Vesna Pusić: Nova europska inicijativa za BiH i hrvatski je uspjeh

4

Njemački i britanski ministri vanjskih poslova pokrenuli su u srijedu inicijativu za brže približavanje BiH Europskoj uniji.
Autor: PolitikaPlus/Hina

Novi europski pristup Bosni i Hercegovini koji su u srijedu u Berlinu lansirali njemački i britanski šefovi diplomacija i hrvatski je uspjeh jer je službeni Zagreb to predložio i zagovarao od početka ove godine, rekla je u četvrtak potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ispred Banskih dvora.

Njemački i britanski ministri vanjskih poslova pokrenuli su u srijedu inicijativu za brže približavanje BiH Europskoj uniji i pozvali političare te zemlje da što prije krenu u nužne reforme čim se formira nova vlast nakon nedavnih izbora. Ministri Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond sastali su se u srijedu u Berlinu s ministrima država iz jugoistočne Europe kako bi razgovarali o okolnostima nakon nedavnih izbora u toj zemlji. Na sastanku je bila i hrvatska ministrica Vesna Pusić.

“Smatram to našim velikim uspjehom jer je to nešto što je Hrvatska predložila i pokrenula početkom godine. Tada sam rekla da to neću smatrati uspjehom sve dok to ne postane i europski prijedlog”, rekla je Pusić novinarima u četvrtak.

“Sada smo na odličnom putu da se redefinira pristup EU BiH, to su sada prihvatile dvije velike i utjecajne članice i poslale kao prijedlog svim ministrima vanjskih poslova EU-a”, rekla je Pusić. Radi se o tome da se, kako je to ministrica objasnila još u srijedu, iz pasivne uvjetovanosti krene u aktivnu uvjetovanost, “da se ne kaže samo ovo su kriteriji koje morate ispuniti, nego radit ćemo s vama da ih ispunite”.

U četvrtak je dodala kako očekuje da će u skladu s tim EU afirmirati novi proaktivni pristup BiH i definirati reformi čiji je početak uvjet za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. “Onda očekujem i postupno približavanje BiH mogućnosti da se kandidira za članstvo”, rekla je hrvatska ministrica.

Steinmeier i Hammond uputili su s konferencije otvoreno pismo građanima BiH u kojem stoji da će iduće četiri godine biti odlučujuće za budućnost te države za koju je nužno brzo formiranje vlasti koja bi kao prioritet trebala odrediti konkretne reforme.

Dvojica ministara predložit će stoga Bruxellesu da od izabranih političara traži da se na to obvežu pismenom izjavom i prihvaćanjem obveze da plan reformi dogovore s EU-om. “Ako vaši političari to učine, onda ćemo mi zauzvrat od EU-a tražiti da, nakon dugog kašnjena, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, kažu ministri.

Ističući kako se ne žele vraćati u vrijeme kad su se zakoni i odluke donosili po međunarodnom nalogu, Steinmeier i Hallmond naglašavaju kako žele da demokratski sustav BiH učinkovito funkcionira, a zemlja bude nezavisna i jaka.

Pusić je u srijedu u Berlinu kazala kako je iznimno važno da je BiH vraćena na dnevni red EU-a jer je stabilnost zapadnog Balkana i jugoistočne Europe ključna u vremenima krize.

Hrvatska ministrica u četvrtak je na Markovom trgu komentirala i navodnu hrvatsku pasivnost u slučaju ukidanja europskih sankcija obitelji Slobodana Miloševića. “To je tehnička procedura, mi imamo jasan i nedvosmislen stav što se tiče Miloševića, a procedura je definirana unutar europskog pravnog okvira”, rekla je Pusić odbacujući kritike.
izvor:Politika.plus

facebook komentari

 • srka

  Dobro je to gospodjo Pusić…ali ipak smatram i ubijedjen sam da bi jednom za svagda trebalo definirati pravac BIH…te samim tim organizirati referendum na teritorij cijele drzave…inklusive B.Luku i Gornju Maoču…referendum o budućnosti ove pro-europske drzave.
  Mogući pravci:

  1) RBiH u okrilju ustava prija sramnog potpisivanja Dejtonskog (ne)sporazuma.

  2) BiH kompletan teritorij povijesno integrirati u današnjim granicama RHrvatske, te samim tim ispraviti povijesnu geo- političku nepravdu.

  3) BiH kompletan teritorij povijesno i s’halalom integrirati kao 82-gu Tursku provinciju, te samim tim ispraviti nesporazum i nepravdu Berlinskog kongresa.
  by Srka®

  • HRSmoock

   82. Turska provincija? A zašto ne i ujedinjenje sa otokom Bali? Uz izgradnju mosta, dakako :)) Živjeli.

   • srka

    Yok bre!
    Pa da pučanstvo nazivaju Bali(jama)!?!
    Nikada nisam bio u ovom djeliću meridijana…a svi vele da je lijepo tamo.
    Uzdravlje!
    by Srka®

    • HRSmoock

     Ma kakvi…Balijama. Stidi se. Stanovnici Balija, mogu biti samo Balisti :))