio ga je. Zbog mojih prozivki u medijima Linić me tužio za klevetu.

Tu se pojavila sutkinja Ivana Kršul u svom punom sjaju i raskoši. Nije željela ulaziti u meritum mojih optužbi, bezrezervno je vjerovala svakoj izrečenoj riječi Slavka Linića, a moje dokaze nije željela čak niti saslušati. U svojoj pravnoj bravuri proglasila me krivom za klevetu i zaštitila od svake odgovornosti potpredsjednika Vlade RH Slavka Linića. Jedanaest godina kasnije dolazi pisano priznanje DORH-a da su temeljem moje kaznene prijave otkrili kriminal, štetu i počinitelje! Time je DORH potvrdio Linićevu odgovornost i dokazao da je presuda sutkinje Čalić ex Kršul bila nepravedna i da je išla u korist prikrivanja kriminala i korupcije. Sutkinja je glatko pogodovala ministru koji se javno u medijima hvalio da bi krao i da se toga ne srami!

 

Sutkinja Čalić je presudom u korist takvog čovjeka građanima RH poslala poruku, kako  vlast smije krši zakone i pri tome proći nekažnjeno. Čalić je zamjerala Sanaderu i optuženima u aferi Fimi Media da „nisu ništa znali“.  Retorički se pitala  Zar zaista nisu ništa znali? U slučaju Linića, sutkinja se nije morala niti zamarati takvim pitanjem. Linić je sam na TV Dnevniku HRT1 izjavio vezano uz moje optužbe i kriminal u INI : „Da, upoznat sam sa kriminalom u INI, ali morao sam šutjeti zbog koalicijskog mira“.

Zbog takve izjave u kojoj je otvoreno priznao počinjenje kaznenog djela, u svakoj civiliziranoj državi bio bi trenutno optužen. Ali ne u državi u kojoj sudi Ivana Čalić Kršul. Ona daje Liniću unatoč svemu za pravo.  Takvom presudom Ivana Čalić ex Kršul narušila je povjerenje građana u  sustav, a političku korupciju je promovirala kao pravilo, a ne izuzetak. Još jednom posve suprotno od jučerašnjih izjava.

Optužene u aferi Fimi Media proglašava krivim što se korupcijske posljedice njihove skupine i danas osjećaju u javnim tvrtkama. Istovremeno njenom sudu nije zasmetalo što je Linićeva skupina dvije godine tajila otkrića fantastičnih rezultata sa Sirijskih naftnih polja i dozvolila da se pri prodaji 25% INE mađarskom MOL-u, naša nacionalna naftna kompanija procijeni na svega dvije milijarde umjesto dvadeset milijardi dolara. Pitam se kolike godine će naša javnost osjećati posljedice Linićeve skupine, za koju ovaj sud nije nikad našao elemente kaznene odgovornosti.

Zahvaljujući tolikom sljepilu i podilaženju, nije se za čuditi što je Ivana Čalić ex Kršul, tada sutkinja Općinskog suda napredovala i postala sutkinjom Županijskog suda. Njoj se na žalost na suđenje povjeravaju trenutno najvažniji predmeti u RH. To je upravo razlog zašto je po percepciji hrvatskih građana pravosuđe u samom vrhu  korupcije u RH. Presude u takvom sustavu mogu dobiti samo oni koji su politički moćni i koji ih mogu kupiti, a gube ih siromašni građani i politički mrtvaci.

U obrazloženju presude sutkinja Čalić naglasila je kako je ovo zadovoljština opljačkanom narodu, jer su počinitelji kažnjeni, a otuđeno moraju vratiti. Pitam se tko će pružiti zadovoljštinu opljačkanom narodu u predmetima koje je Čalić dosuđivala dodvoravajući se i praštajući odgovornost raznim Linićima. Tko će vratiti otuđeno i nadoknaditi štetu nastalu u tim predmetima? Tko će u pravosuđu odgovarati za nerad i nečinjenje?

Zahvaljujući ovakvom selektivnom djeljenju pravde, sutkinja Čalić se vjerojatno već vidi u predsjedničkoj fotelji Županijskog, Vrhovnomg ili Ustavnog suda. Karijera je blistava, ali strašan ceh će na koncu platiti narod.

 

 

 

M.M.

facebook komentari